Børnebøger Indefra

5 ting som giver børn lyst til at læse

5 ting som giver børn lyst til at læse

Her er 5 ting, som får vores børn til at vælge bøger fra i en travl hverdag med mange andre tilbud. Ting som vi nemt kan ændre, hvis vil give børnene lyst til at læse (mere).

Det her får børnene til at opgive bøgerne:

1. Når de har adgang til alt for få bøger

Bøger giver børn lyst til at læse. Giv dem masser at vælge mellem. Køb store bøger, pixi-bøger, finde-bøger, billedbøger. Lån en kæmpe stak med hjem fra biblioteket, ikke bare to per næse. Lad børnene vælge selv og tag så et par ekstra med. Lad dem ligge fremme – både i stuen og på børneværelserne.

2. Når de voksne kun læser højt for de små

Når vores børn bliver større, glemmer vi tit at læse højt for dem. Nu kan de jo selv. Men undersøgelser viser, at det bedste vi kan gøre for vores børns læsefærdigheder og ordforråd er at læse højt for dem. Højtlæsning af længere bøger med kapitler som nye klassikere som  Kaptajn Underhyler, Karmaboy og Brune er jo også en fed oplevelse for os voksne – og giver tit gode samtaler undervejs og bagefter.

3. Når de møder for svære, kedelige eller lette bøger

Hvis vi ikke giver børn adgang til bøger, der passer til deres alder og interesser, så er det usandsynligt at de giver sig til at læse. Er de vilde med kæledyr, så find bøger om det. Elsker de prinsesser og riddere, så er det eventyrene, der skal ligge fremme. Til de nye læsere er det særligt vigtigt at hjælpe dem med at finde bøger, som de KAN læse, men som også har en historie der fastholder børnene. Alt for mange af letlæsningsbøgerne har alt for tynde historier.

4. Når de voksne omkring dem ikke læser

Børn gør ikke som vi siger, de gør som vi gør. Det gælder også læsning. Det her er en god anledning til at sætte dig med en god bog og opfordre børnene til at sætte sig i den anden lænestol eller flyde på gulvet med tegneserier og bøger.

5. Når der er for lidt tid til at læse

Hvis både du og dine børn har for travlt i hverdagen til at få læst, så er det måske tid til at kigge på antallet af aktiviteter eller timer foran skærmen. Det er vigtigt for børns udvikling, at de får læst mindst 20 minutter om dagen – og at de har tid til afslapning.


lyst til at laese

Lyst til at læse mere?

Her på bloggen er der masser af tips til hvilke bøger der er gode til forskellige aldersgrupper og interesser. Giv dine børn lyst til at læse. Find inspiration og gode råd her på bloggen, gå i boghandel og på biblioteket. Tal om bøger derhjemme og på jobbet og bliv inspireret.

God læselyst til små og store 🙂