Danske romaner Fiktion Romaner Skønlitteratur

Spørg John – debutroman om venskab, klasserejser og John, der ser alt

Spørg John Susan Knorrenbrog

Hvor langt er der fra Fensmark til København? Susan Knorrenborg debuterer med en fandenivoldsk roman, der kredser om, hvor forskellige vi egentlig er i Danmark. Spørg John begynder i 90’erne lidt uden for Næstved.

Katrine og Tina er kusiner og bedste venner. De vokser op lidt udenfor Næstved i den lille by Fensmark i 90’erne, hvor de går til fyraftensstrip, drikker billige shots og arbejder i Per og Jettes nærbutik, hvor de læser højt af ugebladene for hinanden om torsdagen. Især synske John fra brevkassen John ser alt bliver et fast holdepunkt.

Deres veje skilles, da Katrine flytter i kollektiv på Nørrebro, fordi hun skal begynde at studere på universitet i København. Hun længes efter at blive genkendt og høre til, og da hun møder Frederik fra Virum, træder hun ind i en ny verden, hvor man har årskort til Louisiana og undrer sig over, hvem der dog stemmer på Dansk Folkeparti.    

Tina bliver hjemme på Næstved-egnen og bliver kæreste med Tage, der ikke er den sødeste mod hende, men til gengæld en plattenslager, der forsøger sig frem som fjernhealer og importør af kinesiske marmorfigurer og andre dårlige ideer. 

Venskabet mellem det, der kunne ligne ulige børn, består til trods for psykisk sygdom, fertilitetsbehandling, der ikke går efter hensigten og kiksede forsøg på at passe ind og føle sig hjemme.

Ps: der er 85 kilometer fra Fensmark til København, men af og til kan det føles som om, der er en verden til forskel.


SPØRG JOHN:

Spørg John, Susan Knorrenborg, Romaner om identitetskriser,

Katrine og Tina er kusiner. Og hinandens bedste veninder. De er vokset op sammen som søstre i den lille flække Fensmark.

Katrine tager til København for at studere og får trofækæresten Frederik fra Virum. Tina bliver på Sydsjælland og sygner mere og mere hen i skodjobs og forholdet til plattenslageren Tage, der fjernhealer og har ”landbrug” i kælderen plus et par næver, der sidder temmelig løst. Især når Tina er inden for rækkevidde.

Alligevel er det ikke til at forudsige, hvem der redder hvem i sidste ende. Og når det ser sortest ud, kan de to veninder altid søge råd hos synske John i ugebladet Hjemmet, for John ser alt …

Spørg John er en roman om ulige børn, om aldrig rigtigt at passe ind og om at miste sig selv, når man forsøger at finde sin plads – og ikke mindst om kærlighed.

Du kan købe Spørg John online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 17 maj.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.