Aktuelt Blandede bøger Fiktion Indefra

Det skal vi læse – forlagets medarbejdere guider til julelæsningen

Det skal vi læse - forlagets medarbejdere guider til julelæsningen

Julen er lig med gløgg, kalenderlys, brunkager – og selvfølgelig en god bog! Læs med her og få inspiration til årets julelæsning fra forlagets medarbejdere.


Juleferien nærmer sig, og her på forlaget glæder vi os til at dykke ned i alle de bøger, vi ikke nåede at læse i årets løb. Vi deler ud af vores julelæselister, og der er noget til enhver smag – uanset om du er til gode romaner, dramatiske historiske beretninger eller lærerige børnebøger.

Så tag uldsokkerne på, sæt dig godt til rette i lænestolen og få masser af inspiration til din egen julelæsning.

Rigtig god jul!


Det skal jeg læse: Julie Nellemann Jakobsen, redaktionsassistent hos Lindhardt og Ringhof

julelæsning, forlaget anbefaler

I det fjerne af Hernan Diaz. I min juleferie glæder jeg mig til at tage med lille Håkan hele vejen fra Sverige til San Fransisco, høre om hans historie, og hvordan han blev til den berygtede vildmand ‘Høgen’. Jeg var vild med John Williams’ Butcher’s Crossing, og i denne oplever vi også den golde ødemark og de brutale forhold, som mennesker levede under i Amerika i 1800-tallet.

LÆS OGSÅ: Hernan Diaz imponerer med debutromanen I det fjerne

Hernan Diaz er en spændende svensk-argentinsk-amerikansk forfatter, og jeg glæder mig også til at se, hvad der ellers kommer fra ham i fremtiden.


Det skal jeg læse: Stig Nielsen, redaktør hos Lindhardt og Ringhof

julelæsning, forlaget anbefaler

Storm over Stillehavet af Peter Harmsen. Jeg glæder mig til at læse Peter Harmsens store bog Storm over Stillehavet. De bøger, jeg har læst om Anden Verdenskrig, fokuserer på den del af krigen, der foregik i Europa og Nordafrika. Når det gælder Stillehavskrigen mod Japan, er min viden mere sporadisk: Pearl Harbor, Iwo Jima og atombomberne over Hiroshima og Nagasaki.

Peter Harmsens bog går tilsyneladende både i bredden og i dybden. Den beskriver den japansk-kinesiske krig i årene fra 1937 op til Pearl Harbor og følger krigen på fastlandet i Sydøstasien. Peter Harmsen inddrager også japansk kildemateriale – det er ellers kun sket i meget begrænset omfang.

LÆS OGSÅ: 3 fortællinger fra Anden Verdenskrig, som du ikke har læst før

Jeg kommer til at bruge en god del af julen på Stillehavskrigen, for bogen er 888 sider lang; men den har fået fantastisk gode anmeldelser oven hele linjen, så jeg er sikker på, at det er det helt rigtige bogvalg for mig.


Det skal jeg læse: Mette Rou Lund, pressekoordinator

julelæsning, forlaget anbefaler

Måske et spinkelt jordskælv af Morten Brask. Måske et spinkelt jordskælv er den mærkeligste bog, jeg har læst i år. Den kunne jeg godt tænke mig at genlæse i min juleferie, for det er spændende, når bøger har så mange lag, og jeg både bliver fascineret, forvirret og godt underholdt under læsningen og ender med at tænke: ”What the fuck!”, når sidste side er vendt.

LÆS OGSÅ: Et mysterie, hvor intet giver mening. Læs et uddrag af Måske et spinkelt jordskælv

Historien om Daniel, der tager på et roadtrip gennem et oversvømmet og surrealistisk Europa på jagt efter en tabt kærlighed, kan læses på flere måder. For eksempel som klimafiktion eller som indblik i, hvordan man kan være så sorgramt, at man ikke længere ved, hvad der er virkeligt.

Morten Brask skriver sanseligt og originalt, og det er en bog, som man får lyst til at diskutere med andre. Jeg vil prøve at få resten af min familie til at læse den, så vi kan holde ”læsegruppe” i juleferien.  


Det skal jeg læse: Clara Lønborg Wewer Jensen, redaktionsassistent hos Lindhardt og Ringhof

julelæsning, forlaget anbefaler

Pigen i violinen af Knud Romer. Over julen vil jeg rigtig gerne læse Pigen i violinen af Knud Romer. Historien om en ung pige, som bliver fuldstændig opslugt af sit liv som musiker, virker enormt spændende. Jeg har hørt, at det får nogle alvorlige konsekvenser for hende, både psykisk, fysisk og socialt, at være så dedikeret til musikken, som hun er. Det glæder jeg mig til at dykke ned i.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Jeg har drømt om Pigen i violinen, siden jeg var barn

Jeg har været så heldig at høre Knud Romer selv fortælle om bogen, og der vidste jeg, at jeg var nødt til at læse den. Desuden virker det til, at den trækker nogle paralleller til det perfektionssamfund, vi lever i, men som vi nok bør gøre lidt op med.


