Bøger om naturen Fagbøger

Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have

biodiversitet, mona klippenberg, michael stoltze

Øg biodiversiteten i din have ved at give plads til 5 vigtige, hjemmehørende planter, som er specielt gode for sommerfugle og bier.

Vil du gerne bidrage til, at Danmark får en rigere natur ved at skabe mere biodiversitet på din grund? Her gælder det om at få haven til at summe af liv, og som bonus kan du glæde dig til at bruge mindre tid på at slå græs.

Vær med til at skabe en rigere natur i Danmark

Biodiversitet Sådan skaber vi en rigere natur er skrevet af biolog Michael Stoltze og Mona Klippenberg, der har arbejdet med biodiversitetsprojekter i en årrække. Bogen giver indsigt i biodiversitetskrisen og fortæller, hvad vi hver især kan bidrage med for at løse den – for eksempel indrette haven insektvenligt, og også større projekter, som kræver samarbejde og fælles indsats dit lokalområde.

LÆS OGSÅ: Tilbage til naturen – hjemme i din egen have

Bogen bygger på nyere forskning, men er letlæst og kan bruges af de fleste. Selv børn vil have stor glæde af de 275 farvefotos af farverige og underlige arter og spændende landskaber, som giver lyst til at tage på opdagelse i den danske natur.


Hvis vi alle gør lidt, hvor vi bor, kan vi opnå rigtigt meget. Så lad os derfor sammen gøre en indsats for vores sårbare natur og sikre os selv og vores efterkommere en fremtid med mange smukke steder og spændende arter.

Mona Klippenberg og Michael Stoltze

5 hjemmehørende planter, der får haven til at summe af liv

De 5 planter er velegnede til forskellige jordtyper, og de smukke blomster er både skønne at kigge på og tillokkende for insekter.

1. Rødkløver

Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have

Rødkløver er i ærteblomstfamilien. Den bliver 15-16 cm høj og blomstrer i maj-september. Det er en flerårig plante, der godt kan lide fugtig og gerne næringsrig, forstyrret og ikke for sandet jord.

Rødkløver (Trifolium pratense) blev i 1936 udnævnt som Danmarks nationalblomst, men det er glemt af de fleste i dag.

Honningbier, humlebier og mange andre arter vilde bier samt dagsommerfugle er særdeles glade for rødkløver. Planten besøges også tit af citronsommerfugle og almindelig blåfugl. Rødkløver er en vigtig værtsplante for køllesværmere.

2. Merian

Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have
Merian. Foto af Michael Stoltze

Merian er i læbeblomstfamilien. Den bliver 13-80 cm høj og blomstrer i juli-september. Det er en flerårig plante, der trives godt i tør, kalkrig jord med tynd muld.

Kaldes også vild oregano eller vild merian. Spreder sig hastigt på solrige steder med kalkholdig jord. Blomsterne er rene magneter for nektarsøgende insekter, især sommerfugle og bier.

Blomsterkronerne er korte, og derfor kan kortsnablede sommerfugle som blåfugle og ildfugle nå nektaren. Er vært for sortplettet blåfugl og flere natsværmere deriblandt den flotte myntehalvmøl.

3. Blåhat

Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have
Blåhat. Foto af Michael Stoltze

Blåhat hører til gedebladsfamilien. Den bliver 30-80 cm høj og blomstrer i juni-september. Planten er flerårig og trives bedst i overdrev, vejkanter og skrænter på forholdsvis næringsfattig jord.

En af kronjuvelerne blandt Danmarks vilde planter på grund af sin skønhed og evne til at tiltrække insekter. I juli er en stor Blåhat tit et mylder af forskellige sommerfugle, biller, bier og hvepse.

Blåhatten er desværre forsvundet fra mange vejkanter på grund af stor næringstilførsel. Blåhatjordbi og blåhathvepsebi er blandt de arter, som kun findes, hvor der er blåhat.

4. Kællingetand

Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have
Kællingetand. Foto af Michael Stoltze

Kællingetand hører til ærteblomstfamilien. Den bliver 5-40 cm høj og blomstrer i juni-september. Planten er flerårig og trives bedst i sandet, gruset, stenet og tør, forstyrret lerjord.

Værtsplante for blandt andet almindelig blåfugl og køllesværmere. Planten tiltrækker mange sommerfugle, blomstrer rigt og længe og varierer fra gul til orangerød i blomsterfarven.

Kællingetand tåler tørke og trives i al slags jord, blot den ikke er meget næringsrig. Arterne sumpkællingetand og smalbladet kællingetand ligner og bruges stort set af de samme insekter.

5. Farvegåseurt

Har du disse? 5 planter, der skaber biodiversitet i din have
Farvegåseurt. Foto af Michael Stoltze

Farvegåseurt hører til kurvblomstfamilien. Den bliver 30-60 cm høj og blomstrer i juni-september. Planten er flerårig og trives bedst i muldfattige jordtyper, gerne med kompakt og forstyrret jord.

Blomstrer i tæpper af gult. Kurvene er regelmæssige og stærke, og planten dufter behageligt krydret. Let at indføre ved såning eller udplantning og spreder sig villigt på forstyrrede, åbne og ugødede arealer.

Især svirrefluer, silkebier og andre vilde bier elsker planten, og visse dage kan næsten hver eneste blomst være besat af insekter.


Biodiversitet – Sådan skaber vi en rigere natur

biodiversitet, mona klippenberg, Michael stoltze, havebøger

Mona Klippenberg og Michael Stoltze stiller i Biodiversitet skarpt på, at Danmark er det land i Europa med mindst biodiversitet og natur (i forhold til det totale landareal).

Men det kan vi ændre – selv og i fællesskab.

Biodiversitet præsenterer læseren for 20 projekter, man kan give sig i kast med, for at øge biodiversitetet i ens nærmiljø.

Der er rig mulighed for at skabe en mangfoldig natur i din egen have, mark, på områder rundt om børnehaven, skolen, idrætsforeningen og på vejkantsarealer. 

Biodiversitet forklarer også hvilke naturtyper, såsom skove, vandhuller, ferske enge, overdrev, heder og kyster, vi skal passe ekstra godt på, og hvordan vi gør det.

Du kan købe Biodiversitet online, eller i din nærmeste boghandler.
Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.