Peter Pedal

Peter Pedal har en helt særlig plads i manges hjerter. Historien om verdens mest nysgerrige abe og forfatterne bag, H. A. og Margret Rey, involverer både en flugt fra nazister og en hel del navneændringer. Her får du 10 fakta om Peter Pedal.

1. Ægteparret bag Peter Pedal

Bag historierne om den verdensberømte abe står ægteparret Margret og Hans Augusto Rey. Første gang, Hans så sin fremtidige kone Margret, var da hun var en ung pige, der gled ned af gelænderet i sin fars hjem i Tyskland.

De to mødte hinanden igen og blev gift i 1935 i Rio de Janeiro i Brasilien. Her levede Hans af at sælge badekar, og Margret var flygtet fra det politiske klima i Tyskland. Parrets bryllupsrejse gik bl.a. til Paris, som de forelskede sig i og senere slog sig ned i.

2. Pjattede med dyr

At parret endte med at skrive om aber, giraffer og andre dyr er ikke overraskende: Hans voksede op tæt ved Hagenbeck zoo i Hamborg, hvor han lærte sig at tegne dyr, og efter at have tjent som soldat i 1. verdenskrig levede han af at illustrere cirkusplakater. Margret elskede dyr, og hver gang de to rejste sammen, var et af deres første stop altid den lokale zoo.

3. Fra Fifi til George

Margret og Hans Augusto Rey boede i Paris i 1939, da deres første børnebog Rafi et les neuf singes (på dansk Giraffen og de ni aber, på engelsk Cecily G. and the Nine Monkeys) udkom på det franske forlag Gallimard.

I bogen møder man bl.a. aben Jimmy og hans bror Fifi. Og denne Fifi besluttede parret at arbejde videre med og give sin helt egen bog – nu med navnet Curious George.

4. På flugt fra nazisterne

Manuskriptet til Curious George lå klar, men bogen nåede ikke at udkomme, før parret, begge jøder, i juni 1940 måtte flygte fra Paris, der så ud til at blive invaderet af nazisterne.

Hans byggede i al hast to cykler af gamle reservedele, og de pakkede kun det allermest nødvendige; lidt mad og tøj og fem manuskripter. Et af dem var Curious George.

Parret flygtede ud af Paris på de hjemmelavede cykler over Portugal og mod Brasilien og til sidst New York, hvor de bosatte sig. Curious George udkom i USA i 1941.

Læs de allerbedste historier om verdens bedste og nysgerrigste abe, der altid roder sig ud i ballade i vores jubilæums-samlebind.

5. En verdensberømt abe

Ægteparret Rey skrev i alt syv historier om Curious George. Hans stod som regel for ideerne og illustrationerne, mens Margret stod for handlingen og at skrive. Hans døde i 1977, Margret i 1996.

Bøgerne om Curious George er solgt i mere end 60 millioner eksemplarer verden over og oversat til 16 sprog, herunder japansk, fransk, afrikansk, portugisisk, svensk, tysk, kinesisk og norsk.

6. Kær abe har mange navne

Den nysgerrige lille abe er kendt under mange navne rundt omkring i verden. 

På det tidspunkt Curious George først udkom, var kongen af England Kong George 6. Derfor blev aben kaldt Zozo i England for ikke at fornærme kongen.

I andre lande har aben fået andre navne, nogle tættere på betydningen af det originale navn end andre. Aben hedder bl.a. “Nysgjerrige Nils” i Norge, “Nicke Nyfiken” i Sverige, “Hitomane Kozaru” i Japan og “Choni Ha’Sakran” i Israel.

Herhjemme hedder han som bekendt Peter Pedal – men det var ikke et navn uden problemer.

7. Derfor navnet Peter Pedal

Den tredje bog om Curious George, Curious George Rides a Bike, bliver den første, der oversættes til dansk. Bogen udkommer på engelsk i 1952 og på dansk i 1957.

I bogen møder Peter et cykelbud, der synes, at den lille abe er en mester på en cykel, og derfor kalder ham for Peter Pedal. Dette bliver også titlen på bogen, og på den måde får den nysgerrige abe sit danske navn.

