Indefra

Sådan kan du bruge Goodreads

Sådan kan du bruge Goodreads

Ville du ønske, at du havde en oversigt over alle de bøger, du har læst? Har du nogen gange svært ved at finde ud af, hvad du skal læse næste gang? Hvis du læser lige så meget som mig og har mange bøger stående på reolerne, så kan det være, at Goodreads er noget for dig.

Sådan kommer du i gang med Goodreads

1. Opret en konto her

2. Tilføj bøger du er i gang med at læse, bøger du gerne vil læse, og bøger du har læst

3. Følg andre Goodreads-brugere – enten nogen du kender eller nogen, der deler samme bog-præferencer som dig.

Goodreads er verdens største netværk for læsere. Tjenesten har eksisteret siden 2007 og tæller nu 40 millioner brugere, der har skrevet 43 millioner anmeldelser af bøger, som de har læst. Der er over 1 milliard bøger oprettet i Goodreads’ database, også mange danske bøger og danske brugere.

Du kan bruge Goodreads på mange måder, men her er de tre bedste grunde til at bruge goodreads:

  1. Du får overblik over dine bøger og din læsning
  2. Du bliver del af et netværk af læsere og bogentusiaster
  3. Du kan finde opdateret information og ny inspiration

Goodreads_toread_forlagsliv
På Goodreads kan du inddele bøger i kategorier og tilføje dem til hylder, du selv opretter.

Få overblik over din læsning

Når du har oprettet en profil, kan du begynde at fylde dine virtuelle hylder med bøger, du har læst eller gerne vil læse. Der er som udgangspunkt tre måder at inddele sine bøger på:

  • TO READ: Her kan du liste bøger, du endnu ikke har læst, men som du gerne vil læse, ved at markere dem som “to read”.
  • CURRENTLY READING: Her kan du tilføje de bøger, du er ved at læse og løbende opdatere, hvor du er nået til. Når bogen er færdiglæst, kan du markere den som “read” og anmelde den.
  • READ: Her kan du tilføje en bog, du allerede har læst ved at markere den som ”read”. Man kan også anmelde den med stjerner og/eller en skriftlig kommentar.

Når du bliver mere fortrolig med systemet, kan du oprette flere hylder og inddele dine bøger i flere kategorier. Jeg har selv haft stor glæde af min ”own-not-read” hylde, hvor jeg tilføjer de bøger, jeg har købt eller fået, men som jeg endnu ikke har fået læst. På den måde kan jeg via Goodreads hurtigt danne mig et overblik over de næste bøger, jeg gerne vil læse.

goodreads_statistikker_forlagsliv
Goodreads kan give dig spændende statistikker og overblik over din læsning år for år.

Jo mere man bruger Goodreads, og jo flere bøger man tilføjer til sine hylder, desto mere kan Goodreads tilbyde. Med et enkelt klik kan man finde spændende statistikker over, hvilke forfattere man læser mest, hvor mange sider man læser i løbet af et år og meget andet. Desuden kan man deltage i Goodreads’ årlige læseudfordring ved at opgive hvor mange bøger, man vil læse i det pågældende år.

Brug dit læsende netværk

For at aktivere Goodreads’ sociale aspekter kan du sammenkoble din Goodreads-profil med din Facebook-profil og finde dine bekendtskaber derinde og dermed skabe et læsenetværk, hvor man kan følge med i hinandens læsning og anbefale bøger. Det er både hyggeligt og inspirerende at se, hvad ens venner læser, og hvad de mener om de bøger, de læser. Man lærer hinanden at kende på en hel ny måde.

sarah_engell_goodreads_forlagsliv

Du kan også følge forfattere på Goodreads. Find f.eks. Sarah Engell her.

Få ny inspiration og viden

Der er tonsvis af inspiration at finde på Goodreads. Man kan lade sig begejstre af en god anmeldelse, deltage i højtflyvende diskussioner om hvorvidt en bog er velskrevet eller kedelig, man kan finde lister over de bedste kærlighedsromaner, melde sig ind i grupper hvor man udelukkende skriver om fantasyromaner, eller man kan surfe i Goodreads’ enorme citatdatabase, hvor læsere har indtastet deres egne yndlingscitater fra de bøger, de har læst. Desuden kan man følge forfattere og udforske deres forfatterskab på officielle forfatterprofiler.

Goodreads er vitterligt en slags Facebook for bøger, og man kan hurtigt bruge flere timer på at more sig over sitets mange modsigende anmeldelser og skæve nichégrupper. Alle slags læsere er repræsenterede, og alle slags bøger er at finde.