donna finder hjem, merete pryds helle, gode børnebøger

Merete Pryds Helle er bedst kendt for sine prisvindende bestsellerromaner for voksne, men hun har også skrevet den hjertevarme billedbog Donna finder hjem, som tager de yngste læsere med ind i et lille sart hundesind, som forlader sin mor og finder et nyt hjem hos en menneskefamilie.


Ideen til Donna finder hjem kom en dag, da Merete Pryds Helle sad og oversatte en bog af den amerikanske tænker Donna Haraway:

”På et tidspunkt sidder jeg og er frustreret over en meget sprogligt opfindsom sætningsknude, da jeg pludselig ryster mig som en hund og ud springer Donna”, fortæller Merete.

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Forfatteren er blevet så glad for hunde-Donna og samarbejdet med illustratoren Charlotte Pardi, at de er i fuld gang med at sende den uimodståelige og søgende vovse på nye eventyr i kommende bøger.

Barndommens beagle og malteseren Minna

”Da jeg var barn havde vi ganske kort tid en beagle, som hed Bella, men den bed i alle ledninger den kunne komme i nærheden af så en dag blev den kørt tilbage til dens mor. Det er først efter jeg blev voksen, at det gik op for mig, at det gjorde den jo nok ikke, så det er i virkeligheden en lidt ulykkelig historie”, fortæller Merete.

LÆS OGSÅ: Gode børnebøger til de 0-3-årige

Da hun mødte sin kæreste Omid Khodabakhshi havde hun en rød skovkat, men den viste han sig desværre at være allergisk overfor, så den måtte få et nyt hjem. Derefter var der nogle år, hvor hun ikke havde dyr, men det blev for stort et savn, og forfatteren har derfor anskaffet sig hunden Minna, en vims, lille malteser.

Virkelighedens Donna

I mellemtiden er Merete og Omid flyttet på landet og har købt og fået istandsat et træhus i Tisvilde på Nordsjælland. Desværre har Minna fået konstateret sygdommen hjerteorm, der gør at hun ikke tåler ret meget motion.

LÆS OGSÅ: Husker du Plet? Den lille hundehvalp har fået små pilfingre til at gå på opdagelse siden 1980

”Det virkede nærmest absurd netop at have fået kilometervis underskøn kyststrækning lige uden for hoveddøren og samtidig have en hund, som kun kan bevæge sig få nogle få hundrede meter, inden den bliver træt,” fortæller Merete Pryds Helle, der nåede frem til, at deres lille familie godt kunne rumme endnu en hund.

merete pryds helle, donna finder hjem
Donna og Minna på eventyr med Meretes kæreste Omid

Merete tog derfor en tur til Sverige for at hente whippet-hvalpen Donna, som snart vil vokse sig til Meretes trofaste følgesvend både på turene i landskabet og hjemme ved skrivebordet.

”En whippets temperament passer mig helt perfekt. Når vi er ude ved havet, i skoven eller i hegnet er den fuld af energi og har masser af kilometer i benene, og når vi er hjemme ligger den og flyder fredfyldt i sofaen. Det er en meget kærlig og nem hund”.

Jalousi på fire ben

Hundehvalpen Donnas indtog i træhuset er blevet fulgt tæt af Minna.

”Først synes Minna det var meget spændende, men så kunne man tydeligt se at Minna begyndte at tænke ‘skal den her hvalp ikke snart hjem til sin egen familie igen’, ler Merete og fortæller, at Minna i den første tid med Donna har udvist tydelige tegn på jalousi.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle: Tak for prisen, men især tak, fordi I er, dem I er

Efter lidt tilvænning har Minna dog ikke bare accepteret Donna som medlem af familien, men også taget rollen som den erfarne hund på sig.

”Minna er blevet voksen. Når vi går tur i dobbeltselen, er det hende, som viser Donna, hvor de særligt spændende steder er, hvordan man går i snor og hvordan man går på trapper,” fortæller Merete.

Et kærligt kaos

For forfatteren er det bedste ved at have hunde det kærlige kaos de skaber.

”Mine børn er blevet voksne, så nu er det hundene, der i dagligdagen kræver noget af mig, og som både er besværlige og helt uimodståelige. Det er dem der tvinger mig væk fra skrivebordet og ud at gå i al slags vejr,” smiler Merete.

LÆS OGSÅ: Dejlige bøger til børn på 3 år. Perfekt til godnatlæsning og højtlæsning

Og med Donna i huset, har familien endda fået et nyt vækkeur. Nemlig følelsen af et par skarpe hvalpetænder i næsen klokken kvart i fem om morgenen …Nyeste bog om Donna: Lille Tis finder Donna

Donna finder hjem ... til Merete Pryds Helle

Det er blevet sommer, og hundehvalpen Donna skal med familien i sommerhus. Donna elsker sommerhuset og livet på stranden, men pludselig havner Donnas bror, Lille Tis, i familien, da hans ejer er kommet på plejehjem.

Og med et er alt forandret: Der ikke plads til Donna i Lillan Bettys fodende, og børnene flokkes hele tiden om Lille Tis. Det bliver slet ikke den sommer, Donna havde drømt om …

Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi har skabt en billedbogsserie fuld af indlevelse og varme.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Lille Tis finder Donna online, eller i din nærmeste boghandel.
Merete Pryds Helle: Donna finder hjem

Donna finder hjem

Mød Donna – verdens dejligste hundehvalp!

Donna bor trygt og godt med sin familie. Men én for én begynder Donnas søskende at forsvinde! Hvor tager de hen? Og hvad venter udenfor? Donna går ud i sneen …

Kom med ind i et lille, sart hundesind, der begiver sig ud på eventyr. Hvad sker der, når hundehvalpe “forlader” deres mor og finder nye hjem hos mennesker?

Illustreret af Charlotte Pardi med masser af kærlighed og stemning.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Donna finder hjem online eller i din nærmeste boghandel.


Bliv klogere på, hvad du skal undersøge, før du anskaffer dig en hund her


Søger du flere gode anbefalinger? Så se vores liste med fantatiske bøger, inklusivt den bedste bog jeg nogensinde har læst eller læs mere om Radionauterne.