Har du styr på bøgerne til din ferielæsning? Efteråret er en særlig skøn årstid at fordybe sig i en bog, efterhånden som dagene bliver mørkere og koldere. Her får du 10 bud på skønne romaner fra vidt forskellige genrer, således at der er ferielæsning til enhver smag.

Til dig der vil læse en storslået roman af en dansk forfatter

Bæst

Bæst er en stor fortælling om skyld og uskyld, og samtidig en lille varm historie om et usædvanligt venskab. Ingen ved, hvor lille Leon har sine muskler fra. Men hans mor ved om nogen, hvor svært han har ved at styre dem. Især når han vil kæle. Og Leon vil virkelig gerne kæle.

Mens Danica bakser med sin søn, kæmper Mirko med sine forbudte følelser. Han er endnu kun en dreng, da han forelsker sig brændende i Danica. Det er en umulig kærlighed, for Danica er ikke alene en voksen kvinde og mor til Leon, hun er også gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

 Hjertet og lysterne driver Mirko ud af sit ærbare hjem og ind i Danicas hemmelige helvede. Det får en fatal udgang for alle, han holder af, og efter en dramatisk nat bliver Mirko bundet til Leon og hans gådefulde kræfter for resten af livet.

Du kan købe Bæst fra 10. oktober online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Til dig der ikke kan få nok af krimi

Steffen Jacobsen har skrevet endnu en spændende og nervepirrende krimi, denne gang med et helt nyt makkerpar i en ny by. I Proxy bliver Holbæks beboere rystet af en række bestialske drab.

Den pensionerede bogholder og terapeut Anne Holst bliver brutalt myrdet med en afrikansk ritualkniv. Kort efter ryster endnu et mord beboerne i Holbæk i Steffen Jacobsens nye krimi: En lokal læge findes stranguleret i et udbrændt bilvrag i sin garage. Efterforsker Jacob Nordstedt sættes på sagen sammen med sin yngre kollega Tanya Nielsen. De får travlt med at kortlægge de tilsyneladende umotiverede forbrydelser, hvor eneste fællesnævner er den kronisk syge teenagepige Emma, som er lænket til sin kørestol.

Du kan købe Proxy online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Til dig der er vild med historiske spændingsromaner

Tag med til Jack the Rippers London i Dukkeværkstedet som er en historisk og psykologisk roman.

London, 1850. I Hyde Park strømmer folk til for at se byggeriet af Crystal Palace. Det gælder også unge Iris, der har taget en fridag fra arbejdet i Mrs. Salters Dukkeværksted. I parken møder hun den sære konservator Silas, der drømmer om at udstille sin samling af bizarre udstoppede dyr på Verdensudstillingen. Deres møde bliver for Silas starten på en altødelæggende besættelse – og skæbnesvangert for Iris, der også drømmer om at slå igennem som kunstner. Da hun accepterer jobbet som model for en af tidens eksperimenterende kunstnere, bliver det starten på et helt nyt liv.

Du kan købe Dukkeværkstedet online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Til dig der vil læse en god fantasy roman

den besatte konge, king of scars, nikolai lantsov, grisha, grishaverse, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, bog, bøger, læs, læsning, ungdomsroman, leigh bardugo 

Nikolai er en hemmelighedsfuld prins. Ingen kender til de rædsler, han gennemgik under borgerkrigen i hans land, og han har ingen planer om at afsløre dem for nogen. Hans land er truet af fjender udefra, og Nikolai er tvunget til at søge nye alliancer, da en voksende trussel mod den svækkede grishahær nærmer sig.

Men Nikolai kæmper selv med en mørk magi, der spreder sig inden i ham dag for dag, og som truer med at tilintetgøre alt det, han har kæmpet for. I et forsøgt på at overvinde sine indre dæmoner, tager Nikolai ud på en farefuld rejse i Ravka, for at destruere de onde kræfter i ham.

Han vil ofre alt for at redde sit land og sig selv. Men nogle hemmeligheder bør forblive hemmelige, og nogle sår kan aldrig heles.

Du kan købe Den besatte konge online her eller i din lokale boghandel


Til dig der er vild med kærlighedshistorier

Tilstå

Tilstå er en gribende og dramatisk fortælling om kærlighed og stærke følelser. Bogen følger Auburn Reed, som har planlagt sit liv ned i mindste detalje. Hun er ambitiøs og styrer målbevidst mod sine drømme, men da hun søger job i et atelier i Dallas, havde hun ikke forudset, at hun ville føle så stor tiltrækning til den karismatiske kunstner Owen Gentry.

