Fagbøger Bøger om naturen

Beskæring – helt enkelt: Sådan beskærer du roser, hibiscus og lavendel

Beskæring - helt enkelt headerbillede

Har du aldrig helt fået styr på, hvordan du skal beskære træer og buske i din have? Læs med her, hvor både nye og erfarne haveejere guides til beskæring af alt fra havens æbletræer til rhododendron.

Som ny haveejer er det en god idé at investere i nogle basale redskaber og en grundbog, der viser dig, hvordan og hvornår havens forskellige planter, buske og træer skal beskæres. Vi er meget glade for bogen Beskæring – helt enkelt, der er en visuel guide til at beskæring af planter og buske i haven, så man kan beskære rigtigt hver gang. Bogen har gode ekspertråd om grundlæggende teknikker og hvad, der er det rigtige værktøj til de forskellige opgaver.

LÆS OGSÅ Gode bøger om haven, natur og biodiversitet

Hvorfor beskære?

I sin simpleste form er beskæring en metode til at manipulere en plantes vækst, form og produktivitet ved at afskære og forme den til det, man ønsker, der skal komme ud af det. At beskære planter ordentligt er ikke så meget et spørgsmål om at vide, hvordan og hvor man skal skære, som at vide hvad man gerne vil opnå.

De vigtigste grunde til at beskære er at forme en plante til at vokse på en
bestemt måde; at afbalancere dens vækst; at kontrollere produktionen af
blomster og frugt, at holde den sund og begrænse dens vækst.

Beskæring - helt enkelt, blomsterbusk

Omhyggelig beskæring i de første år gør det muligt at skabe en plante, der
er velproportioneret, attraktiv og med blomster eller frugter, hvor de er synlige og nemme at nå at plukke; et træ eller en busk med godt spredte stammer og grene med gode vinkler, som vil reducere risikoen for brud og flækkede stammer.

Planter, som er blevet beskåret korrekt, når de er unge, er nemmere at passe senere.

Den tid, man bruger på at forme og beskære unge planter er en investering i deres fremtid.

Beskæring – helt enkelt: Sådan beskærer du roser, hibiscus og lavendel

Et leksikon for beskæring

Beskæring – helt enkelt er et plante-for-plante-leksikon, der beskriver eksperternes bedste metoder til beskæring for mere end 50 af de mest almindeligt dyrkede haveplanter.

LÆS MERE: Gå på opdagelse i det grønne! 7 inspirerende bøger om naturen

Nedenfor har vi samlet et par af eksperternes råd til beskæring af nogle af de mest almindelige planter i haven.


Sådan beskærer du hibiscus

Hibiscus dyrkes for deres store smukke, farvestrålende blomster, der dannes på ny vækst sidst på sommeren eller først på efteråret.

Beskæring – helt enkelt: Sådan beskærer du roser, hibiscus og lavendel

Formbeskæring

Beskær unge planter for at få dem til at udvikle en busket form med stærke skud, der udspringer lige over jorden. Efter plantningen fjernes al svag eller beskadiget vækst. Skær de resterende skud tilbage til omkring halvdelen af deres længde for at få nye skud til at udvikle sig fra basis af planten.

Rutinebeskæring

Hibiscus har ikke brug for ret meget regelmæssig beskæring, selvom man er nødt til at fjerne svag eller død vækst og skære alle vildtvoksende skud ned, der kan få planten til at blive skæv. Nip spidserne af alle svage skud ved at klippe dem tilbage til halvdelen af deres længde. Fjern alle døde eller døende skud ved at klippe tilbage til sund vækst.

Foryngelsesbeskæring

Det kan være nødvendigt at genskabe balancen i en ensidet plante ved at reducere plantens størrelse for at forhindre skader på det skrøbelige rodsystem og ved at fjerne døde skud for at forhindre svampeangreb. Fjern ældre grene helt. Skær de resterende grene ned med to tredjedele af deres oprindelige længde.

BESKÆRINGSTIPS
Beskæringen bør udføres om foråret, når planten begynder at vokse, så det er nemmere at se døde eller døende skud.

HVORNÅR DE FLESTE ARTER SKAL BESKÆRES
Sidst på vinteren eller tidligt på foråret.


Sådan beskærer du roser

Storblomstrede roser er nogle af de mest populære roser, der er kendt for deres farvestrålende og ofte duftende blomster, er formentlig de mest almindeligt dyrkede af alle hårdføre planter. Der kan ikke være ret mange haver, som ikke rummer i det mindste en rosenbusk.

