Fagbøger Bøger om naturen

Sådan dyrker du kartofler, der kommer rene op af jorden (ja, du læste rigtigt)

kartofler, fra graesplaene til grontsagsmark, lene skrumsager møller, tangkartofler

For godt til at være sandt? Nej, den er god nok. Tangkartofler er lige til at trække op – stort set uden jord. Et af 33 planteeventyr du finder i bogen Fra græsplæne til grøntsagsmark.


Da Lene Skrumsager Møller omlagde sin villahave fra en ganske almindelig græsplæne til frodige mini-marker med masser af afgrøder, var kartofler selvfølgelig et must.

LÆS OGSÅ: Tilbage til naturen – hjemme i din egen have

Kartoflen er en særligt vigtig afgrøde, når man ønsker at være selvforsynende fra egen have hele året. Og hvem elsker ikke nye kartofler?!

Det var også i den forbindelse, at Lene Skrumsager Møller lærte et trick, der giver mange og flotte kartofler – år efter år.

Tangkartofler – sådan gør du i 5 lette trin


1. Hent tang

På mange danske strande er det muligt at samle tang, men du skal bede den ansvarlige kommune om tilladelse først. Du kan bruge halm i stedet for tang, men resultatet bliver ikke lige så godt.

2. Plant kartoflerne

Læg kartoflerne direkte på græsplænen med en håndfuld kompost ved hver. Obs! Dette omdanner din græsplæne til bed, så anvend kun metoden, hvor du ikke længere ønsker at have græsplæne, eller i allerede etablerede bede .

3. Dæk kartoflerne

Dæk kartoflerne med et 30 centimeter tykt dække af tang – over og til siderne.

4. Vedligehold afdækningen

Når tangen begynder at falde sammen, skal du fylde nyt tang på, så dækket beholder tykkelsen på de cirka 30 centimeter. Det er vigtigt, at kartoflerne ikke bliver udsat for sollys.

5. Høst og spis!

Når kartoffelplanten afblomstrer, kan du trække nye kartofler op af tangdækket – næsten fri for jord og klar til at spise efter en hurtig tur under hanen og i gryden.

Læs om hele processen trin for trin, og hvordan du får de allerbedste resultater i Fra græsplæne til grøntsagsmark.

I bogen finder du også 32 andre vejledninger til, hvordan du dyrker de lækreste grøntsager, frugter og bær – lugefrit, bæredygtigt og uden brug af gift.


Sådan dyrker du kartofler, der kommer rene op af jorden (ja, du læste rigtigt)

Lene Skrumsager Møller har med Fra græsplæne til grøntsagsmark lavet en inspirationsbog til alle, der ønsker at lave deres egen drømmehave uden nødvendigvis at skulle flytte på landet.

På et år formåede Lene Skrumsager Møller selv at forvandle en villahave til et selvforsynende økosystem med grøntsager og husdyr. Nu giver hun sine erfaringer videre.

Lær blandt andet, hvordan du får en lugefri, gravefri og giftfri køkkenhave og samtidig øger havens biodiversitet.

Du kan købe Fra græsplæne til grøntsagsmark online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.