Aktuelt Fagbøger Sundhed og livsstil

Kræft: 3 myter og én sandhed, du bør kende. Bliv klogere på kræft i den ny bog Hvorfor lige mig?

hvorfor lige mig, maren weischer, kræft, bøger om kræft, myter om kræft

I bogen Hvorfor lige mig? – Forstå kræft og hvorfor vi får det samler forsker Maren Weischer den nyeste viden fra kræftforskningen og punkterer 3 af de største myter, vi fortæller hinanden omkring sygdommen.

Via opsigtsvækkende fortællinger fra dyreriget og forskningen punkterer Maren Weischer i sin nye bog Hvorfor lige mig? flere fasttømrede myter om, hvordan man kan forebygge kræft – og gør det klart, hvordan man rent faktisk øger chancen for et liv uden kræft.

LÆS OGSÅ: 15 bøger der gør dig klogere

Maren Weischer er læge, ph.d. og kræftforsker. Hun har brugt de seneste tre år på at gennemtrævle de mange hundrede videnskabelige artikler og undersøgelser, der ligger til grund for bogen Hvorfor lige mig?

Se tre myter om kræft og en sandhed, du bør kende, herunder.

3 myter om kræft

1) Kræft er en livsstilssygdom

“Forbindelsen mellem livsstil og kræft er ikke grebet ud af det blå, men livsstil er ikke den eneste årsag til sygdommen. Den er faktisk ikke engang den vigtigste.

Fakta er nemlig, at livsstil og miljø kun forklarer cirka 40 procent af tilfælde af kræft. Sygdommen kan ramme alle – uanset alder og livsstil. 6 ud af 10 tilfælde af kræft skyldes altså indre årsager – det vil sige årsager, som man ikke kan gøre noget for at undgå.

LÆS OGSÅ: 3 ting sikrede menneskedyrets succes – kan du gætte hvilke? Ny bog om menneskets evolution samler viden på området

Det betyder naturligvis ikke, at vi skal være ligeglade med vores helbred. Vi sænker risikoen ved at leve sundt. Men vi skal stoppe med at lægge skylden for sygdommen over på den syge, som årtiers sundhedskampagner har talt for med deres gentagelser af sammenhængen mellem livsstil og helbred.”

2) Antioxidanter beskytter mod kræft

“Der er ikke belæg i forskningen for at give vores kost så stor opmærksomhed, i forhold til risikoen for at udvikle kræft, som den får i dag. Det beskytter for eksempel ikke mod kræft at spise mange blåbær og andre fødevarer med antioxidanter – selvom mange fødevarebrands påstår det modsatte.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

De såkaldte superfoods, som for eksempel blåbær og broccoli, er ikke bedre fødevarer end så mange andre. Næringsstoffer er ligesom legoklodser. De samme klodser findes i mange forskellige byggesæt.”

kræft, hvorfor lige mig, maren weischer, årsager til kræft
Maren Weischer er læge, ph.d. og kræftforsker. Hun har brugt de seneste tre år på at gennemtrævle de mange hundrede videnskabelige artikler og undersøgelser, der ligger til grund for den aktuelle bog om kræft og hvorfor vi får den.

3) Sukker giver kræft

“Sukker er også blevet en af de helt store skurke, når talen falder på årsager til kræft.

Sukkeret har været mistænkt for at give kræft ved at fremkalde betændelse i kroppen – der i sidste ende skulle kunne føre til en forhøjet risiko for kræft. Men det har vist sig ikke at holde stik.

LÆS OGSÅ: Ny bog om håndtering af kræft i familien

Det er hverken sukker eller fedt i sig selv, der øger risikoen for kræft, det er overvægt. Overvægt er den næstvigtigste årsag til kræft og blandt dem, vi selv kan påvirke.

Det handler derfor ikke om indtaget af specifikke fødevarer – som det udskældte sukker – men om det samlede indtag af kalorier.”

Én sandhed du bør kende: Sunde mennesker får også kræft

“Desværre kan man ikke hverken spise og træne sig til, eller på anden måde helt udelukke, at få kræft på et tidspunkt i livet. Man kan godt få kræft, selvom man lever helt og aldeles efter de sundhedsmæssige anbefalinger – simpelthen fordi man er genetisk disponeret for det.

Lidt over halvdelen af dem, der får kræft, er blot ramt af sort uheld. Og derfor ikke mennesker, der har gjort noget forkert.

LÆS OGSÅ: Hormonyoga er til dig, der har gener fra overgangsalderen. Prøv en nem øvelse her

Forbindelsen mellem livsstil og kræft er ikke grebet ud af det blå. Man kan selv øge risikoen for at få kræft ved at leve et liv med alt for meget alkohol, tobak og sollys. Men det er vigtigt at understrege, at livsstil langt fra er den eneste årsag til sygdommen.

Udviklingen af kræft er utrolig komplekst, og der er en højere grad af tilfældigheder i ens indre, der spiller ind, end man kunne få indtrykket af fra diverse sundhedskampagner igennem det seneste årti.”


Hvorfor lige mig?

Kræft: 3 myter og én sandhed, du bør kende. Bliv klogere på kræft i den ny bog Hvorfor lige mig?

Hvorfor lige mig? er bogen til alle, der har kræft inde på livet – både som patienter og som pårørende.

De fleste kender en, der har eller har haft kræft, men forstår vi egentlig sygdommen?

Kræft opfattes som en moderne sygdom, og der er meget fokus på årsager som rygning, kost og forurening. Men kræft kan spores 250 mio. år tilbage i tiden – længe før tobak og pomfritter var opfundet. Og faktisk skyldes kun 4 ud af 10 kræfttilfælde vores livsstil og miljø. De resterende tilfælde opstår på grund af indre årsager i kroppen, som vi ikke har indflydelse på.

Læge og kræftforsker Maren Weischer tager dig med på en tankevækkende rejse ind i kroppens indre. Via opsigtsvækkende fortællinger fra dyreriget og forskningsverdenen punkterer hun myterne om, hvordan man kan forebygge kræft, og klargør, hvordan man rent faktisk øger chancen for et liv uden kræft.

Du kan købe Hvorfor lige mig? online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.