Anders Bo Rasmussen Fagbøger Samfund og debat

Anders Bo Rasmussen om Pios flugt til Amerika

Anders Bo Rasmussen om Pios flugt til Amerika

Pio – Flugten til Amerika af Anders Bo Rasmussen er fortællingen om en ildsjæl, en fantast og en stor personlighed, hvis kamp for retfærdighed på den anden side af Atlanten fik stor betydning for den amerikanske arbejdsbevægelse.

I en årrække har forfatter Anders Bo Rasmussen gennemsøgt arkiver og biblioteker i USA og Danmark for at afdække den hidtil ukendte historie om Louis Pios dybe engagement i den amerikanske arbejderbevægelse. Pio – Flugten til Amerika føjer dermed nye kapitler til historien om en af datidens største personligheder i Danmark og USA.

I begyndelsen af 1870’erne var Socialdemokratiets grundlægger Louis Pio en så alvorlig torn i øjet på de danske myndigheder på grund af sit flammende engagement og sin skarpe pen, at han til sidst blev arresteret.

Frihedens land tilbød mere

Da Pio på dødens rand blev løsladt i 1875, begyndte han straks at planlægge socialistiske eksperimenter i Amerika. I Pios øjne tilbød ”frihedens land” langt mere lovende forhold for arbejderbevægelsen, og de danske myndigheder gjorde hvad de kunne for at styrke ham i troen. 

Bestukket af politiet, tog Louis Pio flugten til Amerika den 23. marts 1877 og kastede sig straks ind i kampen for et mere retfærdigt samfund på den anden side af Atlanten. I tæt ved et årti var han en del af den amerikanske arbejderbevægelse, og oplevede som arbejderleder, forfatter og journalist nogle af verden største arbejderslag – og arbejderbevægelsens racemæssige spændinger – på tætteste hold, mens han samtidig korresponderede med USA’s største personligheder og tænkere i en af de vigtigste perioder i nationens historie. 

LÆS OGSÅ: ”Det var et mirakel, og det skal hyldes og forstås”. Simon Ankjærgaard om jødernes flugt i oktober 1943

Indædt kamp for en kortere arbejdsdag

Ifølge Anders Bo Rasmussen fortsatte Pio sin kamp i Amerika i næsten 10 år, efter han mere veldokumenteret spillede Pio en afgørende rolle i den danske arbejderbevægelse fra 1871 til 1877.

“Som kolonigrundlægger, journalist og organisator kæmpede han indædt for en kortere arbejdsdag som en del af den ‘mægtigste og talrigste arbejderorganisation i verden’ – The Knights of Labor. Den her oversete og brutale kamp, som Pio var en del af i USA, førte i 1890 til, at man i Danmark begyndte at markere 1. maj som en international kampdag på Fælleden”, fortæller Anders Bo Rasmussen.

Pio – en sammensat karakter

At Pio var en sammensat mand, helt og antihelt på en og samme tid, har ikke været nogen decideret hemmelighed, men heller ikke en overskrift herhjemme. Anders Bo Rasmussen har i nærværende bog taget alle sider af manden og hans aktiviteter med i ønsket om at skabe reel indsigt i Pios voksne liv på den anden side af Atlanten.

“Livet igennem kæmpede Pio for kvinders rettigheder og kvindefrigørelse som en del af sit engagement i arbejderbevægelsen, men hans evne til at forestille sig ikke-hvide arbejdere som en del af bevægelsen var begrænset. Pios arbejderkamp var primært til fordel for skandinaviske immigranter og mod slutningen af livet – hvor han primært var optaget af økonomisk sikkerhed for sin kone og tre børn – modarbejdede han direkte ikke-hvide arbejders muligheder i Amerika.”

Louis Pio var med andre ord – som hans talentfulde hustru, Augusta, skarpsindigt bemærkede – reelt ”så mangesidig”, at hans personlighed kunne spænde over flere dimensioner i både arbejderkamp og familieliv.

Anders Bo Rasmussen er lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet. Han udgav i 2014 den anmelderroste I krig for Lincoln om danskerne i den amerikanske borgerkrig.

LÆS OGSÅ: Vild med filmen Oppenheimer? Så skal du læse Steffen Jacobsens to spændingsromaner om tilblivelsen af atombomben


PIO – Flugten til Amerika

Anders Bo Rasmussen om Pios flugt til Amerika

Nomineret til Weekendavisens Litteraturpris 2023!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Banebrydende og vigtigt historisk værk” – Altinget

“Et imponerende grundigt og velfortalt værk” – Weekendavisen

“Et kompetent historisk værk … anbefales på det varmeste” Historie-online

Pio – Flugten til Amerika er fortællingen om en ildsjæl og en fantast, hvis kamp for retfærdighed fik en enorm betydning for samtiden og eftertiden.
Det er en beretning om personlig og samfundsmæssig udvikling, om lighed og ulighed, inklusion og eksklusion, og samtidig historien om et af de helt store spørgsmål inden for de seneste 100 års historieskrivning: Why is there no socialism in the United States?

Du kan købe Pio – Flugten til Amerika hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.