pride, queer, queer børnebøger, lgbtq

Hvor nogen har en mor og en far, har andre fx en mor og en mor eller to bedstemødre, der er kærester. Og hvor nogen børn identificerer sig som det køn, de fik tildelt ved fødslen, gør andre det ikke. Familier kommer i mange former og størrelser – ligesom mennesker!

Vi har samlet en liste over nogle af vores bøger med fokus på diversitet for store og små. Læs dem sammen eller hver for sig og bliv klogere på køn og seksualitet.

Hop til den aldersgruppe du leder efter:

→ Til de 3-7-årige

→ Til de 8-13-årige

→ Til de 13-18-årige

Til de 13-18-årige

Anderledes med drenge af Patrick Ness

Anderledes med drenge, Patrick Ness, Tea Bendix, Carlsen Billednoveller

En fortælling om den første gang, om at finde sin seksualitet og at finde sig selv.

De fire barndomsvenner Ant, Charlie, Jack og Freddie var engang uadskillelige. Men nu er de næsten voksne – og intet er længere så enkelt, som det plejede at være.

LÆS OGSÅ: Carlsens billednoveller. Serie af stærke billedbøger til unge

Anderledes med drenge er skrevet af Patrick Ness og illustreret af Tea Bendix. Bogen er en del af Carlsens billednoveller, der er gribende, illustrerede historier til unge.

Du kan købe Anderledes med drenge online eller i din nærmeste boghandel.
Hjertet er 1 organ af Sarah Engell

hjertet er 1 organ, hjertet er et organ, sarah engell, ya, young adult, bøger, bog, læs, læsning, ungdomsbog, ungdomsbøger, ungdomslitteratur

En stærk ungdomsroman af Sarah Engell om kærlighed, cutting og kontrol. Lucca går i 1.g, og indtil for nylig var hun en af de dygtigste elever. Nu er hun på vej til at gå under i et selvdestruktivt helvede af cutting og regler, der skal straffe hende for noget, der skete i en garderobe til en fest. Luccas hemmelighed truer med at ødelægge hendes perfekte liv, og mens hun kæmper for at holde sandheden skjult, bliver hun forelsket. I en pige.

Hjertet er 1 organ er en barsk og topaktuel ungdomsroman til unge fra 13 år.

For enden af din pegefinger af Kristina Aamand

10 regnbuebøger du og dit barn kan læse

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv. For at holde sig oven vande skriver hun fanzines om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark, selvom hendes mor insisterer på, at hun ikke skal skrive, men være læge. Hendes far bakker hende op, men da han bliver indlagt med hjerteproblemer, bliver det sværere for Sheherazade at holde til presset.

Så møder hun den jævnaldrende Thea, og pludselig åbner der sig en helt anden verden. Sheherazade kan ikke lukke øjnene for, at hun er forelsket, men er hun parat til at betale prisen?

Du kan købe For enden af din pegefinger online, fx. hos Bogogide.dk eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: 10 regnbuebøger til det store barn


Til de 8-13-årige

Magnus Chase og de nordiske guder (1) – Kampen om sommersværdet af Rick Riordan

Magnus Chase, Rick Riordan, fantasy, mytologi

Magnus Chase har ikke haft det for let. Siden en forfærdelig nat for to år siden, da hans mor sagde, at han skulle løbe for livet, har han levet alene på gaden i Boston på flugt fra politiet og myndighederne.

Da Magnus falder i sin onkel baghold, fabler han løs om nordiske guder og et fantastisk sværd, som har været tabt i tusindvis af år, men som retmæssigt tilhører Magnus.

Historier om Asgårds guder, ulve og Ragnarok bobler op i Magnus’ hukommelse. Men i samme øjeblik bliver byen angrebet af et ildmonster, som tvinger ham til at vælge mellem at redde sig selv eller hundredevis af uskyldige mennesker.
Nogle gange er døden den bedste start på et nyt liv …
Frankie & Bug af Gayle Forman

10 regnbuebøger du og dit barn kan læse

Frankie og Bug foregår i sommeren 1987, hvor den 10-årige pige Bug bor med sin mor og bror i Venice Beach i USA.

Bug har glædet sig til at bruge tid med sin bror, Danny. Men tingene ændrer sig, og Danny har pludselig brug for luft. I stedet skal hun passes sammen med Frankie, der er på besøg hos sin onkel i den bygning, hvor Bugs familie bor.

