10 romaner til din efterårsferie

Har du styr på bøgerne til din ferielæsning? Efteråret er en særlig skøn årstid at fordybe sig i en bog, efterhånden som dagene bliver mørkere og koldere. Her får du 10 bud på skønne romaner til din efterårsferie.

Maren Uthaug: 11%

11% er alt vendt på hovedet i et fremtidsscenarie, der blandt andet vækker minder om Svend Åge Madsens Se dagens lys fra 1980, hvor folk hver morgen vågner op til en ny partner, i et nyt hus og med et nyt arbejde.

Få et overblik over Maren Uthaugs romaner her.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – Kristeligt Dagblad
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Anne-Marie Vedsø Olesen: Vølvens vej – Misteltenen

Glæd dig til at blive fordybet i Misteltenen i din efterårsferie. Her er masser af krig, kamp og eventyr, når Anne-Marie Vedsø Olesen fortsætter den anmelderroste og prisbelønnede episke saga, der er inspireret af den nordiske mytologi.

Vølvens vej – Misteltenen bør ligge i toppen af bunken af romaner til din efterårsferie!

Læs mere om serien her.

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Et strålende eventyr-mytologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Nervepirrende og medrivende” – KRISTELIGT DAGBLAD

“Anne-Marie Vedsø Olesen rammer plet” – INFORMATION

Misteltenen er anden bog i Vedsø Olesens serie, Vølvens vej, der er inspireret af nordisk mytologi. Første bog i serien hedder Snehild og udkom i 2021.

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Hun er dødssyg, men klamrer sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned.

I Helheim opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

En medrivende page-turner om stærke skæbner, jalousi og ære.

Du kan købe Vølvens vej – Misteltenen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Kate Elizabeth Russell: Min mørke Vanessa

En kærlighedshistorie mellem lærer og elev, eller en ældre mands bevidste udnyttelse af en letpåvirkelig 15-årig? Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell er en af de mest omtalte bøger og taler lige ind i tidens debat om overgreb og krænkelser.

Læs vores anbefaling af Min mørke Vanessa

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa i paperback online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.
Miranda Cowley Heller: Papirslottet

Da Papirslottet udkom i USA strøg den direkte ind som nummer 1 på New York Times Bestsellerliste og blev nomineret til THE WOMEN’S PRIZE 2022.

Papirslottet er en medrivende roman om en kvinde midt i livet, der skal vælge mellem to mænd, hun elsker. I løbet af 24 timer oprulles hendes 50-årige liv, men hvem hun vælger til slut opdager kun den opmærksomme læser.

Læs også: Elle begærer og begæres af to mænd. Den ene er hun gift med, den anden er hendes ven.

Det er en dejlig sommermorgen på Cape Cod. Elle Bishop, lykkeligt gift med Peter og mor til tre. Hun har tilbragt alle somre i sit liv på Papirslottet: som barn, som ung og sammen med sin egen familie. Men denne morgen er anderledes. Aftenen før sneg Elle sig ud sammen med barndomsvennen Jonas og havde sex, mens deres intetanende familier opholdt sig indenfor.

I løbet af det næste døgn må Elle træffe en stor og livsændrende beslutning: Skal hun blive hos Peter, som hun elsker, eller skal hun starte et nyt liv med Jonas, som var hendes første store kærlighed? Som ung var hun sikker på, at de en dag ville gifte sig, men en tragisk hændelse forandrede alt. Papirslottet er en New York Times bestseller om hemmeligheder, kærlighed og løgne.

Du kan købe Papirslottet online, fx hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.
Emily St. John Mandel: Station elleve

Den canadiske litterære superstjerne Emily St. John Mandel er aktuel med flere romaner indenfor den populære genre spekulativ fiktion, og Station elleve er både blevet til en serie på HBO og tatoveret på armen af flere superfans.

Læs også: Emily St. John Mandel – dronningen af spekulativ fiktion

station elleve
station elleve

Hvad er værd at bevare, hvis al civilisation kollapser? Og hvor langt er man villig til at gå for at beskytte det?

På en iskold Toronto-aften falder den berømte skuespiller Arthur Leander om på scenen midt i sit livs rolle som Kong Lear. Samme aften rammer en dødbringende virus hele Nordamerika, og verden forandres forevigt.

20 år senere fremfører Kirsten, en ung skuespiller i Den omrejsende Symfoni, Shakespeare for de spredte enklaver, som er skudt op efter den tidligere civilisations kollaps. Men i den forandrede verden trues hendes håb af ydre kræfter.