For en gangs skyld tager Auburn en chance og lader sit hjerte tage kontrollen, men hun finder langsomt ud af, at Owen har store hemmeligheder. Så store, at de risikerer at ødelægge alt, der er vigtigt for Auburn. Det eneste, der kan redde deres forhold er ved at tilstå.

Du kan købe Tilstå online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Til dig der vil læse en skøn anmelderrost roman

Bøger 2019

Sjældent bliver der skrevet erindringsromaner så fantastiske som Tara Westovers Oplyst. Romanen, som er anbefalet af både Barack Obama og Bill Gates, blev af New York Times kaldt en af de bedste i 2018. Og når du har læst den, ved du hvorfor.

Tara voksede op i Idahos bjerge i en stor søskendeflok. Hendes opvækst var præget af farens tro på en nært forestående dommedag og en stærk modstand mod alt, hvad der lugtede af offentlig indblanding.

Tara og hendes seks søskende var aldrig i kontakt med sundhedsvæsenet; alle dårligdomme, fra mavesmerter til svære forbrændinger bliver behandlet hjemme med urteudtræk. Familien levede isoleret fra det omgivende samfund, og ingen af de syv børn modtog undervisning.

Men da Taras bror bryder ud og kommer på college, beslutter hun at gå samme vej.

LÆS OGSÅ: Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun måtte have på. Uddannelse reddede Tara Westover fra sin egen familie.

Du kan købe Oplyst online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Til dig der vil læse en historisk roman med et erotisk tvist

Dage i Cape May

I et berusende og forførende Great Gatsby univers møder et ungt og usikkert ægtepar på bryllupsrejse et forladt ferieparadis i Cape May. Men da lyset tændes i en af de store villaer, åbner der sig en verden med uskyld, forræderi, sex og masser af gin.

Henry og Effie kender ikke hinanden særlig godt, og da de keder sig i Cape May beslutter sig for at afkorte deres ophold. Men da de møder en glamourøs gruppe, bliver situationen pludselig en helt anden for det unge par fra Georgia. En berusende verden af drama og begær åbner sig for dem, og det forladte ferieparadis bliver hurtigt deres fælles legeplads, hvor de seksuelle udskejelser står i stærk kontrast til den konservative fremtoning i 1950’ernes USA.

Du kan købe Dage i Cape May online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler. 


Til dig der vil læse en humoristisk og dunkel slægtsroman

Maren Uthaug skønne, prisbelønnede slægtsroman handler om kærlighed og indavl.

Johan gifter sig med Marie, selv om han elsker Hannah. De bosætter sig på et fyrtårn to havmil fra byen Uthaug i Norge, hvor det blæser så meget, at deres børn må bindes fast for ikke at blæse i havet. Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

LÆS OGSÅ: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

Du kan købe Hvor der er fugle online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Til dig der ikke kan få nok af domestic noir-thrillere

Kvinden i vinduet byder på psykologiske gys, en utilpasset og lidt usympatisk hovedperson, en utilregnelig fortæller – kort sagt ALT det bedste, vi elsker i domestic noir genren.

Anna Fox bor alene i sit store hus i New York. Hun får angstanfald ved tanken om at gå udenfor, og får dagene til at gå med at se gamle sort-hvid film, chatte på nettet, drikke (lidt for meget) vin og udspionere sine naboer.

Overfor bor den perfekte familie,  men en aften, ser Anna moren i huset falde om med en kniv i brystet. Chokeret ringer hun efter politiet og forsøger at gå ud og skaffe hjælp. Men da hun åbner døren, sortner det for hendes øjne. Efterfølgende er det, som om intet er sket. Der er intet lig, ingen tilskadekomne, ingen sørgende familiemedlemmer. Politiet noterer sig, at Anna er psykisk ustabil. Hendes lille, afgrænsede verden smuldrer langsomt, for hvad er sandheden?

Du kan købe Kvinden i vinduet online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler


Til dig der er vil læse en poetisk fortælling om at finde mening i tilværelsen

Den prisvindende bestsellerforfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky har været udsendt til Afghanistan, arbejdet for udenrigsministeriet og vundet Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2013. Smaragdsliberen har ligget på bestsellerlisterne siden den udkom oktober sidste år.

LÆS OGSÅ: Anne-Cathrine Riebnitzsky: ”Der er noget med døden, der forfølger mig”

Smaragdsliberen tager Riebnitzsky læseren med til et klassisk smaragdsliberi og på jagt efter hulemalerier i den farefulde grænseegn mellem Georgien og Aserbajdsjan. Vi følger Pierre Levy og hans datter Zara, der lever meget forskellige liv. En gribende fortælling om at finde mening i tilværelsen, efter man har set døden i øjnene.

Du kan købe Smaragdsliberen online, på fx. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.