Fagbøger Mad og drikke

Få en bid af det søde amerikanske køkken med denne doughnutopskrift

Hvis du er vild med det amerikanske køkken, vil du helt sikkert elske denne opskrift på doughnuts. Christel Pixi, blogger og dessertkok på Go’ morgen Danmark, giver dig her den lækreste opskrift fra hendes bog Pixis kager.


Christel Pixi er ret vild med donuts. Så vild faktisk, at da hun arbejdede i New York, bookede hun sit hotel tæt på hendes yndlingsdoughnutspot, så hun kunne spise doughnuts hver dag. (Det gør hun i øvrigt stadig, når hun er på de kanter.)

“Jeg knuselsker doughnuts. Disse doughnuts kræver lige lidt ekstra kærlighed, men de er det hele værd! Og jeg synes næsten, de smager af New York!”

Christel Pixi

“De her doughnuts er klart det tætteste, vi kommer på de amerikanske,” skriver Christel Pixi om doughtnut-opskriften i sin nye bog Pixis kager.

“Og de er gode og endnu bedre, når du fylder dem med creme og pynter dem med alverdens nødder og slik. Det er vanvittig sjovt at lave dem sammen med børn.”

Er du også klar til at prøve kræfter med det runde bagværk, så kan du få Christel Pixis opskrift på de lækre hjemmelavede dougnuts nedenfor.

LÆS OGSÅ: Opskrift fra Go’ morgen Danmarks dessertkok: Saltet karamel cheesecake


Ingredienser (12 styk)

  • 3 dl mælk
  • 1 brev tørgær
  • 2 æg
  • 115 g smør
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 500 g hvedemel
  • 2 liter smagsneutral olie,
  • solsikke- eller vindruekerneolie

Fyld

Bostoncream

  • 1 stang vanilje
  • 100 g sukker
  • 4 æggeblommer
  • 40 g maizena
  • 4 dl sødmælk

Hindbærsyltetøj

  • 800 g friske eller
  • frosne hindbær
  • 300-400 g lyst rørsukker eller
  • hvidt sukker
  • 1 stang vanilje

Topping

  • frugtfarve
  • kakaopulver
  • krymmel
  • kanelsukker

Glasur

  • 200 g flormelis
  • 1/2 dl mælk

Fremgangsmåde

I en gryde varmer du mælken op, den skal ikke koge, bare lunes. Nu hælder du din tørgær i, rører rundt til det skummer og lader den stå i 5 minutter.

Sæt dejkrog på din røremaskine, hæld din gærmælk i skålen samt æg, smør, sukker og salt, og bland det grundigt. Nu tilsætter du halvdelen af dit hvedemel og ælter, til det er samlet, og så tilsætter du stille og roligt resten af hvedemelet under omrøring, indtil dejen slipper kanten og ikke er fedtet mere. Nu hælder du dejen ud på et meldrysset bord og ælter den videre i hænderne. Smør en stor skål med lidt olie, og læg din dej til hævning under et viskestykke i ca. 1 time. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse.

Når dejen er klar, hælder du den igen ud på et meldrysset bord og ruller den ud, til den er 1½ cm tyk. Med en udstikker eller et glas på ca. 6 cm i diameter skærer du cirkler ud. Skal dine doughnuts have fyld i midten, undlader du at lave hul i midten. Skal der være doughnut-holes, stikker du ud med en mindre udstikker i midten. Når du har stukket alle ud, samler du resterne og starter forfra, til du ikke har mere dej.

Sæt alle dine doughnuts på bagepapir med rigelige mellemrum imellem, da de hæver meget. Læg et viskestykke over, og lad dem hæve i 45 minutter. Når de har hævet i 30 minutter, hælder du al din olie i en gryde og varmer op. Sæt imens en bagerist med køkkenrulle frem – den skal suge olien fra de stegte doughnuts.

Nu tager du dine doughnuts og lader dem forsigtigt glide ned i olien, nogle få stykker ad gangen, og steger dem i ca. 45 sekunder på hver side. De vil syde og boble og blive endnu større. Tag dem op med
en hulske, og lad dem køle af på bagepapiret. Gentag med alle dine
doughnuts.

Og det allersjoveste ved doughnuts er, at det kun er fantasien, der sætter grænser for pyntningen. Mens dine doughnuts køler af, kan du lave din glasur af flormelis og mælk. Og du kan farve den, ligesom du vil.

Bostoncreme

Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn, sukker og æggeblommer i en skål, og sæt den til side. Rør maizena ud i en smule af mælken, og kom det i din æggeblanding. Varm resten af mælken op sammen med den tomme vaniljestang til lige under kogepunktet. Nu tilsætter du æggeblandingen under kraftig piskning. Forsæt med at piske godt i cremen, indtil den bliver tyk og bobler. Nu tager du gryden af varmen og hælder cremen i en skål til afkøling. Dæk skålen til. Og brug den først i dine doughnuts, når den er kølet helt af.

Lav glasuren som beskrevet ovenfor, men tilsæt 1 tsk mørk kakaopulver. Lav et lille hul i siden af din runde doughnut, og fyld den med vaniljecreme. Læg den så ned, og hæld chokoladeglasur over den.

Syltetøj

Kom hindbær og sukker i en gryde. Bland det godt, og lad det stå i ½ times tid. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kom både vaniljekorn og -stang i din bær- og sukkerblanding. Kog marmeladen op, og lad den koge ved middelsvag varme, til den begynder at tykne. Nu tager du den af varmen og lader den køle helt af, inden du bruger den i dine doughnuts.

Gentag som ovenfor, men fyld i stedet din doughnut med det syltetøj, du foretrækker. Rul den derefter i flormelis, så den bliver dækket over det hele.

Spis gerne dine doughnuts, så snart de er klar, for den bedste smagsoplevelse.

Tip

Dyp dine udstikkere i mel, så hænger dejen ikke ved.

Pixis kager

Sødt, snasket og skal smages. Her får du over 60 opskrifter på amerikanske klassikere som pandekager, vafler, cookies, muffins, cheesecakes, pies, scones, biscuits og doughnuts. Alle opskrifter er super nemme at gå til og kan sagtens laves af hele familien.

Prøv f.eks. de amerikanske pandekager med æble, blåbærscones, en helt klassisk New York-cheesecake eller den med salt karamel, muffins med citron og birkes, cookies med skumfiduser eller en klassisk tærte som Pecan Pie, den overdådige Mississippi Mud Pie med chokolade og skumfiduser eller Key Lime Pie bars med limecreme og marengs på toppen.

Christel Pixi er blogger og fast på Go’ Morgen Danmark, hvor hun viser, hvordan man bager overdådige kager, ofte med inspiration fra det amerikanske køkken.

Du kan købe Pixis kager online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.