Børnebøger Børnebøger 3-5 år Børnebøger 6-9 år Højtlæsning Inspirationslister og guides

Danske børnebøger kan noget helt særligt. Her er 10 (nyere) forfattere, du og dine børn bør kende

Danske børnebøger kan noget helt særligt. Her er 10 (nyere) forfattere, du og dine børn bør kende

Vores børns liv er fyldt med internationale brands og fortællinger, men danske børnebøger kan noget særligt – her får du 10 udvalgte fra vores pensumliste af danske børnebøger.

Du kender danske børnebøger fra nogle af vores bedste klassiske børnebogsforfattere som Halfdan Rasmussen, Bent Haller, Bjarne Reuter og Ole Lund Kirkegård, men både du og dine børn kan med fordel kaste jer over nogle af de nyere danske børnebøger, der både sprogligt og visuelt er lidt mere i øjenhøjde med børnelivet anno 2023.

10 (nyere) danske børnebogsforfattere, du bør kende

THOMAS BRUNSTRØM

FORDI han sammen med Thorbjørn har skabt SALLYS FAR, der gør den kiksede far til en af de mest elskelige anti-helte i børnelitteraturen lige nu. Ligesom i virkeligheden spiller fædre en stadig større og mere nuanceret rolle i danske børnebøger – og i billedbøgerne om Sallys far er det supergenkendelige hverdagssituationer, der får os til at skrige af grin sammen med børnene.

LÆS MERE om fædre i børnelitteraturen

KIM FUPZ AAKESON

FORDI han igen og igen skaber fortællinger, der med den fedeste humor og uden voksen distance tager fat i børns bekymringer og spørgsmål til livet og verden. Død, ensomhed og angst bliver i Fupz’ historier til at forstå og tale om. Som Fupz selv siger:

“Børn tumler med alt, hvad de hører og suger til sig. Vi har deres opmærksomhed – bedst som vi tror, vi ikke har den. Derfor er verdens grusomheder og mørke akkurat ligeså præsent som sol og kærlighed og Lalandia. Vi må ikke være håndsky overfor alt det, der er svært, og der kan de store fortællinger være et godt afsæt til en samtale. Jalousi, raseri, grådighed – intet menneskeligt er os fremmed.”

Kim Fupz Aakeson i interview om Men størst af alt

Kim Fupz har både gendigtet Bibelen, skabt moderne evergreens som Sallies historier og Didriksen detektiverne og skrevet et hav af billedbøger til børn og unge.

LÆS MERE om Fupz på bog.dk

LINE KYED KNUDSEN

FORDI hun har en eminent evne til at ramme både emner og sprog, som børnene genkender sig selv i. Line Kyed Knudsen er forfatter til over 80 børne- og ungdomsbøger, hvor især bøgerne til de 7-12-årige hitter både hos boghandlere og på skolebibliotekerne. Line Kyed Knudsens K for Klara-serie er bøger om venner, skole og alt det, der fylder i hverdagen for tweens. Når børn – og i særdeleshed piger – kommer i 8-11-års alderen, oplever de en masse nye og store følelser, som let kan komme til at fylde hele deres verden.

SARAH ENGELL

FORDI hun skriver hyperrealistiske og superaktuelle romaner om at være ung i Danmark lige nu. Med grundig research blandt danske teenagere og med udgangspunkt i svære og aktuelke emner som fx præstationsangst, selvmord, stalking og de svære relationer. Det er måske ikke ligefrem i afdelingen for danske børnebøger, men alligevel en dansk forfatter, som vi gerne vil slå et slag for, når børnene bliver teenagere.

Det ydre og det overfladiske tager i dag enormt meget fokus. Det er eskaleret med de sociale medier, hvor vi alle sammen – mig selv inklusiv – poster alt det, der går godt. Som en modvægt hertil, tilbyder litteraturen et sted, hvor der er mulighed for at se på det, der er inde bag facaden. Et sted, hvor det er okay at sætte ord på det, der ellers kan være svært at italesætte.