Hvad mistede vi under kollapset? Næsten alt, næsten alle, men endnu findes skønheden.

Du kan købe Station elleve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Anna Juul: Penge & Bacon

Penge og Bacon er en rablende fortælling om ensomhed, kedsomhed – og tilværelsens øvrige ulidelige halløj.

Læs også: “Jeg var vildt forelsket i ham, men jeg kunne også røvkede mig” – Anna Juul om pandemiske parforhold og sin ny roman Penge og Bacon

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Alex Schulman: Brænd alle mine breve

Den svenske forfatter Alex Schulman, der har skrevet de anmelderroste romaner Overleverne og Glem mig, har igen taget fat på dybt personligt stof. I Brænd alle mine breve fortæller han sin mormor og morfars historie – en kærlighedshistorie med livet som indsats.

Læs også: Alex Schulman om romanen Brænd alle mine breve: Min mormor var tavs i 60 år. Jeg ville gerne give hende en stemme

brænd alle mine breve, alex schulman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En fænomenalt god bog” – JYLLANDS-POSTEN

“Fremragende … helt suverænt udført” – WEEKENDAVISENAlex, som er forfatter og far til tre, indser efter mange års opslidende skænderier, at han bærer rundt på en enorm vrede. Hans underliggende mørke skræmmer hans hustru og børn, og han tager på en rejse for at finde roden til vreden, og granske sin amiliehistorie.

Kan vreden nedarves gennem generationer? I sin søgen på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Brænd alle mine breve er en medrivende og intens spændingsroman om kærlighed, rivalisering og hævn. Og om hvordan en enkelt mands vrede kan sætte varige spor, både i litteraturen og i familien.

Du kan købe Brænd alle mine breve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Hallgrímur Helgason: Tres kilo solskin

Prisvindende Tres kilo solskin udspiller sig i Islands vilde natur, hvor fjorde, sne og en uendelig himmel danner ramme for Hallgrímur Helgasons historiske skæbneroman.

Læs også: Tres kilo solskin – en gribende skæbneroman om Islands rige historie. Tyvstart din læsning af bogen her

tres kilo solskin, hallgrimur helgason

Vinder af Den islandske litteraturpris 2018

Ny fantastisk bog fra den islandske forfatter Hallgrímur Helgason.

Tres kilo solskin udspiller sig i det fattigste, koldeste og mørkeste land i Europa i starten af det 20. århundrede, nemlig Island.

Historien om den unge forældreløse dreng Gestur fortælles parallelt med skildringen af en nations tilblivelse; med afsæt i Islands fjorde, sne og himmel får vi historien om det islandske folk og udviklingen af deres land.

Du kan købe Tres kilo solskin online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Jesper Bugge Kolde og Mich Vraa: Tre dage i april

Forfatterduoen Jesper Bugge Kold og Mich Vraa er aktuel med den gribende historiske roman Tre dage i april. Om Dagmar, der i 1945 stiger på en af de hvide busser for at redde én bestemt mand.

Læs også: Danskerne tog afsted med De hvide busser: ”Det var med livet som indsats”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN

Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.

Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.

Du kan købe Tre dage i april online, eller i din nærmeste boghandel.
Rakel Haslund-Gjerrild: Adam i Paradis

Har du planlagt at din ferielæsning skal består af historiske romaner? Så passer Adam i Paradis perfekt ind i bunken af romaner til efterårsferie.

Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild er en historisk roman om kunst og kærlighed på trods. En roman, som er inspireret af maleren Kristian Zahrtmanns kunst og samtid, og som beskriver et liv fyldt med paradokser og krukkeri i århundredeskiftets kulturelite.

Læs også: Drift, kunst og længsel: Rakel Haslund-Gjerrild om romanen Adam i Paradis og maleren Kristian Zahrtmann

I 1913, på toppen af sin karriere, maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann et portræt af det første menneske, der udstråler begær og erotik. Adam i Paradis. Udenfor murene i hans eksotiske atelier i villaen på Frederiksberg har København imidlertid været vidne til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

Med inspirationen fra den ikoniske malers kunst og tid har Rakel Haslund-Gjerrild skabt en roman om århundredskiftets kulturelite og deres krukkeri, intriger og kærlighed på trods.

VINDER AF WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL POLITIKENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL MONTANAS LITTERATURPRIS

“Et frydefuldt lille mesterværk” – Information
 ★★★★★ – Jyllands-Posten
“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen
♥♥♥♥♥ – Politiken
“Stilsikkert sprog og lyrisk magi” – Litteratursiden.dk

Du kan købe Adam i Paradis online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel


 

romaner til din efterårsferie