8. Den store navneforvirring

I 1966 udkommer den allerførste Curious George-bog på dansk med titlen Peter Nysgerrig, og i 1999 kulminerer navneforvirringen, da Forlaget Carlsen får rettighederne til at udgive en række nye Curious George-udgivelser. Nu går det nemlig ikke længere at kalde aben for Peter Pedal, og de amerikanske rettighedshavere forlanger, at det danske navn skal ligge betydningsmæssigt tættere på Curious George, som de fx har gjort det i Norge og Sverige.

9. Bevar Peter Pedal!

Navneforbuddet, eller navnepåbuddet, resulterer i otte bøger om Georg Nysgerrig, der udkommer i 1999 og 2000, men danskerne er forargede og vil have Peter Pedal tilbage. Navneændringen resulterede i tusindvis af protestmails, hvor folk kom med dybtfølte udbrud om, hvor skandaløst det var at ændre navnet på alle børns bedste abeven, og der opstod ligefrem en ”Folkebevægelsen til bevarelse af Peter Pedal”.

I 2001 kunne danskerne imidlertid ånde lettet op, for Georg Nysgerrig blev lagt på hylden, og Forlaget Carlsens verdensberømte abe måtte igen kaldes Peter Pedal.

10. Peter Pedal på det store lærred

Vidste du, at Peter Pedal også har indtaget det store lærred? Nedenfor kan du se ham i traileren til “Peter Pedal – På eventyr i junglen”.

Du kan købe Peter Pedal-bøgerne online her eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Quiz: Hvem sagde hvad? Fra Peter Pedal til Peddersen og Findus

Skønne bøger om Peter Pedal


Peter Pedals store ordbog

Peter Pedals store ordbog

Sammen med Peter Pedal, den lille nysgerrige abe, kan dit barn lære en masse ord, samtidig med at I kigger på de søde og farvestrålende billeder i bogen.

Billedbogen indeholder en masse situationer, som barnet kender fra sin egen hverdag.

Bogen er inddelt i emner som farver, modsætninger, kroppen, udtryk, årstider og dyrelyde. Barnet skal også finde den lille grønne frø, der gemmer sig på hvert opslag. Bogen indeholder mere end 400 ord.

Fra ca. 18 måneder.

Du kan købe Peter Pedals store ordbog online, eller i din nærmeste boghandel.5 minutter i godnat: Peter Pedal

5 minutter i godnat, fem minutter i godnat, Peter Pedal

Peter Pedal er uden tvivl verdens mest nysgerrige abe!

Han er fascineret af verden og elsker at tage på eventyr, hvilket fører ham vidt omkring. I denne bog kan du følge Peter Pedal, når han besøger et akvarium og zoologisk have – ja, han tager sågar på en vild tur i rumraket!

5 minutter i godnat er historier, der passer perfekt til godnatlæsningen – og hvornår der nu lige ellers er fem minutter tilovers.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Fem minutter i godnat – Peter Pedal online eller i din nærmeste boghandel.Hvor er Peter Pedal?

10 fakta om Peter Pedal: Verdens mest nysgerrige abe

Hvor er Peter Pedal? er en skøn findebog fuld af overraskelser.

Tag med Peter Pedal på eventyr, når han drager til landet og til byen. Her besøger han bl.a. en legetøjsbutik, spiser is, leger på en ridderborg og besøger dyrene i zoologisk have.

Hvert opslag er fyldt med en masse sjove ting, man kan finde i fællesskab.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Hvor er Peter Pedal online eller i din nærmeste boghandel.De allerbedste historier om Peter Pedal

10 fakta om Peter Pedal: Verdens mest nysgerrige abe

Et stort, flot samlebind med de allerbedste historier om verdens bedste og nysgerrigste abe.

I flere årtier har Peter Pedal begejstret børn og vakt lykke verden over. Og abekattestregerne fortsætter i masser af farverige billedbøger om den lille nysgerrige abe, som altid havner i problemer – og i masser af eventyr.

Bogen indeholder 12 dejlige godnathistorier.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe De allerbedste historier om Peter Pedal online eller i din nærmeste boghandel.
Jeg er født og opvokset med et lånerkort i hånden, hvilket har ledt til en stor kærlighed for (og dyb afhængighed af) bøger. På Bog.dk lægger jeg lidt af hvert op – fx opskrifter, artikler samt quizzer om alt fra dyrerekorder til H.M. Dronningen.