Børnebøger Carlsen Indefra Inspirationslister og guides

Der var engang … 75 års forlagshistorie

Der var engang ... 75 års forlagshistorie

Kære læser

Kan du huske en bog, du fik læst op som barn? De fleste vil sikkert kunne mindes en børnebog. Og selvom vi måske ikke kan huske titlen, så kan vores forældre eller måske søskende med garanti komme på den – for det var dem, der måtte læse yndlingsbøgerne igen og igen, når vi troligt hev dem frem til en hyggelig højtlæsningsstund.

I de 75 år, der er gået, siden de første bøger udkom her på Forlaget Carlsen, er der kommet tusindvis af bøger, og mange af dem er blevet klassikere, som både børn og voksne har gode minder om.

Her kan du komme med på en rejse tilbage i tiden med udvalgte minder og bøger fra Carlsens 75 års forlagshistorie. God fornøjelse og god læselyst!

Fra Vendsyssel til København

Familien Carlsens virksomhed var oprindeligt en tryk-cliché-fabrik i Vendsyssel og senere Odense og København, der leverede illustrationer til aviser.

I 1942 blev Forlaget Carlsen (oprindeligt Illustrationsforlaget) til i en skrivebordsskuffe på pressebureauet Pib, hvor direktørens søn, Per Hjald Carlsen, fandt på at klippe tegneseriestriber sammen til bøger.

De første store successer var et hæfte med tegneseriefiguren Ferd’nand og Aaret fortalt i billeder, hvor pressefotos af årets begivenheder blev samlet i en lille bog.

Op gennem 1940’erne skiftede fokus mere mod børnebøger, bl.a. Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og Ludwig Bemelmans Madeline. Men man udgav også Hergés TinTin og Jørgen Clevins Strudsen Rasmus.

Kender du Pippi Langstrømpe? Pippi Langstrømpe, Carlsen, Forlaget carlsen, Astrid Lindgren

En glad, lille bjørn og lærerige læsesystemer fra 1950’erne

I 1951 kom Rasmus Klump til verden, da Carlsen bad tegneren Vilhelm Hansen om at skabe en ny stribe. Rasmus Klump blev skabt i samarbejde med Vilhelms kone, forfatteren Carla, og tegneserierne er efterfølgende udgivet i mere end 20 lande. Det gør den elskværdige bjørn til en af de største successer i forlagets historie.

rasmus klump besøger bedstefar, rasmus klump, børnebøger, forlaget carlsen

I 1954 bragte Per Carlsen en æske med små børnebilledbøger med hjem fra bogmessen i Frankfurt. Han kaldte dem Pixi, og de skulle blive en anden af forlagets største successer helt frem til i dag. Rasmus Klumps børnebøger har siden da solgt ca. en million eksemplarer om året.

Pixi nostalgi, pixi, pixi-bog, pixi-bøger, nostalgi, børnebøger, forlaget carlsen, carlsen, børnebog

Det var også tilbage i 1954, at skolebørn for første gang læste sig ind i ordenes verden med sætninger som “En so, en ko. Søren så en so, Mette så en ko. Søren og Mette lo“.

søren og mette, børnebøger, carlsen

Søskendeparret har nu fejret deres 60 års fødselsdag som et af Danmarks mest effektive og populære læsesystemer, og mere end 700.000 bøger er blevet slidt op i de danske klasselokaler. Fra 1960-80 lærte ca. 60–70 % af danske børn at læse ved hjælp af Søren og Mette

Skønne eventyr og ABC-rim fra 1960’erne

I 1961 flyttede Carlsens forlag til Bagsværd.

I slutningen af 60erne udkom den første Ælle Bælle-historie, og sidenhen er der kommet mere end 300 udgivelser af de kendte og elskede højtlæsningsbøger.

Ælle bælle, børnebog, nostalgi, børnebøger, forlaget Carlsen

I 1967 udkom Halfdan Rasmussens ikoniske Halfdans ABC med tegninger af Ib Spang Olsen, som Carlsen stadig udgiver den dag i dag.

Halfdans Abc, Halfdan rasmussen, børnebog, abc, forlaget carlsen, carlsen, nostalgi

Bogklubber og nordiske guder i 1970’erne

I 1972 åbnede Carlsens første bogklub: Bogklubben Rasmus (Klump).

I slutningen af samme årti, mere præcist i 1979, udkom Peter Madsens første Valhalla-album. Den samlede saga kan i dag købes i fem luksessamlebind med et væld af ekstramateriale og ikke mindst Tjalfe og Røskvas eventyr blandt aser, jætter og sagndyr i Valhalla.

Valhalla, Peter madsen, børnebøger, carlsen, forlaget carlsen

Rekordforsøg og en lasagnespisende kat fra 1980’erne

Guinness World Records har en lang og farverig historie, som strækker sig helt tilbage til starten af 1950erne – og siden den første danske udgivelse i 80’erne har rekordbogen indtaget pladsen som den bedst sælgende i både Danmark og resten af verden. Den dag i dag mødes folk hele verden over i november på den officielle Guinness World Record Day og forsøger at slå nye og gamle rekorder!

guinness world records, guinness rekordbog, børnebog, rekordbog, børnebøger

I 1984 solgte det tredje Garfield-album 450.000 styk i Danmark – lige så mange som i USA. I 2007 solgte Bonnier Carlsen til Egmont og måtte afgive sine mange tegneserierettigheder.


Forlaget Carlsen i dag

I 2017 lancerede Carlsen et helt nyt imprint for young adult-litteratur – CarlsenPuls.

Forlaget Carlsen er i dag Danmarks største børnebogsforlag med over 200 udgivelser om året. Du kan finde skønne klassikere og nye dejlige børnebøger i din lokale boghandler eller på carlsen.dk.

I anledningen af vores jubilæum kan du finde en perlerække af skønne bøger til 75 kroner her

 

Børnebøger, børnebog, højtlæsning, forlaget carlsen, højtlæsning for