Kategori: Alberte Winding

Foto: Simon Klein-Knudsen

Elin Alberte Leonora Winding eller blot Alberte (f. 1963) er en dansk sanger, skuespiller og forfatter. Hun er vokset op i Tisvilde, København og Skovby på Ærø og er datter af Thomas Winding og Lulu Gauguin. Alberte Winding står blandt andet bag børnebogsserierne om ”Betty” og ”Anker”, der er skønne historier fortalt i øjenhøjde med de 2-5-årige. Serierne er fyldt med sjove og genkendelige situationer og sætter store smil på alle, der læser historiernes læber.

Yderligere har hun skrevet ungdomsbøgerne Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog og Når jeg savner far. Af bøger til voksne har hun udgivet romanen Tisvilde strand, der er en lyrisk roman om skilsmisse, savn, ensomhed og den store glæde ved børn.

Hvad skal vi læse? 15 gode børnebøger
Godnathistorier, godnathistorie, 0-5-årige, børnebøger, børnebog, højtlæsning, her er vi, oliver jeffers

Kvinden bag Luna fra Bamses Billedbog

Hvis du synes, at Alberte Winding virker bekendt fra TV, så har du helt ret. Alberte Winding er nemlig kvinden bag Luna, som gemmer sig inde i sin blå jakke, i Bamses Billedbog og i julekalenderen Bamses Julerejse. Faktisk er det hendes far Thomas Winding, der er idémageren bag Bamse og Kylling. Hun har også sammen med sine halvbrødre Kasper Winding og Aske Bentzon medvirket i sine fars udsendelser på DR. Aske Bentzon er i øvrigt karakteren Aske fra Bamse og Kylling. Alberte Winding har også været med i teaterforestillinger og filmen Strømer. Hun er både skuespiller, sangerinde og forfatter.

Som sangerinde er hun blandt andet kendt for sangen Lyse Nætter, som blev udgivet i 1991, men som stadig er utrolig populær.Den er faktisk blevet særligt populær igen de seneste år, så nu er der udkommet en børnebog med billeder om selve sangen Lyse Nætter. Illustrationerne er lavet sammen med Charlotte Pardi. Sangen handler om længsel. Om at tabe noget og få det igen.

Alberte Winding har selv udtalt følgende om sangen: “At sangen stadig findes i folks bevidsthed, gør mig naturligvis glad. Den sang har lært mig, at jeg fungerer bedst med at skrive spørgsmål frem for svar.”

Læs også Alberte-sangen Lyse Nætter som børnebog

Hun har udgivet en del børnemusik, som er lavet med hendes tidligere ægtemand, Jan Rørdam. I 2002 udgav hun også et album med komponist Benjamin Koppel.

Bliv klogere på forfatter Alberte Winding

Tager du et kig på bøger af Alberte Winding, så skriver hun både bøger til børn, unge og til voksne. Hun har lavet en række bøger. Børnebøgerne er humoristiske og bringer et smil frem på læben og omfatter genkendelige situationer. Bøgerne til voksne fra Alberte Winding rummer mere alvorlige temaer. Kendetegnet ved alle Alberte Windings bøger er, at vi kan identificere os med mange af temaerne hun gennemgår.

Nogle af de mere sårbare emner, hun berører, stammer fra hendes eget liv. I den forbindelse har hun også skrevet en biografi, som har nomineret hende til Læsernes Bogpris.

Alberte Winding: Anker og hans utålmodige far

En af de mest kendte bøger af Alberte Winding til børn er Anker-serien. Bøgerne er skrevet i et sanseligt sprog og indeholder mange skøre billeder lavet af Claus Bigum. Men hvem er denne Anker egentligt?

Anker er hovedkarakteren i bøgerne, og er en kærlig unge med en ekstrem fantasi. Anker har grønt hår, som understreger, at Anker er sin helt egen. “Anker er ikke et bestemt barn, men mere en blanding af drenge jeg har mødt. Anker er typisk ham, der limer en gruppe sammen socialt; hans ego er sundt og godt forankret i en følsom sjæl. Måske er han lidt inspireret af min redaktørs søn, som jeg mest kender fra hendes beskrivelser af ham. Et barn midt i en stor og energisk familie, der evner at sætte farten ned og skabe sit eget, smukke og rolige rum”, fortæller Alberte Winding.

I bøgerne om Anker er budskabet, at Anker holder fast i at være sig selv. Ankers far har et stort temperament og må ofte overgive sig til sin søn Anker. Anker forsøger ikke at have ret men venter som regel bare på, at far falder ned, så de kan komme videre i livet. Voksne kan faktisk lære af børn og deres retfærdighedssans. Mange voksne går på kurser for at lære om kommunikations og afstresning, som børn faktisk ved en del om.

Bøgerne om Anker handler om hverdagens udfordringer som at komme for sent op, vejen til børnehaven, en chokoladeulykke i mors sofa og en tur i svømmehallen.

En af de mest populære bøger er Anker og Kaptajn Pølse, som især skildrer hverdagen i børnehøjde. “Kan hunde snakke?”, spørger Anker sin far. I denne forbindelse fortæller far Anker om hunden Lassie, som gør Anker dybt berørt. Den efterfølgende dag får Anker en hund af sin mor og far. Læs mere om Alberte Windings spændende forfatterskab her på siden.

Læs også Serie om nysgerrige Anker og hans utålmodige far