Grøn mad til hele familien: Lækre veggie pizzasnegle
Få børnene til at elske grøn mad med disse lækre veggie pizzasnegle. Lisbeth Østergaard & Louisa Lorang har skrevet bogen Grøn mad til…
Lækre retter fra Grøn mad let at lave. Rispapirruller med dipsauce
Vil du gerne spise mere grønt, men mangler du inspiration til nemme og lækre grønne retter? Så prøv disse rispapirruller med tilhørende dipsauce…
Evergreen: Pasta med bønner, hasselnødder og parmesan
Mangler du inspiration til at spise grønnere i hverdagen? I Evergreen giver kokken Mikkel Karstad os 70 vegetaropskrifter, der alle kan tilberedes i…
Gør din hverdag grønnere med Evergreen
I Evergreen hylder kokken Mikkel Karstad det grønne køkken. Han giver os 70 vegetaropskrifter, der alle kan tilberedes i et helt almindeligt hverdagskøkken.…
Fyldt græskar med svampe og grønkål fra Meyers grøn mad
Lige nu er hokkaidogræskar i sæson. Hokkaido er et lille japansk gæskar som egner sig fortrinligt til at spise. Den er rigtig god…
Lækker opskrift med rodfrugter: Rodfrugtmos med vinbraiserede skalotteløg
Rodfrugter behøves ikke kun at blive skåret i stave og bagt i ovnen som en substitut til kartofler. Her er en lækker opskrift…
Butternutsquash med boghvede-polenta og tempuracitroner
Lige nu er græskar i sæson og hvis du vil tilberede mad med græskar er det enten det lille Hokkaido græskarhovedet eller den…
Knoldselleri og linser med hasselnødder og mynte
Knoldselleri er i sæson fra august til januar. Roden har ikke altid haft det bedste ry og mange har associationer til selleribøf og…
Læs hvordan du tørrer svampe og bruger dem i din madlavning
Nogle gange kan man være heldig og finde så mange svampe, at man faktisk har for mange. Her kan du læse, hvordan du…
Læs om principperne i vegetarisk kost
Udgangspunktet for at være vegetar er at spise plantebaseret kost, herunder frugt og grønt, bælgfrugter, kornprodukter, nødder og lignende. Det betyder, at vegetarer ikke spiser nogle former for kød såsom okse, fjerkræ, skaldyr eller biprodukter, der stammer fra dyr.
Der er dog forskel på, hvad du spiser som vegetar, når det kommer til mejeriprodukter. Nogle vegetarer spiser mælkeprodukter og æg, som kommer fra dyr. Andre undlader mejeriprodukter fra dyr, men indtager plantemælk og planteost som erstatning for mejeriprodukter. I forlængelse af det findes der også vegansk kost, som primært indebærer at leve plantebaseret, uden animalske biprodukter. Veganere vil så vidt det er muligt undgå alle former for animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning og produkter testet på dyr.
Plantebaseret kost er blevet mere og mere populært, blandt andet fordi den levevej er mere klimavenlig. I 2022 tilføjede Fødevarestyrelsen til De officielle Kostråd, at du skal spise planterigt, varieret og ikke for meget. Det skyldes, at det både er godt for sundheden og klimaet. Derfor vælger flere også at spise mere grønt, også selvom de ikke er 100 procent vegetarer. Fødevarestyrelsen har flere kostråd som rettesnor, der er med til at sikre, at du får alle de vitaminer, som du har brug for. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at du vælger sæsonens grøntsager og frugter, både fordi de smager af mere, men også fordi de ikke skal importeres fra andre lande, hvilket medvirker til at belaste kloden mindre.
Uanset hvor du står, så kan vegetariske og veganske retter give dig inspiration til at tænke mere plantebaseret kost ind i din hverdag og dermed også flere grøntsager.
Læs også Den grønne flyttehjemmefrakogebog tilbyder lækker og billig vegetarmad for begyndere
Få inspiration til vegetariske opskrifter
Med vegetariske opskrifter kan du få masser af grøntsager i din kost, som giver vitaminer og energi. Med få ændringer kan du få flere grøntsager ind i kosten. For eksempel kan du:
- Udskifte kødet på pizzaen med grønkål, der bliver helt sprødt, når du bager det
- Du kan lave en lækker vegetarisk pastaret med tomat og krydderier
- Lave wokmad spækket med masser af grøntsager, og med tofu i stedet for fjerkræ
Vegetarmad behøver ikke at være kedeligt eller uden smag. Med vegetariske opskrifter kan du få inspiration til, hvilke råvarer du kan bruge i de retter, du foretrækker, eller finde helt nye retter, som kan give et frisk pust til din hverdag.
