Henrik Yde får Georg Brandes-prisen 2019 for biografi om Martin Andersen Nexø
“Henrik Yde har skrevet en både kærlig og kritisk, intens og engageret biografi om forfatteren Martin Andersen Nexø,” skriver Litteraturkritikernes Lav som motivation for…
Bliv klogere på Martin Andersen Nexøs liv
Martin Andersen Nexø var fjerdefødte barn og har i alt 11 søskende. Hans far var fra en bondeslægt men arbejdede som stenhugger. Martin Andersen Nexøs barndom var præget af fattigdom, som også er en af hovedtematikkerne i hans forfatterskab.
Som otte-årig flyttede han og familien til solskinsøen Bornholm. Her måtte Martin Andersen Nexø ud og tjene som vogterdreng. Der var ingen tvivl om, at Martin Andersen Nexø var bogligt begavet, men alligevel blev han udlært som skomager i 1889. Efterfølgende var han på højskoleophold og drog på en rejse til Spanien, hvor han fandt ud af, at hans passion lå i skrivningen. Hans forfatterskab blev ligeledes påvirket af den udbredte fattigdom, han mødte på sin rejse. I sine fortællinger ville han skildre, hvordan de laveste i samfundet i sidste ende ville sejre, fordi han mente, at der var et stærkt fællesskab i denne samfundsgruppe. Med andre ord havde Martin Andersen Nexø en ambition om et større budskab i sine fortællinger. Det var på dén måde, at værker som Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn blev til.
Læs om forfatterens politiske liv
I 1910 udgav han værket Pelle Erobreren, og i samme forbindelse udviste Martin Andersen Nexø sit politiske engagement og meldte sig ind i Socialdemokratiet. I 1918 brød han med partiet men stiftede Socialistisk Arbejderparti, som senere fik navnet Danmarks Kommunistiske Parti.
I mellemkrigstiden optrådte Martin Andersen Nexø i den internationale socialistiske og antifascistiske bevægelse, og han bidrog til stiftelsen af organisationen Frisindet Kulturkamp, som omfattede den kulturradikale modstand mod fascisme og undertrykkelse. Frisindet Kulturkamp udgav tidsskriftet ”Kulturkampen”, som eksempelvis arkitekten Poul Henningsen skrev for. Organisationen er herefter blevet set som startskuddet til den danske modstandsbevægelse.
Under Anden Verdenskrig blev Martin Andersen Nexø arresteret i juni, 1941 af det tyske gesandtskab i Danmark. Dog blev han overraskende nok løsladt af den tyske besættelsesmagt samme år i september, fordi tyskerne ikke ønskede at have en kommunistisk martyr i Danmark. Martin Andersen Nexø flygtede herefter til Sverige. I 1951 flyttede han til Dresden, hvor han boede resten af sine dage.
Læs også 5 ting du (måske) ikke vidste om Martin Andersen Nexø
Martin Andersen Nexøs bøger fik stort internationalt gennembrud
Du kan ikke sige Martin Andersen Nexø uden at sige Pelle Erobreren eller Ditte Menneskebarn, som er to kendte værker af forfatteren. Værkerne opnåede en bred international succes, som er på højde med H.C. Andersens eventyr. Her kommer et par interessante fakta, du måske ikke vidste om de to værker.
Pelle Erobreren er længere, end dét du ser på film
Hvis du – som mange andre – har set Pelle Erobreren på film, så ved du, at denne version omfatter kun Pelle Erobrerens barndom. Romanerne af Martin Andersen Nexø strækker sig over fire bind herunder:
Barndom
Læreaar
Den store kamp
Gryet
Filmen blev instrueret af Bille August i 1987 og omhandler kun det første bind: Nemlig Pelles barndom. Filmen formåede dog alligevel at vinde en Oscar og De Gyldne Palmer.
“Ditte Menneskebarn er Pelles søster, jeg sender ud i verden”
Martin Andersen Nexø sammenlignede selv hovedpersonen Ditte fra Ditte Menneskebarn med Pelle fra Pelle Erobreren. Han har udtalt, at Ditte er det kvindelige sidestykke til Pelle.
Der var dog også forskelle mellem de to fortællinger. Martin Andersen Nexø havde for eksempel en færdig plan med Pelle, hvilket han ikke havde med Ditte. Fortællingen Ditte Menneskebarn udviklede sig også til at være en lidelsesfuld roman, hvor Martin Andersen Nexø kritiserer det danske samfund for ikke at tage sig ordentligt af alle mennesker i alle samfundets lag. Pelle Erobreren udviklede sig derimod i en mere optimistisk retning.
Begge værker har fået stor succes, og selvom de fleste måske bedre kender Pelle Erobreren herhjemme, så er Ditte Menneskebarn oversat til flere sprog, end Pelle Erobreren er.
Få indblik i Nexø-biografi af Henrik Yde
I biografien Nexø kan du læse om materiale, der ikke er blevet publiceret før nu, som Nexø-forskeren Henrik Yde har skrevet. Bogen er både kærlig, kritisk, intens og en engageret biografi om forfatteren Nexø, skriver Litteraturkritikernes Lav, da de i 2019 tildelte Henrik Yde Georg Brandes-prisen for bogen om Nexø.
I forbindelse med uddelingen af Georg Brandes-prisen er bogen blevet kaldt for både originalt vinklet og velskrevet af en forfatter, der kender til Bornholms særegne natur og miljø.
Redaktionschef for dansk skønlitteratur på Lindhardt og Ringhof, Sune de Souza Schmidt-Madsen, er glad for, at det er denne bog, der har vundet prisen:
“Det er Danmarks fremmeste Nexø-forsker, der har skrevet et fremragende værk om et landets allerstørste forfatterskaber, der desværre er blevet lidt glemt. Det er synd, fordi Nexø skrev til folket og formåede virkelig at nå ud til folk med sine bøger.”
I biografien bliver læseren klogere på, hvem Martin Andersen Nexø egentlig var, og Henrik Yde kommer med sit syn på, hvordan Martin Andersen Nexøs værker skal læses i dagens Danmark.
Læs også Henrik Yde får Georg Brandes-prisen 2019 for biografien Nexø
Vil du vide mere om Martin Andersen Nexø? Så kan du læse indlæggene her på siden.