Veganske kålhydrater – for din og klodens sundhed er skrevet i samarbejde mellem Anette Sams og Anettes datter Celine Sams, der efter en årrække som vegetar, stoppede helt med at spise animalske fødevarer, i takt med at hun lærte mere om, hvordan de bliver produceret. Læs med og få opskriften en af de veganske retter.
“Hjææælp, min datter er blevet veganer!” skriver forsker og sundhedsekspert Anette Sams i forordet i Veganske kålhydrater – For din og klodens sundhed. Hun har forsket i, hvad et stabilt blodsukker betyder for kroppen, og står bag flere bestseller-bøger om sundhed og kost. Netop derfor ved Anette Sams, at der er særlige hensyn, der skal tages, når man lever vegansk.
Udfordringen er, at en, der lever vegansk, hurtigt ville ende med at få flere kulhydrater i kosten end kødspiseren, fordi plantebaserede naturlige proteinkilder indeholder flere kulhydrater end animalske.
Veganske kålhydrater løser den udfordring ved at dykke ned i de vigtigste diskussioner om proteiner og vitaminer i den veganske kost og kommer med løsninger, så de raffinerede kulhydrater ikke tager for meget af den plads, de animalske produkter har efterladt på tallerkenen. Her spiller kål en hovedrolle.
Kokken Morten Fenger viser med 35 lækre og grøntsagsrige, veganske opskrifter, at du sagtens kan sætte plantemad på bordet, som hele familien vil elske, og som ikke er svært at lave. Du får “det sorte bælte i blodsukkerstabil vegansk kost,” som Anette Sams siger.
Læs med herunder og prøv den lækre opskrift på sesam-bagte auberginesteaks.
Sesam-bagte auberginesteaks
Til 4 personer
Ingredienser
2-4 auberginer (afhængigt af størrelse) 1 dl olivenolie
1 spsk. miso (kan udelades)
1 dl sesamfrø
Flagesalt
Frisk salvie og citronskal til topping
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 °C.
Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver.
Pensl med olivenolie, som evt. kan røres med miso for at give en dyb umami-smag.
Vend dem i sesamfrø.
Læg dem på en bageplade med bagepapir, drys med flagesalt og bag dem i ca. 20 minutter ved 200 °C varmluft.
I bogen fortæller forsker Anette Sams, og hendes datter, Celine Sams, hvorfor danskerne kan nyde godt af at droppe kødet og spise (endnu) flere grøntsager.
Bogen kaster et dybdeborende blik på kroppens biologi, og viser hvordan raffinerede kulhydrater fra pasta, brød og sukker laver ravage i en insulinresistent krop.
Vejen til en stærk(ere) og sund(ere) krop går derfor ifølge forfatterne og videnskaben gennem at spise masser af uforarbejdede grøntsager, der forkæler tarmbakterierne og skaber et stabilt blodsukker, et stærkt immunsystem og et aktivt hormonsystem.
Sammen med videnskaben får læseren 35 lækre, velsmagende veganske opskrifter, udviklet af kokken Morten Fenger.
Veganske kålhydrater – for din og klodens sundhed er skrevet i samarbejde mellem Anette Sams og Anettes datter Celine Sams, der efter en årrække som vegetar, stoppede helt med at spise animalske fødevarer, i takt med at hun lærte mere om, hvordan de bliver produceret. Læs med og få opskriften en af de veganske retter.
“Hjææælp, min datter er blevet veganer!” skriver forsker og sundhedsekspert Anette Sams i forordet i Veganske kålhydrater – For din og klodens sundhed. Hun har forsket i, hvad et stabilt blodsukker betyder for kroppen, og står bag flere bestseller-bøger om sundhed og kost. Netop derfor ved Anette Sams, at der er særlige hensyn, der skal tages, når man lever vegansk.
Udfordringen er, at en, der lever vegansk, hurtigt ville ende med at få flere kulhydrater i kosten end kødspiseren, fordi plantebaserede naturlige proteinkilder indeholder flere kulhydrater end animalske.
LÆS OGSÅ: De bedste veganske og vegetariske kogebøger
Veganske kålhydrater løser den udfordring ved at dykke ned i de vigtigste diskussioner om proteiner og vitaminer i den veganske kost og kommer med løsninger, så de raffinerede kulhydrater ikke tager for meget af den plads, de animalske produkter har efterladt på tallerkenen. Her spiller kål en hovedrolle.
Kokken Morten Fenger viser med 35 lækre og grøntsagsrige, veganske opskrifter, at du sagtens kan sætte plantemad på bordet, som hele familien vil elske, og som ikke er svært at lave. Du får “det sorte bælte i blodsukkerstabil vegansk kost,” som Anette Sams siger.
Læs med herunder og prøv den lækre opskrift på sesam-bagte auberginesteaks.
Sesam-bagte auberginesteaks
Til 4 personer
Ingredienser
2-4 auberginer (afhængigt af størrelse) 1 dl olivenolie
1 spsk. miso (kan udelades)
1 dl sesamfrø
Flagesalt
Frisk salvie og citronskal til topping
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 °C.
Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver.
Pensl med olivenolie, som evt. kan røres med miso for at give en dyb umami-smag.
Vend dem i sesamfrø.
Læg dem på en bageplade med bagepapir, drys med flagesalt og bag dem i ca. 20 minutter ved 200 °C varmluft.
Pynt med salvieblade og revet citronskal.
LÆS OGSÅ: Anette Sams: Hjælp, min datter er blevet veganer!
Veganske kålhydrater – For din og klodens sundhed
I bogen fortæller forsker Anette Sams, og hendes datter, Celine Sams, hvorfor danskerne kan nyde godt af at droppe kødet og spise (endnu) flere grøntsager.
Bogen kaster et dybdeborende blik på kroppens biologi, og viser hvordan raffinerede kulhydrater fra pasta, brød og sukker laver ravage i en insulinresistent krop.
Vejen til en stærk(ere) og sund(ere) krop går derfor ifølge forfatterne og videnskaben gennem at spise masser af uforarbejdede grøntsager, der forkæler tarmbakterierne og skaber et stabilt blodsukker, et stærkt immunsystem og et aktivt hormonsystem.
Sammen med videnskaben får læseren 35 lækre, velsmagende veganske opskrifter, udviklet af kokken Morten Fenger.
Du kan købe Veganske kålhydrater online fx Gucca eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: