Fagbøger Bagebøger og kagebøger Mad og drikke

Opskrift fra Go’ morgen Danmarks dessertkok: Saltet karamel cheesecake

Opskrift fra Go' morgen Danmarks dessertkok: Saltet karamel cheesecake

Mmmh, cheesecakes! En utrolig lækker kage – der kan være lidt vanskelig at lave for første gang. I denne opskrift guider blogger og dessertkok Christel Pixi dig til at lave den bedste cheesecake med saltet karamel.

En cheesecakeopskrift er ved første blik en enkel kageopskrift, men den kræver al din kærlighed, og lad dig derfor ikke slå ud, hvis den ikke er helt som ønsket første gang.

Det tog mig mange cheesecakes, før jeg var tilfreds. Man ved aldrig, hvornår en cheesecake er færdig, og du finder først ud af det, når du skal skære det første stykke af kagen for – jeg har holdt vejret mange gange på tv lige netop i det øjeblik.

Christel Pixi
Blogger, dessertkok på Go’ morgen Danmark og forfatter til Pixis kager

Nedenfor deler Christel Pixi et par fifs til at bage de allerbedste cheesecakes samt sin lækre opskrift på cheesecake med saltet karamel.

Hold øje med bagetiden

Christel Pixis første tip er at holde godt øje med bagetiden for din cheesecake. Allerede efter 60 minutter skal du begynde at tjekke, om den er bagt.

“Det gør du ved at åbne ovnen og slå til kagen med pegefingeren. Midten af kagen må gerne være blank og blævre, og når jeg siger midten, så må det område ikke være større end din håndflade,” fortæller Christel Pixi i sin bog, Pixis kager.

En kniv langs kanten

Inden du sætter din cheesecake på køl, er det vigtigt, at du kører en kniv hele vejen rundt langs kanten, for kagen trækker sig sammen, når den bliver afkølet, og det er så ærgerligt, hvis den revner.

Din cheesecake kan holde sig

Husk, at din cheesecake kan holde sig i en hel uge i køleskabet, hvis du ellers kan lade den være…

Christel Pixi

Cheesecake med saltet karamel

12 personer

Saltet karamel (2 1/2 dl)

  • 200 g sukker
  • ½ dl vand
  • 1 tsk flagesalt
  • 2 spsk smør
  • 1½ dl fløde

Bund

  • 250 g digestives
  • 50 g lys eller mørk
  • muscovadosukker
  • 125 g smør

Fyld

  • 800 g Philadelphia
  • 180 g lys eller mørk
  • muscovadosukker
  • 3 spsk hvedemel
  • 4 æg
  • 1 tsk vaniljeekstrakt
  • ½ dl saltet karamel
  • ¾ dl fløde

Låg

  • 2 dl saltet karamel

Fremgangsmåde

Start med at lave din karamelsauce: I en stegepande blander du sukker, vand og salt og varmer sukkeret op i ca. 8-10 minutter. Du skal ikke røre undervejs, men bare holde øje med det. Efter 10 minutter vil det langsomt skifte farve fra lys gylden til mørk gylden. Det er vigtigt, du passer på, at det ikke bliver for mørkt. Når det er ravfarvet, tager du det af varmen, og rører dit smør i. Hæld forsigtigt fløden ved, det vil boble og syde. Når det hele er blandet, sætter du panden tilbage på varmen og lader det koge i 1 minut. Tag det af varmen, og hæld det på glas.

Forvarm ovnen til 180 grader, beklæd bunden af en springform på 23 cm med bagepapir, og sæt formen til side. Smelt smørret i en gryde ved lav varme, så du ikke bruner det. Knus, eller blend dine kiks. Når de er helt pulveriserede, hælder du dit smeltede smør og sukker ved og blander det, til det er klumpet.

Nu kommer du massen i din springform og presser den ud og lidt op langs siderne. Her er det rigtig godt at bruge et fladbundet glas til at trykke bunden tæt sammen. Stil nu formen på køl, mens du laver fyldet.

I en mellemstor skål pisker du flødeost, sukker og hvedemel, til du har en ensartet masse. Tilsæt nu æggene et ad gangen, og pisk i 1 minut mellem hvert æg. Husk af og til at skrabe bunden og siderne, så du ikke har klumper af flødeost i massen. Nu tilsætter du vaniljeekstrakt, karamelsauce og fløde og pisker, til det er godt blandet. Tag din springform ud af køleskabet, og hæld massen ved.

Bag nu din cheesecake i 20 minutter ved 180 grader, skru herefter ned til 120 grader, og lad den bage videre i 60-90 minutter. Efter 60 minutter kan du se til kagen ved at banke på den med en finger. Den må gerne være våd og blævre lidt i midten på størrelse med din håndflade. Kanten skal være fast. Dette kan kræve et par forsøg, men når du har knækket koden, er det det hele værd.

Når kagen er færdig, tager du den ud og kører en kniv rundt langs kanten, så den ikke flækker, når den krymper i køleskabet. Sæt kagen på køl natten over. Lige inden servering hælder du din saltede karamelsauce over kagen og voila, så er den klar.

Tip
Når du skærer kagen, skyller du kniven under den varme hane efter
hver skive. Så får du hele, perfekte stykker.

Du kan eventuelt pynte med lidt hakkede pekannødder eller frugt.
Eller lidt flødeskum.

LÆS OGSÅ: Opskrift: Christel Pixis lækre amerikanske chokoladepandekager


Pixis kager

Pixis kager

Sødt, snasket og skal smages. Her får du over 60 opskrifter på amerikanske klassikere som pandekager, vafler, cookies, muffins, cheesecakes, pies, scones, biscuits og doughnuts. Alle opskrifter er super nemme at gå til og kan sagtens laves af hele familien.

Prøv f.eks. de amerikanske pandekager med æble, blåbærscones, en helt klassisk New York-cheesecake eller den med salt karamel, muffins med citron og birkes, cookies med skumfiduser eller en klassisk tærte som Pecan Pie, den overdådige Mississippi Mud Pie med chokolade og skumfiduser eller Key Lime Pie bars med limecreme og marengs på toppen.

Christel Pixi er blogger og fast på Go’ Morgen Danmark, hvor hun viser, hvordan man bager overdådige kager, ofte med inspiration fra det amerikanske køkken.

Du kan købe Pixis kager online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Sulten på flere ting? Se alle vores bagebøger og kagebøger.