Beskæring – helt enkelt: Sådan beskærer du roser, hibiscus og lavendel

Formbeskæring

Prøv at opbygge en flerstænglet plante med stærke skud, der dannes tæt ved jorden, og skab et velafbalanceret netværk af grene. Fjern alle beskadigede eller brækkede skud. Skær alle skud væk, der vokser på tværs af planten. Skær de stærke, sunde skud ned til en udadvendt knop mellem 7 og 15 cm over jorden.

Rutinebeskæring

Målet er at opbygge en plante med åben midte og god cirkulationomkring grenene. Denne form for roser skal beskæres regelmæssigt for at fjerne alt gammelt og sygt ved og alle svage, tynde skud samt fremme produktionen af livskraftige nye stængler. Sent vinter eller tidligt forår skæres alle døde, syge eller beskadigede stængler ned så tæt på en sund gren som muligt. Skær altid tilbage til en udadvendt knop. Fjern alle tynde, svage skud eller skud, der vokser på tværs. Hvis stubbene af den gamle vækst er blevet forvoksede, fjernes de med en lille beskæresav. Fjern alle skud, der krydser hinanden, da de vil ødelægge barken og gøre rosen følsom for sygdomme. Skær til sidst alle resterende skud ned til omkring 25 cm over jorden, lige over en udadvendt knop. Tyndere skud kan skæres ned til 15 cm.

Foryngelsesbeskæring

Roser, som ikke bliver beskåret, har en tendens til at blive forvoksede, og den tætte masse af tynde, svage stængler vil både danne færre og dårligere blomster og gøre planten mere udsat for skadedyr og sygdomme. Det kan afhjælpes med kraftig beskæring, men det skal helst gøres i etaper for at mindske risikoen for, at der dannes rodskud fra rodstokken. Om vinteren beskæres halvdelen af de gamle stængler så tæt på netværket af gamle grene som muligt. Brug om nødvendigt en sav. Lad stubbe på 2,5-5 cm sidde tilbage. De nye skud vil udspringe herfra. Det andet år fjernes alle tynde eller svage skud og alle de gamle grene, der stadig er tilbage.

BESKÆRINGSTIPS
Beskær ikke, hvis der er frost på vej. De beskårne stængler kan flække, specielt hvis saften stadig flyder.

HVORNÅR DE FLESTE ARTER SKAL BESKÆRES
Sidst på vinteren eller tidligt på foråret.


Sådan beskærer du lavendel

Beskæring – helt enkelt: Sådan beskærer du roser, hibiscus og lavendel

Lavendlens blomster og bladenes vidunderlige duft og smukke farver har gjort den til en af de bedst kendte og mest elskede haveplanter.

Formbeskæring

Beskær unge planter, så de udvikler en busket form med stærke skud, der udspringer fra basis af planten. Efter plantningen fjernes svag eller beskadiget vækst. Skær de resterende skud tilbage til omkring halvdelen af deres længde for at fremme udviklingen af nye skud fra basis af planten.

Rutinebeskæring

Beskæringen er nødvendig, ikke alene for at fjerne færdige blomster og holde planten kompakt og busket, men også for at fremme produktionen af nye skud, så basis ikke bliver bar. Fjern alle knækkede, skadede eller vinterdræbte skud og trim høje stængler tilbage om foråret. Efter blomstringen fjernes døde blomsterhoveder sammen med omkring 5-7 cm bladvækst.

Foryngelsesbeskæring

Disse kortlivede buske bliver tit bare og ranglede ved basis. De
reagerer ikke på kraftig beskæring, og det gamle ved danner ikke
nye skud. Fjern og udskift gamle, ranglede planter.

BESKÆRINGSTIPS
Trim de døde blomster af L. stoechas efter blomstringen, men lad hovedbeskæringen vente til foråret.

HVORNÅR DE FLESTE ARTER SKAL BESKÆRES
Sidst på foråret eller sidst på sommeren.

Her kan du se en liste over nogle af de bedste bøger om haven, naturen og biodiversitet.


Beskæring – helt enkelt

beskæring - helt enkelt

Beskæring – helt enkelt hjælper dig med at beskære rigtigt i haven – hver gang.

Bogen indeholder:
• En grundig introduktion til, hvorfor beskæring er
nødvendigt
• Ekspertråd om hvilket værktøj, der skal bruges til de forskellige opgaver
• Farveillustrationer, der nøjagtigt og detaljeret viser, hvordan man beskærer de mest populære buske, planter og træer
• Diagrammer og tjeklister, der giver dig et hurtigt overblik over, hvordan og hvornår man beskærer

Du kan købe Beskæring – helt enkelt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.