Fagbøger Louisa Lorang Mad og drikke

Louisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min mad

louisa lorang, kogeboger

Louisa Lorang er mester i at lave god mad til hele familien. Hendes opskrifter er altid nemme, hurtige og helt uimodståelige. Og så har hun ét ufravigeligt princip i køkkenet! Læs interview med kogebogsforfatteren her.


Louisa Lorang har skrevet over 20 populære kogebøger, udviklet opskrifter til Aarstiderne, Femina, ALT for damerne, og så har du garanteret set hende svinge potter og pander i Go’ morgen Danmark på TV 2 eller som dommer i Maddysten på DR1. Hun har også sit eget online magasin: Lorang & Co, og er mor til 3 piger.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorang har en opskrift på en miso-ramen, der tager 18 minutter at lave

Vi har spurgt den charmerende, energiske og lynhurtige køkken-ninja om, hvordan hendes brændende interesse for mad og gastronomi opstod, og hvor hun får inspirationen fra, når hun udvikler nye opskrifter.

Hvordan fandt du din levevej? 

Jeg troede faktisk, at jeg skulle leve af at skrive dramatik. Jeg var i mange år tilknyttet et teater, hvor jeg skrev stykker og instruerede. Ved siden af skrivekurser og teatereksperimenter lavede jeg mad til folks fester for at tjene lidt penge. En dag tænkte jeg simpelthen:

Hey, måske skal jeg leve af at lave mad og nyde at se teater i stedet for at skrive det. Det virkede meget bedre!

Hvordan gik det til, at du forlod restaurationskøkkenerne og selv begyndte at udvikle opskrifter?

Da jeg begyndte som kokkeelev, ønskede jeg først og fremmest at lære håndværket. Det var ikke, fordi jeg drømte om at stå i køkkenet i en Michelin-restaurant, men jeg havde en drøm om at blive selvstændig. Jeg kunne måske lige så godt have haft en æbleplantage.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Da jeg var næsten færdig med uddannelsen, var jeg ret gravid, så jeg skrev jeg til et dameblad og forslog, at jeg kunne skrive og style for dem. De synes, det var en glimrende idé, så siden min første dag som udlært havde jeg en baby under armen og arbejde som madskribent i stedet for kok.

Senere havde jeg udviklet så mange opskrifter, at jeg kontaktede et forlag og det blev til min første bog, Vild med vegetar, og begyndelsen på et mangeårigt samarbejde om foreløbig 18 bøger.

LÆS OGSÅ: Bag småkager med Louisa Lorang: Hindbærsnitter med et strejf af kokos

Jeg har været heldig, at jeg har kunnet kombinere de ting, jeg er helt vild med:

At skrive og lave mad. For mig er det min altoverskyggende hobby, som er blevet mit job, og når folk spørger, om ikke det er svært at blive ved med at finde på nye retter, så er svaret: at det er svært for mig at lade være.

Hvor finder du inspirationen, når du skal i gang med at udvikle opskrifterne til en ny bog?

Jeg spiser som en lille tosse. Det bliver et større og større problem, jo ældre jeg bliver, for nu sætter al den mad sig sgu fast på mig!

LÆS OGSÅ: Grøn mad på 30 minutter: Drøm dig sydpå med Louisa Lorangs smagfulde ret Pasta ala Norma

Men jeg nyder at spise alt muligt, for at blive inspireret til at lave nye opskrifter. Det kan lige så godt være en ret serveret på et bananblad fra et gadekøkken, som det kan være haute cuisine. Bare det er lavet ordentligt og får tænderne til at løbe i vand. Så kommer lysten til at tviste retten, forfine den eller kombinere den på andre måder helt af sig selv.    

Har du en madfilosofi?

Aldrig at være fanatisk! Det er simpelthen det grundprincip, som jeg styrer efter i alle mine opskrifter og alle mine bøger. Jeg kan sagtens forelske mig i nye tendenser og have en fest med at se, hvad de kan og prøve dem af, men det må aldrig tage magten fra mig og blive fanatisk.  

Rammer du altid plet eller sker det, at der er retter som ender i skralderen?

Jeg rammer som regel tæt på det, jeg vil. Der kan være lidt justeringer, men ikke noget der ikke kan tilpasses i processen. Med undtagelse af søde sager. Dem laver jeg altid på forhånd og hvis nødvendigt et par gange.

