Fagbøger Mad og drikke

Autentisk, simpel og smagfuld opskrift på butter chicken

butter chicken

Dhaba Wallas er Mumbais små uprætentiøse spisesteder, hvor folk fra alle lag i det indiske samfund mødes for at nyde et godt måltid. Det er præcis det, som kokken Safi ønsker at frembringe med sin nye kogebog. Få hans lækre opskrift på butter chicken her.


Enayatullah Safi ønsker at skabe glæde og samle mennesker gennem madoplevelser. Derfor har han samlet 100 af de bedste indiske retter i sin nye kogebog Dhaba Walla.

LÆS OGSÅ: Kokken bag Dhaba Walla: Det er svært at hade nogen, der laver god mad til én

I kogebogen giver han et bud på populære indiske retter med et dansk tvist. Blandt andet evergreens som butterchicken, daal og lammecurry, men også retter som sprøde fiske-pakora, krydret chapli-oksekebab og intense og fyldige grøntsagsretter, som det indiske køkken er kendt for.

Få hans lækre opskrift på butter chicken her.




Butter chicken

4 personer
60 minutter

Butter chicken er en ret, som ikke behøver den store præsentation. Siden den første gang blev skabt tilbage i 1950’erne, har butter chicken rejst kloden rundt. Du kan finde den i stort set alle byer i verden, hvor der er en indisk restaurant, og du har måske allerede smagt forskellige variationer af den. Denne opskrift er inspireret af den oprindelige opskrift fra restauranten Moti Mahal i New Delhi, hvor butter chicken er opfundet, og som jeg har besøgt adskillige gange på mine mange rejser til byen.

Butter chicken er en simpel ret, og kombinationen af tandoori-kylling med en cremet og let krydret tomatsauce med piskefløde og ghee er perfekt. I den her opskrift får du den autentiske butter chicken, og jeg er ret sikker på, at den vil være en vinder.

Ingredienser

Marinade
1 citron
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk. paprika
1-2 tsk. stødt chili
200 g græsk yoghurt, 10% 
2 tsk. stødt koriander

500 g udbenet kyllingelår eller kyllingebryst

Sauce
2 tsk. bukkehornsfrø
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 grøn chili
4 cm ingefær
1 1⁄2 spsk. garam masala
3 store friske tomater
50 g mandelflager
2 spsk. smagsneutral olie eller ghee 
1⁄2 l piskefløde

Fremgangsmåde

Pres saften af citronen, og bland den med de øvrige ingredienser til marinaden. Skær kyllingekødet i små stykker, og vend det i marinaden. Dæk skålen til, og stil den i køleskabet i 1 time eller natten over.
Kom den marinerede kylling i et ildfast fad, og sæt den i ovnen ved 200 °C i 20 minutter.

Knus bukkehornsfrøene i en morter. Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Skyl chilien, og fjern evt. kerner, hvis du ikke ønsker, at det skal blive for stærkt. Hak den fint. Skræl ingefæren og riv den fint.
Skyl tomaterne, og hak dem groft.

Rist mandelflagerne på en tør pande, til de er lysebrune. Sæt dem til side, og lad dem køle af.

Opvarm olien i en stor gryde, og sauter løg, hvidløg, chili, ingefær, de knuste bukkehornsfrø og garam masala ved medium varme i 10 minutter, eller indtil løgene er bløde. Tilsæt tomater, og kog i yderligere 15 minut- ter, indtil det dufter. Blend det hele til en jævn sauce i en blender eller med en stavblender.

Kom saucen tilbage i gryden, og tilsæt kyllingen. Kog den i 15 minutter. Tilsæt fløde, og lad det simre yderligere i 5 minutter. Smag til med salt og evt. ekstra krydderier.

Drys med ristede mandler, og server med ris, naan, chutney, frisk koriander og limebåde.

TIP Hvis du laver butter chicken på en pande, udvikler den ekstra smag. Her skal den have lidt ekstra tid, efter at fløden er blevet tilsat. Jo længe- re tid, desto mere smagfuld bliver saucen. Hvis du ønsker en stærkere farve, så brug modne tomater, og tilføj 1 spsk. paprika.




Alle opskrifter og fotos er fra Enayatullah Safis bog Dhaba Walla.

Dhaba Walla

Autentisk, simpel og smagfuld opskrift på butter chicken

Dhaba Walla er de små madboder og spisehuse, du finder overalt i Indien – og på kokken Safis madsteder i Danmark.

I denne bog inviterer han os på 100 uimodståelige retter fra det indiske køkken. Der er både opskrifter på populære retter som butter chicken, dhal og lammecurry, men også på mindre kendte retter, der ikke desto mindre fortjener stjernestatus.

Det gælder blandt andet sprøde fiske-pakora, krydret oksekebab og de mange smagfulde grøntsagsretter, som Indien også er kendt for. 

Du kan købe Dhaba Walla online, eller i din lokale boghandler.