Bug er skuffet, da Frankie ikke er lige så sjov som Danny. Men i et forsøg på at gøre sommeren sjovere, møder Bug mennesker, der på godt og ondt er med til at gøre sommeren anderledes. Og for første gang oplever hun, hvad det vil sige at være genstand for racisme og diskriminering. En frygtelig sandhed, der pludselig giver Bug og Frankie en fælles sag at kæmpe for.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Frankie og Bug online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Interview med Gayle Forman: Jeg vil vise børn, at de kan forandre verden


De Magiske Møgunger (1) – Den første historie af Neil Patrick Harris

10 regnbuebøger du og dit barn kan læse

Da gadedrengen Carter stikker af fra sin onkel, forventer han ikke at finde både venner og magi i en lille by på landet. Men som alle gode trylletricks, kan alt ændre sig på et øjeblik, og det gør det, da den grådige cirkusdirektør, B.B. Bosso, og hans hold ankommer til den lille flække. De har nemlig tænkt sig at stjæle alt, de kan komme i nærheden af.

Efter et afgørende møde med byens lokale magiker, Dante Vernon, rotter Carter sig sammen med fem andre børn. Sammen – og ved at bruge både magi og samarbejde – sætter de alle sejl til for at redde byen fra Bossos slyngelstreger.

Højtlæsning fra ca. 7 år

Du kan købe De magiske møgunger – Den første historie online, fx på på Saxo.com, eller hos din lokale boghandler
Til de 3-7-årige

Saga på eventyr på Josefine Sundström

Saga på eventyr, højtlæsning, højtlæsningsbog,

af Josefine Sundström & illustreret af Emma Göthner

Mød Saga Louise Larsen i små og store øjeblikke. I bogen får du fem herlige historier om trampolinspring, en forsvundet kat, badedragtkatastrofer, godnatslik og om at sove for længe.

En varm og sjov højtlæsningsbog fra 5 år.

Læs et gratis uddrag af bogen her

Du kan købe Saga på eventyr: trampoliner, svømning og en forsvundet tigermis online eller i din nærmeste boghandel.
Min ven kardemomme af Ninka Reittu

10 regnbuebøger du og dit barn kan læse

Pigen Tulle bor på en bondegård med sine bedstemødre og drømmer om at få sin egen hest. Da hun endelig får lov, køber de ponyen Kardemomme.

Men Kardemomme vil ikke være nogens hest og vil slet ikke have sadel på eller få flettet sin hale. Kardemomme vil hellere klatre i træer og fjolle rundt på engen. Kan de to stædige væsener mon lære at blive venner?

Min ven Kardemomme sætter ord på et spirende venskab mellem barn og hest. Bogen er varmt, humoristisk og farverigt illustreret.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Min ven Kardemomme online, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Hjerte af pap: Humoristisk serie for de 11-14-årige om livet i en sammenbragt familie


Noah og Alberte og en meget farlig ferie af Tomas Lagermand Lundme

noah og alberte og en meget farlig ferie

Noah er på en rigtig dårlig ferie, synes han selv, men både Far og Janus synes, der er dejligt i de svenske skove. De kysser, smiler og hygger sig hele tiden.

Pigen Alberte, som bor inde ved siden af, synes Noah heller ikke er sjov at lege med. Hun er nemlig seks år gammel, og Noah fylder trods alt snart syv.

Det ændrer sig alt sammen, da Noah en dag bliver væk. Ferien er nu ikke bare dårlig, men også meget farlig. Det viser sig, at Albert måske ikke alligevel er så dårlig at have i nærheden.

Bogen er en sød, sjov og lidt farlig billedbog, som egner sig til højtlæsning.

Fra ca. 2 år.

Køb Noah og Alberte og en meget farlig ferie online eller i din nærmeste boghandel.
Brillebjørn på indkøb af Ida Jackson

Brillebjørn, bøger om en familie, Brillebjørn på indkøb

Brillebjørn på indkøb skal Brillebjørn med sin mor på indkøb. Der er virkelig mange spændende ting i butikken, men Brillebjørn må slet ikke få alt det, Brillebjørn peger på. Brillebjørn peger på. Men så er det heldigt, at Brillebjørn selv kan klatre op på hylderne …

Brillebjørn er en serie af bøger baseret på TV-serien af samme navn, som kan ses på DR TV. Det er hyggelige hverdagshistorier om den sødeste Brillebjørn, der altså godt kan selv, uanset hvad Mor og Mamma siger.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Brillebjørn på indkøb online eller i din nærmeste boghandel.