Fiktion Inspirationslister og guides

10 stærke romaner til den danske sommer

10 stærke romaner til din sommer

Den danske sommer byder på dejlige læsestunder sammen med gode romaner. Vi har her fundet 10 stærke romaner, som uden tvivl vil fastholde din opmærksomhed, uanset om du ligger på stranden, i haven eller i en solplet eller er trukket indenfor i regnvejr.

Se de stærke romaner her:


Oplyst af Tara Westover

Oplyst

Tara Westover havde en anderledes barndom end de fleste. Som den yngste i en børneflok på syv voksede hun op i Idahos bjerge med forældre, der var stærkt troende mormoner og nærede stor mistillid til al form for offentlig indblanding.

Men Tara satte aldrig spørgsmålstegn ved sit liv. Ikke før en af hendes brødre brød ud fra den tætsammenvævede familie og kom på college, hvorefter Tara besluttede sig at gå samme vej. Hun var 17 år, da hun første gang modtog undervisning. I dag har hun en ph.d. i historie fra University of Cambridge og har ingen kontakt til sine forældre.

Tara Westovers gribende erindringsroman Oplyst er en øjenåbnende roman, som er blevet anbefalet af både Barack Obama og Bill Gates.

Du kan købe Oplyst online, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun måtte have på. Uddannelse reddede Tara Westover fra hendes familie

Læs mere om Tara Westover på hendes hjemmeside


Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa i paperback online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Læseranmelder om Min mørke Vanessa: Forholdet ødelægger hendes liv


Overleverne af Alex Schulman

For første gang i 20 år er tre brødre kørt sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet.

Sidst de besøgte stedet skete der noget, der resulterede i, at de aldrig tog tilbage til ødegården. Noget de aldrig har talt om, og som de tre brødre opdager, at de har meget forskellige erindringer om.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at forstå sin familie og om at genopleve sin barndom og de hændelser, man er præget af.

Du kan købe Overleverne online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.


Det jeg elskede af Siri Hustved

I et stort hus i bydelen SoHo i New York lever to familier som naboer på godt og ondt.

Som kunstneriske og intellektuelle mennesker deler de både de store glæder og den dybe sorg.

Det jeg elskede giver et kig ind bag facaden til de kreative processer og de personlige tragedier, der gemmer sig i New Yorks kunstneriske miljø. Et miljø, der har alt fra den eksklusive pragt til seksuel perversion og mord.

Med Det jeg elskede har Siri Hustvedt skrevet en stor eksistentiel roman.

Du kan købe Det jeg elskede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Gå på opdagelse i Siri Hustvedts fantastiske forfatterskab


Forbandede yngel af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Anne-Cathrine Riebnitzskys prisbelønnede roman Forbandede yngel er en barsk og poetisk roman om en kvindes kamp for at komme overens med sin fortid og muligheden for at forme sin egen fremtid.

På flyet hjem fra Afghanistan sætter soldaten Lisa sig ved siden af lægen Andreas. Hun har besluttet sig for at fortælle ham sin livshistorie. Som hun sidder der på flysædet, krænger hun sjælen ud til ham og tager ham med på en rejse tilbage til sin destruktive barndom.

Forbandede yngel er Lisas rørende historie om et røveri, et veltilrettelagt dødsfald og en lillesøster, der vil begå selvmord; om en maniodepressiv mor og en voldelig far. En historie om at gå i krig, at springe ud fra flly, rejse langt væk og alligevel være fanget. Med det er også historien om fire uadskillelige søskende, om forelskelse og om viljen til at overleve.

Du kan købe Forbandede yngel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky skriver storslået om livet


Overgrebet af Inés Bayard

Overgrebet, Inès Bayard, fransk roman, fransk skønlitteratur, roman om overgreb,

Da Marie bliver voldtaget af sin chef, ændrer hendes tilværelse sig drastisk.

Hendes perfekte liv smuldrer i følelsen af skyld og skam, men alligevel beslutter hun sig for at holde på sin hemmelighed i ensomhed.

LÆS OGSÅ: Overgrebet er en rå roman om skyld og skam. Start din læsning her

Men da Marie opdager, at hun er gravid, bliver hun tvunget til at konfrontere den traumatiske oplevelse. Mørket omkring hende bliver altomsluttende, og vanviddet indeni vokser.

Overgrebet er en rå og brutal fortælling om en kvinde, som mister alt efter en voldtægt.

Du kan købe Overgrebet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Interview med Inès Bayard: Når man skriver så intimt om kvindekroppen, må man forvente kritik


Slugt af Christina Englund


Christina Englund har lavet et gribende romanportræt af den unge amerikanske fotograf Francesca Woodman, der som 22-årig tog sit eget liv.

Francesca vokser op i et kunstnerisk hjem i 80’ernes New York, hvor hendes selvindrettede mørkekammer på badeværelset bliver et tilflugtssted, når larmen i lejligheden bliver for intens, eller en ny ide presser sig på.

Da Francesca pludselig står på egne ben efter sine studier, begynder meningen med det hele langsomt at forsvinde i den altopslugende kunst.

Christina Englund formår med indlevelse og smittende energi at beskrive et vildt og farverigt kunstnersind, der endte med at blive slugt.

Du kan købe Slugt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Forfatter Christina Englund: Jeg var ensom og skrøbelig, og det kan jeg genkende hos Woodman


Dronninggambit af Walter Tevis

Dronninggambit

Bogen bag den ultrapopulære Netflix-serie Queen’s Gambit!

Da otteårige Elizabeth Harmon bliver forældreløs anbringes hun på et børnehjem.

Hun er en intelligent, men stille pige, der holder sig for sig selv. Indtil hun en dag møder børnehjemmets pedel igang med et spil skak.

Med det samme bliver Beth fanget af spillet, hvor hun for første gang i sit liv, føler sig i fuldstændig kontrol.

Beths evner bringer hende hurtigt mod toppen af en mandsdomineret verden, men som succesen vokser, begynder hendes indre dæmoner at tage over.

Du kan købe Dronninggambit online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Har du set serien (og er bogen bedre)? Romanen bag Netflix-succesen Dronninggambit er tilbage


Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

dannelsesromaner

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016.

Livet på Langeland i 1930’erne er hårdt og præget af økonomisk krise.

Det oplever Marie, som vokser op i en familie med mange børn og få penge, på egen krop. Her er vold en del af hverdagen – også før krigen kommer.

Maries redning bliver mødet med Otto, og sammen tager de til København for at skabe sig en ny og bedre tilværelse langt væk fra Langeland.

Men fortiden følger med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også: Læseguide til Folkets skønhed


Sophies valg af William Styron

Sophies valg, William Styron, Holocaust, Anden Verdenskrig

En bestsellerklassiker om Anden Verdenskrig.

Det er sommeren 1947 i Brooklyn, New York. Den unge forfatter Stingo skriver på det, han håber bliver hans første bog.

Bogen er kraftigt inspireret af overboerne Sophie og Nathan, der skiftevis skændes og elsker højlydt. Skænderierne handler altid om den skyld, de hver især bærer på.

Som amerikansk jøde levede Nathan nemlig et trygt liv under Anden Verdenskrig, mens polske Sophie bærer på en frygtelig hemmelighed, der lod hende undslippe nazisternes dødslejre.

Du kan købe Sophies valg online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Læs også: Bestselleren Sophies valg er en klassiker om Holocaust og dens rædslerVil du have inspiration til flere gode, stærke romaner til sommeren?

Så se oversigten over alle vores inspirationslister her.