Dertil kan krydderier gøre en stor forskel i din madlavning, så dine smagssanser bliver tilfredsstillet. Der findes et hav af lækre opskrifter med masser af smag, som er nemme at gå til. Blandt andet har Aarstiderne udgivet bogen Signaturretter med lækre opskrifter såsom en vegetarburger med portobellosvampe.
Læs også Få Aarstiderne lækre opskrift på vegetarburger med portobellosvampe
Her er nogle af de lækreste vegetariske kogebøger
Der er heldigvis mange inspirerende vegetarkogebøger, du kan kaste dig over, så du kan nyde godt af sund vegetarmad, som samtidig er smagfuld og nem at lave. I det følgende afsnit er Bog.dk’s bud på nogle vegetariske kogebøger, du kan finde både vegetariske og veganske opskrifter i.
Den grønne flyttehjemmefrakogebogen – af Sebastian Mathson Randrup
Denne vegetarkogebog er god for nybegyndere inden for den vegetariske verden. Kogebogen indeholder 60 opskrifter på lækker vegetarmad, som er nem at gå i gang med. Sebastian Mathson Randrup, der selv er kok og forfatter, har skrevet bogen med ønsket om at kunne inspirere mange unge til at spise vegetarisk.
“I Danmark er de fleste vokset op med, at aftensmaden består af kød, sovs og kartofler. Danskerne spiser generelt meget kød, og i en tid, hvor vores miljø står over for store udfordringer, bør vi måske genoverveje vores spisevaner,” udtaler Sebastian Mathson Randrup i dette indlæg til Bog.dk. Han fortæller desuden, at du fint kan leve billigt ved at vælge vegetarisk mad.
Grønt – af Jamie Oliver
Det er ingen hemmelighed, at Jamie Oliver er en af de helt store kokke i verden. Han har naturligvis også tænkt i vegetariske retter. Det har han i flere bøger, men især med sin bog Grønt. Bogen er en inspirerende vegetarkogebog med velsmagende opskrifter til alle dagens måltider. Det er den ideelle kogebog til dig, der enten vil leve fuldt ud vegetarisk, eller blot vil eksperimentere med nogle kødfrie dage i ugen. Bogen giver dig inspiration til, hvordan du kan skifte dine vante indkøb ud med sæsonens råvarer og stadig få råd til det.
Meyers Almanak og Meyers Grønne proteiner – af Claus Meyer
Claus Meyer har været med til at revolutionere madlavningen i de danske køkkener med sit fokus på lokale råvarer. Han er i øvrigt en stor fortaler for at tænke mere klimavenligt i madlavningen. I bogen Almanak får du masser af spændende retter – både retter med kød og vegetariske retter. Prøv blandt andet retten vegetarcurry, som med sikkerhed vil smelte på din tunge. Vil du gå all-in på vegetarretter, så er Grønne proteiner af Claus Meyer en fantastisk bog, med mere end 120 opskrifter.
Læs også Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?
SMAG – af Yotam Ottolenghi
Bogen SMAG af Yotam Ottolenghi er en overdådig vegetarisk kogebog, som indeholder et fantastisk udvalg af grøntsagsretter. Stjernekokken Yotam Ottolenghi er blevet kaldt for mesteren af grøntsagsretter, fordi han forvandler grønne råvarer til smagseksplosioner i din mund. SMAG består af intet mindre end 100 vegetariske og/eller veganske retter. Du kan både finde retter som dumplings, kåltacos eller en vegetarisk svampelasagne, som er et sikkert hit til et aftensmåltid.
Læs også Efterårsretten til alle svampeentusiaster: Vegetarisk og krydret svampelasagne fra Ottolenghi
Der er masser af smag i veganske og vegetariske retter
Hvis du ikke kender meget til vegetarmad, kan det måske virke som en svær opgave. Men med afsæt i kogebøger fra erfarne kokke, er det muligt at leve mere vegetarisk eller vegansk. Kokkens erfaring sikrer, at maden både ser indbydende ud, har gode konsistenser og lækre smage.
Det handler særligt om, hvilke råvarer du benytter, og hvordan du kombinerer de forskellige smage. Det handler i den grad også om, hvordan de grønne måltider bliver tilberedt, så man får flere konsistenser i spil, der giver flere interessante sanse- og smagsoplevelser.
Vil du læse endnu mere om lækker og sund vegetarmad? 🌿 Så kan du dykke ned i vores spændende indlæg her på siden. Læs også om, hvordan du laver plantebaseret familiemad, så hele familien kan fokusere på at spise grønt.
Læs også Forfattere bag plantebaseret kogebog: Børn har brug for en grøn hverdag