Fiktion Inspirationslister og guides

10 fantastiske romaner til din efterårsferie

10 romaner til din efterårsferie

Har du styr på bøgerne til din ferielæsning? Efteråret er en særlig skøn årstid at fordybe sig i en bog, efterhånden som dagene bliver mørkere og koldere. Her får du 10 bud på skønne romaner til din efterårsferie.

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Vindens port

Anne-Cathrine Riebnitzsky har efterhånden en del prisbelønnede og anmelderroste romaner i baghånden. Nu er hun klar med endnu en fantastisk roman, som denne gang tager os til 1300-tallets Andalusion.

Få et overblik over Anne-Cathrine Riebnitzskys romaner her.

vindens port, anne-cathrine riebnitzsky

Ibrahim Banu Saids liv ændrer sig for altid efter to pilgrimsrejser, hvor han rammes af en stor personlig sorg.

Han forsøger samtidig at være en nådig og klog borgherre for befolkningen i fæstningen Al Salat i Andalusien, og en god mand for sine tre hustruer.

I begyndelsen af 1300-tallet var den muslimske verden førende inden for matematik, filosofi, astronomi og lægevidenskab. Handlen mellem kristne, jøder og muslimer blomstrede i Al Salat, men da en kristen invasion nærmer sig fra nord, bliver borgens ry som uindtagelig sat på prøve. Kan Ibrahim Banu Said redde sit folk?

Du kan købe Vindens Port online eller i din nærmeste boghandel.
Anne-Marie Vedsø Olesen: Vølvens vej – Snehild

Glæd dig til at blive fordybet i Snehild i din efterårsferie. Her er masser af krig, kamp og eventyr, når Anne-Marie Vedsø Olesen starter den episke saga, der er inspireret af den nordiske mytologi.

Vølvens vej – Snehild bør ligge i toppen af bunken af romaner til din efterårsferie!

Læs mere om den nye serie her.

Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie “Vølvens vej” er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.

Køb Vølvens vej online, fx hos Bog&Ide, eller find den i din foretrukne boghandler.
Anne Cathrine Bomann: Blå toner

Den prisbelønnede forfatter Anne Cathrine Bomann har begået et videnskabelige spændingsroman Blå toner. Bomann har tidligere skrevet ungdomsromanen Hvad ingen ved, samt romanen Agathe som i 2019 blev tildelt den internationale litteraturpris Scrivere per Amore.

Læs mere om Anne Cathrine Bomann på hendes hjemmeside.

Sorg, kærlighed og videnskab sættes på spidsen i spændingsroman af dansk forfatter med international succes. 

Et dansk medicinalfirma har udviklet verdens første pille mod sorg, og på Aarhus Universitet er en forskningsgruppe ved at lægge sidste hånd på et studie, der blåstempler den nye medicin. Men psykologiprofessor Thorsten Gjeldsted får mistanke om, at nogen har manipuleret med tallene for at skjule en foruroligende bivirkning.

Kollegerne og medicinalfirmaet Danish Pharma vil ikke lytte, så Thorsten involverer to specialestuderende i sin private undersøgelse. Anna, som selv har sorgen tæt inde på livet, og Shadi, der ellers altid holder sig udenfor, men som er så dygtig til statistik, at hendes evner er uundværlige, hvis Thorsten og Anna skal til bunds i sagen.

Du kan købe Blå toner online hos Bog & Idé eller i din foretrukne boghandel.
Madeline Martin: Den sidste boghandel i London

Madeline Martin har skrevet mere end 30 romaner. Den sidste boghandel i London er hendes første historiske roman, der som skrevet er inspireret af virkelige historier fra Anden Verdenskrig.

“Jeg smilede, jeg græd, og jeg glædede mig.” Det siger læserne om Den sidste boghandel i London

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Du kan købe Den sidste boghandel i London, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Alex Schulman: Glem mig

Tidligere på året havde vi fornøjelsen af Alex Schulmans bevægende roman Overleverne. Nu kommer Glem mig, som er en autobiografisk roman, der handler om Schulmans egen barndom.

Læs også: Hvordan en kikset samtale blev til en international sensation. Mød svenske Alex Schulman.

Alex Schulman, Glem mig

Glem mig er en anmelderrost fortælling om en søns komplicerede relation til sin alkoholiserede mor.

Som voksen forsøger Alex Schulman at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik, for han ønsker sin mor tilbage.

I et forsøg på at forstå hvad der gik galt i deres relation, kigger Alex Schulman tilbage på sin barndom.

Læserne kommer helt tæt på forfatteren, og får indblik i Schulmans længsel efter at reparere forholdet til sin mor – og i den smerte det har været at vokse op med en alkoholiseret mor.

Du kan købe Glem mig online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Hernan Diaz: I det fjerne

Da Hernan Diaz i 2018 udgav sin debutroman I det fjerne, gik det ikke stille for sig. Romanen blev nomineret til en Pulitzer og sammenlignet med så forskellige mesterværker som Vejen af Cormac McCarthy, Butcher’s Crossing af John Williams og Mark Twains Huckleberry Finn.

Start læsningen på I det fjerne her.

I det fjerne, Hernan Diaz

★★★★★ “Et brag af en debutroman” – Jyllands-Posten

I det fjerne er den hjertegribende roman om en ung svensk immigrants rejse gennem Amerika i 1800-tallet. To unge brødre rejser sammen fra Sverige mod New York. Undervejs bliver brødrene væk fra hinanden, og Håkan ender med at befinde sig i Californien. Han sætter kursen tværs gennem Amerika med en ambition om at nå til New York og genfinde sin elskede storebror.