LÆS OGSÅ: Asiatiske retter med dansk hverdag for øje. Opskrift på ricebowl med sprøde rejer og kimchimayo

Mine svigerforældres grise er ret pjattede med mine fejl, for hvis der er mange nok i streg, så ryger de i grisespanden.

Har du en yndlingsingrediens?

Koriander. ELSKER DET – og kan ikke begribe, at folk kan hade det.

Du har lavet flere kogebøger om madpakker. Hvordan fik du ideen til, at nu skulle madpakkerne have et løft? 

Man tager altid udgangspunkt i sin egen lille navle, tror jeg. Mine ungers madpakker var sååå kedelige. Jeg tænkte, at mange måtte have samme problem, og så gik jeg i gang med at udvikle madpakkeløsninger som kunne sikre, at madkassen kom tom hjem fra skole hver dag.  

Du har også lavet hele tre bøger om juice. Hvad er det med dig og juice?

Det er simpelthen et dejligt, friskt pust i min æde-dolke-hverdag! Elsker friskheden, syrligheden og en iskold juice som morgenmad passer mig sååå glimrende.

Er tilgængelighed og hverdagsvenlighed noget du tænker over, når du udvikler opskrifterne?

Det største kompliment, jeg kan få, er, at folk i virkeligheden laver min mad. Det gør man kun, hvis det ikke bliver alt for omstændigt.

LÆS OGSÅ: Grøn mad på 30 minutter: Beasty Bean Burritos til super-kødspiseren

Jeg elsker, at alle kan være med og få succes i køkkenet, selvom de ikke selv tror på deres evner. Det SKAL bare være nemt og funke – også i den virkelige verden.

Du har fokus på grønt i mange af dine kogebøger. Hvad er det, de grøntsagsbaserede opskrifter kan?

Grøntsagerne havde aldrig hovedrollen, da jeg startede med at lave mad, men min allerførste bog var en vegetarbog, fordi alle de vegetarer jeg kendte, var trætte af at få serveret en kogt rødbede, når de skulle ud.

LÆS OGSÅ: Grøn mad på 30 minutter: Nem opskrift på One Pot Ramen

Siden har det heldigvis ændret sig meget markant. Grøntsagerne er nu totalt i fokus, og om man er vegetar eller ej, kan de fleste blive enige om, at grøntsagerne sagtens kan stå alene.

I kødretter er grøntsagerne både vigtige smagsgivere, men også vigtige for saftigheden og sundheden. Altså man kan jo simpelthen ikke sige noget surt om grøntsager.

Dine bøger røber også en kærlighed til sødt. Hvad er dit forhold til det søde (og syndige)?

Jeg elsker slik og kage! Som et pinligt barn en fredag aften! Alvorligt spiser jeg sååå meget sødt, hvis jeg ikke tager mig sammen. Mine bøger Småkager og Konfekt (udkommer oktober 2021, red.) er begge baserede på gode råvarer.

LÆS OGSÅ: Karamelcookies med brunet smør. Det bliver ikke bedre

Og hey! Hvis det er sødt uden alt muligt ballade i, så må man jo godt, ik??!?!?


Kogebøger fra Louisa Lorang

Louisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min mad

Pastaretter er både elegante og enkle, og er oplagt at lave i hverdagen, når maden skal hurtigt på bordet. Men pasta kan også gøres ekstra lækkert, når der er tid til at lade saucen simre og lave pastaen selv. Og så er pastaretter bare utrolig nem og budgetvenligt hverdagsmad.  

I bogen finder du klassikere som Cacio e pepe, pasta alla norma, pasta puttanesca, cabonara og mange andre “must-eats”. Her er også masser af grønne pastaretter som fx ravioli med græskar, salvie og brunet smør og pasta med radichio, blåost og valnødder.

Find også helt enkle pastaopskrifter, der bare smager himmelsk, heriblandt pasta med citron, oliven og parmesan eller pasta og trøffel. Der er også en opskrift på hjemmelavet pasta og gnocci.

Du kan købe Pasta online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
konfekt, louisa lorang

Selvom konfekt især hører julen til, kan det sagtens spises hele året rundt.

Konfekt består af de sødeste sager som chokolade, nødder, marcipan, nougat og tørret frugt. I denne bog finder du både opskrifter på den helt klassiske konfekt, knas og juleslik, men også ny inspiration til at lave små lækkerier med hele familien.

Her er opskriften på hjemmelavet marcipan, både med mandler, pistacie, og valnødder, chokolader, kandiserede appelsinskal og syltede ingefær, pebermyntepletter, fudge og karameller, fransk nougat, trøfler og meget, meget mere.