Det skal jeg læse: Christian Bach, direktør for Børn og Unge, Carlsen

julelæsning, forlaget anbefaler

Blackout af Dhonielle Clayton, Tiffany Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk og Nicola Yoon. Jeg skal læse – eller faktisk genlæse – Blackout, som er en samling af seks korte historier til de unge læsere… og så altså også til os, der ikke er helt så unge længere.

LÆS OGSÅ: Romantik i byens mørke. Start din læsning af Blackout lige nu

De seks historier foregår alle under en strømafbrydelse i New York City – og de er alle fyldt med romantik, humor og fede karakterer. Og så er bogen skrevet af seks af de allerstørste sorte, kvindelige Young Adult-forfattere lige nu.

Den er fed! Og jeg glæder mig til at læse den igen. Og igen og igen…


Det skal jeg læse: Søren Anker Madsen, pressechef

julelæsning, forlaget anbefaler

Skibet fra helvede af Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen. Hvert år i juledagene plejer jeg at flytte ind i en pyjamas og smide mig på sofaen flere dage i selskab med en bog à la Antony Beevor. I år bliver det Skibet fra helvede. Det er helt sikkert en aldersbetinget reaktion, at Anden Verdenskrig bliver ved med at fascinere, og jeg var også et let offer for Danmarks Radio, som i årevis satte ”Hitler-båndet” på DR K aften efter aften.

LÆS OGSÅ: Skibet fra helvede. Den utrolige historie om dengang 345 KZ-fanger drev i land på Møn

Hvis jeg skal forsøge at forklare, hvad fascinationen handler om, må det blive noget med, at krig er det mest ekstreme menneskelige udtryk – her kommer uforståelig ondskab og betingelsesløs godhed op i vores artsfæller. En ting vi dagligt bør minde hinanden om, når børn bor under presenninger i en frossen mudderpøl op til den polske grænse i Hviderusland, og sulten hærger i Yemen.

LÆS OGSÅ: Skibet fra helvede: Rædslerne fra Anden Verdenskrig drev i land på Møn, mens danskerne fejrede befrielsen

I Skibet fra helvede driver en flodpram med 345 syge og udsultede kz-ofre i land i en lille havn på Møn på selve befrielsesdagen i 1945, og lokalbefolkningen iværksætter en enestående redningsaktion. Det bliver helt sikkert hårdt at læse, men jeg tror også, man kommer ud med fornyet tro på menneskeheden.

Jesper Clemmensens øvrige bøger om flygtninge over Østersøen, som Afhopperne fra 2020, er i hvert fald fantastisk læsning.

Det skal jeg læse: Lena Larsen, produktionsmedarbejder hos Carlsen

julelæsning, forlaget anbefaler

Den store stygge katastrofebog af Lars Henrik Aagaard. I år vil jeg læse Den store stygge katastrofebog sammen med mine niecer og nevøer. Lars Henrik Aagaard har skrevet en spændende fortælling om de naturkatastrofer, menneskeheden står overfor. Det er alt fra vulkaner, klimaforandringer og trusler fra rummet.

LÆS OGSÅ: Quiz – Hvor meget ved du om truslerne mod Jorden? Test din viden med Den store stygge katastrofebog

Det lyder måske ikke som det hyggeligste læsestof, men bogen er heldigvis både humoristisk og optimistisk i sin tone. Lars Henrik Aagaard peger nemlig på, at vi allerede gør en masse for at forebygge katastrofer. Og at vi faktisk er så heldige at leve i den bedste og sikreste tid i menneskehedens historie. Den glæder jeg mig til at dykke ned i sammen med familien henover juledagene.


Det skal jeg læse: Søren Lagoni, Marketing Video Manager

julelæsning, forlaget anbefaler

Vølvens vej – Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen. Hvis jeg får brug for en lille pause fra julen, vil jeg lade mig synke ned i Anne-Marie Vedsø Olesens heksegryde af en bog: Vølvens VejSnehild.

LÆS OGSÅ: Vølvens vej. Thor og Odin bliver overhalet af kvinderne

Anmeldelserne har været fremragende, og rygterne siger, at det er en fortælling med en overflod af jætter, magi og andet mytologisk fantasy, samt et plot der holder dig i en skruetvinge, der ikke er set siden Game Of Thrones. Det lyder ikke så værst, vel? 


Læs også

Årets romaner 2021. Fik du læst det, du ville?

Årets fagbøger 2021. Bliv klogere på 58 forskellige måder

Årets krimier 2022. Hvor mange har du læst?