Aktuelt Fagbøger Mad og drikke

Kokken bag Dhaba Walla: Det er svært at hade nogen, der laver god mad til én

Safi fra Dhaba Walla

Mad handler om kærlighed for kogebogsaktuelle Safi, der vil have os til at genskabe indisk madmagi hjemme i køkkenet med kogebogen Dhaba Walla. Ikke kun fordi det smager godt, men fordi vi kan samles om maden.  


Safi havde lige åbnet sin allerførste indiske restaurant i Køge, da han fik en god idé. Beboerne fra det lokale plejehjem skulle inviteres på et måltid gratis indisk mad.

LÆS OGSÅ: Kokken bag Dhaba Walla: Indisk mad er SÅ meget mere end butter chicken

”Jeg vil gerne gøre noget for andre, for der er så mange, som har gjort noget for mig her i Danmark, og som har gjort en forskel i mit liv.”

Fra kugleregn i Kabul til kogebog

Kuglerne fløj forbi lige udenfor vinduet i Kabul, da Safis familie flygtede fra Afghanistan. Som 13-årig landede han i Danmark, hvor han har boet i over 20 år.

Hvis han ikke var kommet til Danmark, så havde historien set helt anderledes ud end i dag, hvor Safi står bag en række populære restauranter og street kitchen-boder under navnet Dhaba. Og nu også kan skrive kogebogsforfatter på cv’et med kogebogen Dhaba Walla.

Her står Safi sammen med familien i Afghanistan. Foto: privat.

Safis Dhaba-koncept er inspireret af de indiske dhabas, som er små spisehuse, hvor Delhis befolkning mødes og spiser billige tapasagtige småretter.

LÆS OGSÅ: Bag de lækreste naan-brød med en opskrift fra den nye indiske kogebog Dhaba Walla

”Hvis jeg ikke var sluppet ud af Afghanistan, så havde jeg måske slet ikke overlevet. Der var så meget had i det samfund, så det kan også være, at jeg var blevet sådan en, der hadede andre mennesker. Nu er mit brændstof og fokus kærlighed, fordi jeg har oplevet kærlighed, da jeg kom her til Danmark.”

Hver dag kom en pensioneret folkeskolelærer og hjalp den unge Safi med at lære at tale dansk. Og spise lækre danske småkager, så allerede her kunne Safi se, at det med at spise sammen er en god måde at mødes på tværs af kultur og sprog.

Gandhi som guru

”Øje for øje ender med af gøre hele verden blind.”

Citatet af Gandhi hænger på væggen i Safis Dhaba-restaurant i Køge, hvor billeder af Gandhi hænger ved siden af gamle familiebilleder.

Som ung flygtede Safi til Danmark, og i dag ser han sig selv som en blanding af afghaner, dansker og inder – det sidste er i hjertet, da han har haft en kæmpe kærlighed til indisk kultur og madkultur, siden han som barn drømte sig væk fra krigen ved at se indiske Bollywood-film. Foto: privat.

Gandhi er Safis store guru, og Safi har en mission med maden, som også handler om at være bannerfører for fred og kærlighed.

LÆS OGSÅ: Autentisk, simpel og smagfuld opskrift på butter chicken

”Vi skal bruge mad mere til at samles. Det er det, mad kan. Vi kan bruge alt for meget tid på at diskutere de forskelligheder, vi har som mennesker, men mad kan samle os. Der er svært at hade nogen, hvis de inviterer på et veltilberedt hjemmelavet måltid mad fra deres kultur og land.”

“Rul ærmerne op og kom i gang”

Hvad er det lige, der gør, at Safi er endt med at være succesfuld restaurantejer, når han i udgangspunktet ikke havde så mange kort på hånden? Måske hænger det sammen med det afghanske motto, som Safi lever efter, der betyder noget i retning af “rul ærmerne op og kom i gang”.

LÆS OGSÅ: Jamie Oliver: At være sammen føles vigtigere i år end nogensinde før

“Jeg siger til mig selv: ‘Nu tager jeg fat, og så må jeg løse tingene, når de kommer.’ Den mentalitet og tankegang har været hos mig siden barndommen. Det betyder meget for mig. Så kan der være en masse mennesker, der siger, det skal du ikke gøre. Men for mig er det meget sådan: Hvis du gerne vil gøre noget, så gør det! Så skal du nok lære undervejs.”

Tid til selvrefleksion

Med en kogebog, et nyt ægteskab og flere restauranter har der været nok at se til for Safi, og han glæder sig til at få lidt mere tid til at være reflekterende i dagligdagen.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

“Jeg var nået til et sted, hvor jeg konstant skulle løbe hurtigere. Nu vil jeg prøve at slappe lidt mere af. Verden går ikke i stå. Eller også så gør den, og så klarer jeg den nok alligevel. Der er noget af det positive, jeg har lært af corona-tiden, og det tror jeg, er rigtigt sundt at tænke over.

3 hurtige om Safi

Han hedder Enayatullah til fornavn, men alle kalder ham Safi, selvom det er hans efternavn.

Safi er stor fan af indiske Bollywood-film, og da han blev gift for nyligt, var Safi og hans kone klædt ud som noget fra en Bollywood-film. Der blev også danset Bollywood-dans til brylluppet.

LÆS OGSÅ: 10 gode og inspirerende kogebøger

Han har arbejdet for Forsvarets Efterretningstjeneste og har, i kulturforståelsens navn, serveret tarteletter med Butter Chicken og smørrebrød på en bund af naan-brød i stedet for rugbrød på den danske ambassade i New Delhi sammen med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.


Dhaba Walla

Dhaba Walla er de små madboder og spisehuse, du finder overalt i Indien – og på kokken Safis madsteder i Danmark.

I denne bog inviterer han os på 100 uimodståelige retter fra det indiske køkken. Der er både opskrifter på populære retter som butter chicken, dhal og lammecurry, men også på mindre kendte retter, der ikke desto mindre fortjener stjernestatus.

Det gælder blandt andet sprøde fiske-pakora, krydret oksekebab og de mange smagfulde grøntsagsretter, som Indien også er kendt for. 

Du kan købe Dhaba Walla online, eller i din lokale boghandler.

Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.