Du kan købe Konfekt online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel fra d. 14 oktober.
Louisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min mad

Louisa Lorang er tilbage – og denne gang med asiatisk mad, der kan få mundvandet til at løbe.

I denne madlavningsbog bliver der kigget på det asiatiske køkken.

Små som store retter er repræsenteret, og det bliver med sikkerhed sprødt, snasket, krydret og en herlig madoplevelse at give sig i kast med disse opskrifter.

I Asian style kan du finde opskrifter på blandt andet nudelsalat, Pad thai, Gang Panang, dumplings, Pho-suppe, forårsruller, dim sum, goyza, Tom yam og Bibimbab.

Du kan købe Asian style – små & store retter online, eller i din nærmeste boghandel.
Grøn mad på 30 minutter

Her får du 60 lækre opskrifter på grønne måltider, der er ekstremt hverdagsvenlige. De kan nemlig laves på max 30 minutter.  Her er både vegetariske og veganske opskrifter, og alt lige fra pizza og vege-bolo til skønne, fyldige salater og små retter. Det er et skønt mix af det asiatiske køkken, tex mex og italienske klassikere.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Derudover er der tips til, hvordan du nemt gør dine måltider endnu grønnere og fx udskifter pasta, ris og nudler med grøntsager eller giver lidt små kedelige  grøntsager som fx broccoli et lille pift, så de smager himmelsk. 

Du kan købe Grøn mad på 30 minutter online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Grønne madpakker, Louisa Lorang, grøn mad, sund mad, sunde madpakker

Synes du, at det kan være svært at lave grønne – og spændende – madpakker? I bogen Grønne madpakker giver Louisa Lorang masser af nye idéer til lækre madpakkeløsninger.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Bogen indeholder 50 forslag til grønnere madpakker – her er både vegetariske og veganske opskrifter, forslag til nemt pålæg, mættende salater og hurtige snacks.

Louisa Lorang er selv mor til tre børn, og hun er derfor vant til travle hverdage, hvor det at lave madpakker skal være nemt og overskueligt. Derfor er opskrifterne hurtige og nemme at følge – også for børn, der vil hjælpe til.

Du kan købe Grønne madpakker online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Småkager, Louisa Lorang

Denne bog er dedikeret til småkagen i alle dens afskygninger og al dens herlighed.

Her finder du opskrifter på alt fra de klassiske julesmåkager, småkager til eftermiddagsteen, snaskede cookies, mexicanske bryllups-småkager til skønne italienske milanosmåkager.

De kan både være store og små og smage af alt fra birkes, citron, sesam og lakrids.

LÆS OGSÅ: Opskrift fra Go’ morgen Danmarks dessertkok: Saltet karamel cheesecake

Med denne bog er du klar til at bage småkager til både jul, fødselsdage, hverdage, til fester og gæster og en gang imellem til madpakken.

Du kan købe Småkager online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Louisas billige favoritter

Louisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min mad

Med stigende priser på el, gas og fødevarer, er der brug for gode råd til, hvordan du få mest muligt ud af lidt. I denne bog viser Louisa Lorang, at god mad ikke behøver koste alverden, og at du sagtens kan få et godt måltid på bordet uden at sprænge madbudgettet.

I kogebogen er der opskrifter på grønne måltider, pasta-retter, enkle med kød og fyldige salater. Her er også masser af ideer til, hvordan du får mest muligt ud af dine råvarer.

Desuden giver Louisa dig også en række nyttige spareråd til, hvordan du kan lette madlavningsbudgettet ved at planlægge mad til flere dage, spare på el og gas og undgå madspild.

Du kan købe Louisas billige favoritter online fx. hos Bog & idé

Hverdagsbazar

Louisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min mad

Dyk ned i skønne retter inspireret af den østlige del af middelhavskøkkenet. Her er der selvfølgelig både feta, olivenolie og masser af citron, men det er også køkkener, der bugner af grøntsagsretter og masser af krydderier, og hvor maden smager af sol, sommer og dejlige ferier. 

I bogen er der både små og store retter, og de er både til hverdag og til middage med mange. Prøv f. eks. en Alanya bowl, lammekebab med tahindressing, samosa med kartofler og saltet citronyoghurt, tyrkiske æg med knas og chilismør, fladbrød med halloumi, blæksprutteringe med citronmayo og vandmelonsalat med marineret gedeost og meget, meget andet. 

Du kan købe Hverdagsbazar hos fx. Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.

Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.