Hans rejse er ikke nem, og undervejs møder han kriminelle, religiøse fanatikere, svindlere, indianere og lovens håndhævere – og masser af immigranter på jagt efter lykken i det store land.

Du kan købe I det fjerne online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.
Alyson Richman: De elskende fra Prag

Amerikanske Alyson Richman er forfatter til en række bestsellerromaner, heriblandt De elskende fra PragMaskeskærerens søn og Svensk tango. Romanerne dykker ned i historie og kultur, men vigtigst af alt fortæller de om gribende menneskeskæbner.

Læs også: “Læs den, og du vil ikke fortryde det.” Sådan siger læserne om De elskende fra Prag af Alyson Richman

Lenka og Josef møder hinanden i Prag lige inden anden verdenskrig bryder ud. De forelsker sig og gifter sig hurtigt, men de liv sammen bliver en kort stund, da de tvinges fra hinanden af krigen.

Josef sætter kurs mod New York med sin familie og vil have Lenka med, men hun bliver i Prag med sine forældre, indtil de har mulighed for at følge efter sammen. På vej over Atlanten forliser det skib, som Josef rejser med, men han overlever. Lenka kommer i koncentrationslejr, først Theresienstadt og sidenhen Auschwitz. Begge er de uvidende om, at den anden stadig er i live, men minderne om deres kærlighed hjælper dem igennem sorg og håbløshed. Et langt liv senere står de pludselig ansigt til ansigt. Skæbnen har ført dem sammen igen, fra de første lykkelige ungdomsår i førkrigstidens Prag, over nazismens skrækregime i Europa og til et nyt liv som jødisk immigrant i USA.

De elskende i Prag er historien om den første store kærlighed, om mindernes og kunstens lindrende kraft, om menneskers mod og udholdenhed i svære tider.

Du kan købe De elskende fra Prag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Thomas Korsgaard: Man skulle nok have været der

Thomas Korsgaards tre bøger om Tue er et stykke moderne danmarkshistorie og et portræt af velfærdssamfundets udkant.

Trilogien om Tue udmærker sig ved at male et levende og troværdigt billede af, hvem der er inden for velfærdssamfundets rammer, og hvem der konstant balancerer på kanten … eller falder udenfor. I denne Man skulle nok have været der afslutter Thomas Korsgaard sin bedstsælgende trilogi.

Har du endnu ikke læst trilogien? De tre bøger i sin helhed er tre perfekte romaner din efterårsferie.

Læs mere om Thomas Korsgaards trilogi her.

Thomas Korsgaard, Man skulle nok have været der, En dag vil vi grine af det, Hvis der kommer et menneske forbi

Vinder af De Gyldne Laurbær.

Tue bor ikke længere hjemme – ja, faktisk bor han slet ingen steder, da han er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg.

Nu aner han ikke, hvor han skal tage, for han kan i hvert fald ikke tage hjem til Skive og sin voldelige far. I stedet flakker han rundt på gaden, indtil han en dag møder pigen Victoria, som lever et ganske andet liv end han selv.

Man skulle nok have været der er tredje bog om Tue, som vi mødte første gang i Hvis der skulle komme et menneske forbi. En rammende fortælling om at stå udenfor fællesskabet og drømme om at finde hjem.

Du kan købe Man skulle nok have været der online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Ane Riel: Urværk

Ane Riels anmelderroste og prisbelønnede romaner beskriver menneskeskæbner, så livets store temaer synger fra siderne. I hendes fjerde roman, Urværk, er det selve tiden og kærligheden, forfatteren lægger arm med.

Læs også: Det er ikke plottet, der driver mig, det er det psykologiske. Ane Riel om romanen Urværk

Tiden er ved at rinde ud for Alma. Nu forbereder hun sig på at gå i stå sammen med det bornholmerur, som har fulgt hende igennem årtiers sorger og glæder.

Et uventet møde med en lille dreng puster nyt liv i den gamle kone, og samtidig ruskes der op i mindet om ægtemanden Otto og det, der skete med ham. Kun Alma kender sandheden, og den kan hun ikke altid huske.

Urværk er en kærlig skildring af et menneske, som forsøger at finde en fredfyldt afslutning på et langt liv. Det er svært, når nu Otto blev som han blev og Alma gjorde som hun gjorde. Og det bliver ikke lettere af, at både livet, døden og tiden spiller Alma et puds. 

En gribende og usædvanlig fortælling om livet.

Du kan købe Urværk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Maria Helleberg: Rigets frue

Har du planlagt at din ferielæsning skal består af historiske romaner? Så passer Rigets frue perfekt ind i bunken af romaner til efterårsferie.

Rigets frue handler om den mest magtfulde danske kvinde i middelalderen, Margrethe den 1. Romanen er en enestående historie om en begavet og viljestærk kvindes vej til magten i 1300-tallets Danmark.

Start læsningen på Rigets frue her.

Rigets Frue er fortællingen om den danske dronning der samlede norden i 1300-tallet.

Margrete 1. var en viljestærk og intelligent kvinde, der for at opnå og bevare magten, måtte tage menneskelige ofre. Først i 1397 lader hun sin adoptivsøn Erik af Pommern krone til konge af hendes imperium, men stadig uden at give slip på magten.

I romanen følger man hende gennem opvæksten på Vordingborg Slot med forældrene Valdemar Atterdag og dronning Helvig, og hendes barneægteskab med kong Håkon af Norge.

Rigets Frue fortæller legenden om Margretes oplevelser med ensomhed, magtkampe, krig og kærlighed.

Du kan købe Rigets Frue online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


 

romaner til din efterårsferie