Der er jo ingen af os, der har et liv, hvor vi kun står og ser godt ud på vores selfies med armene over hovedet og er glade og succesfulde. Vi har alle sammen noget, vi kæmper med. Og jeg tror, at det kan skabe en enorm ensomhed, hvis vi ikke deler dén del af livet også.

Sarah Engell om bøger og læsning

SE vores liste med gode ungdomsromaner til de 14-19-årige

MARIANNE IBEN HANSEN

FORDI hun rimer guddommeligt og viser, hvor kreativt og legende vores danske sprog kan bruges. Hun har skrevet en de danske børnebøger, der bliver læst igen og igen, nemlig billedbogen “Axel elsker biler”, som er blevet en moderne klassiker. Med “Hele herligheden” sørger hun for den sejeste omgang rim og remser for at komme igennem de 120 ord, som alle danske skolebørn skal “automatisere” i løbet af indskolingen – genialt illustreret af Niels Bo Bojesen.

Marianne Iben Hansen rimer oftest for de mindste, men billednovellen KOM, som hun har skabt sammen med illustrator Lillian Brøgger, er skrevet til unge og bruges af lærere både i udskolingen og gymnasiet. En forfatter der virkelig bidrager med høj kvalitet blandt de danske børnebøger.

Helt generelt er jeg meget optaget af de valg, vi tager, hvor vi – for at sikre os en plads blandt ”de rigtige”–. kommer til at svigte vores inderste. 

Marianne Iben Hansen i interview med bog.dk

TINA SAKURA

FORDI hun skriver om svære aktuelle emner på en eventyrlig facon. Bogen “Horisonten og sådan noget” burde være en del af pensum på landets skoler, for den giver et indblik i, hvad det vil sige at være flygtning, og hvordan man oplever (og overlever) krig. Det er en såkaldt “børneroman” på 200 sider, men med fantastiske illustrationer af Lilian Brøgger, der letter læsningen. Du kan læse mere om Tina Sakura og bogen her.

SOPHIE SOUID

FORDI hendes bøger om Sol fordomsfrit og legende fortæller om alternative familieformer og har en pige i hovedrollen. Sol bor nemlig alene med sin mor, er lavet i et glas og er en spilopmager i bedste Pippi Langstrømpe-stil. Du kan se bøgerne i serien om Sol her. Sammen med Thomas Brunstrøm har hun også skrevet serien “To på ti” til de lidt større børn.

SEBASTIAN KLEIN

FORDI han har gjort det cool at vide noget om dyr og natur. Serien om 100 dyr bliver sønderlæst på børneværelser og biblioteker, men det fede er, at Sebastian Klein faktisk også har kastet sig over både letlæsning og højtlæsning og endda en guide til at komme mere ud i naturen i samarbejde med biolog Anders Kofoed. Du kan se en liste over alle Sebastian Klein-bøgerne her.

MANU SAREEN

FORDI serien om Iqbal Farooq på genial vis bragte en nørrebrodreng med indiske rødder og hans familie helt ind i danske børneværelser og udfordrede de klassiske danske børnebøger. Gang på gang ender familien Farooq midt i store nationale kriser og må redde nationen. En serie med masser af humor og stor mangfoldighed.

ER DU RIGTIG KLOG

FORDI den serie af bøger gør det både sjovere og nemmere at lære noget om ret komplekse emner som universet (med Anja C Andersen), filosofien (med Svend Brinkman), vores kroppe (med Søren Brostrøm), vikingerne (med Jeanette Varberg) og evolutionen (med Eske Willerslev). Megasejt at Forlaget Carlsen har fået så kompetente danskere sat i spil i serien, der er fortsat er under udvikling. Du kan se bøgerne her.

Nogle af de bedste danske børnebøger lige nu er fagbøger til børn, fx serien Er du rigtig klog
Danske børnebøger er OGSÅ fagbøger som fx Er du rigtig klog-serien, der er udviklet af Forlaget Carlsen i samarbejde med Thomas Brostrøm.

Der er masser af andre både nye og ældre danske børnebøger, som fortjener en anbefaling. Hop ned til din lokale boghandler eller en tur på biblioteket for at fylde endnu flere nye forfattere og spændende danske børnebøger på læselisten.

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.