Børnebøger Børnebøger 0-2 år Børnebøger 3-5 år Carlsen Højtlæsning Sjove børnebøger Thomas Brunstrøm

Alletiders Eddie! Den populære balladebror fra Sallys far-bøgerne har fået sin egen serie

Eddie

Fanfavoritten Eddie fra de populære Sallys far-bøger af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen har fået sin egen serie. Særligt god til ustyrlige, småtossede 2-årige (læs alle 2-årige).


Ude på Amager bor en familie, der består af far, mor og deres to børn, Sally og Eddie. Faderen er forfatteren Thomas Brunstrøm og sammen med sin ven, illustratoren Thorbjørn Christoffersen, har han skabt en stribe billedbøger om en familie, der ligner hans egen temmelig meget. I hvert fald har den på flere måder været en inspiration for de populære bøger om Sallys far.

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Sallys far-serien handler om den skøre, legesyge og temmelig fjollede far, og den noget mere fornuftige datter, Sally. Moderen ser man ikke rigtig noget til, mens lillebror Eddie er en mere synlig bifigur, der dog mest er tilstede i illustrationerne og ikke blander sig så meget i bøgernes plot. Han lever på sin vis sit eget liv i kulissen. Men det er slut nu. 

Spinoff giver plads til mere ballade

Eddie har nemlig fået sin helt egen serie, et såkaldt spinoff, som man især kender det inden for film og tv, når en populær bifigur bliver hovedperson i sin egen serie.

Men hvorfor skal Eddie overhovedet have sit egen serie?

”Altså hvis du spørger min egen søn Eddie, så vil han sige, at det er på høje tid, og at han er den vigtigste karakter i universet. Det ved jeg ikke, om jeg nødvendigvis er enig med ham i, men det har længe været et krav – ikke bare fra Eddie -, men også fra læserne og nu bøjer jeg mig,” siger Thomas Brunstrøm, der er far til sønnen Eddie på 13 år.

LÆS OGSÅ: Danske familier er pjattede med bøgerne om Sallys far

”Thorbjørn og jeg havde fra starten tænkt, at Eddie skulle være en sjov bifigur. Vi var inspireret af Rasmus Klump-universet, hvor han har de her to små venner Gøjen og Pildskaden, som altid er med uden rigtigt at være med. De kører deres eget show, mens Rasmus Klump har sin egen historie, hvor de måske sidder nede i hjørnet og spiller kort eller noget andet. Det har Eddie også altid gjort, kørt sit eget show.

Men med tiden er han ligesom vokset sig større og større og har udviklet sin anarkistiske personlighed mere og mere. Så det var på tide, at han kunne få lov at shine lidt mere selv.”

Populære iderige Eddie

Mens Sally er, som mange storesøstre er – fornuftig og ansvarlig – så er lillebror Eddie mere ustyrlig, vild og tosset; en mini-udgave af Sallys far, kunne man sige. Hvorfor er han blevet så populær?

”Jeg tror, det er fordi, han er totalt anarkistisk og helt uforudsigelig. Han gør tingene på sin egen måde, er iderig og ressourcestærk. Han optræder, som om han er usårlig, og jeg har en forestilling om, at man kan sætte ham i en hvilken som helst situation – ud i vildmarken eller på en øde ø – og uanset hvad, så skulle han nok klare sig,” siger Thomas Brunstrøm, der udover at være forfatter også arbejder som filmanmelder.

LÆS OGSÅ: Kære farmand. Sallys far. Ronjas far. Busters far. Alfons’ far. Om fædre i børnelitteraturen

”Eddie har længe været rigtig populær blandt mange af læserne, men måske især blandt de mindre søskende, der læser med i Sallys far-bøgerne og ikke helt forstår alle nuancerne i historierne. De kan bedre følge med i, hvad Eddie laver ved at kigge på illustrationerne. Så vi har tænkt, at nu skulle de mindre børn også have fornøjelsen af det her univers.”

Svært at skrive kort

Bøgerne om Eddie er beregnet til børn fra cirka 2 år, og derfor er der en del mindre tekst på siderne end i Sallys far-bøgerne. Det må være et kæmpe benspænd og en udfordring for forfatteren, der med få midler skal skabe både en historie og have humoren med, som er Brunstrøm og Christoffersens varemærke.

LÆS OGSÅ: Hylemorsom højtlæsning: Bøger med humor, hygge og hjertevarme

Hvordan har det været at skulle bruge så få ord?

”Det har været skide svært faktisk. Hvis man ikke har prøvet at skrive en bog, så tænker man måske, at det er nemt, når man ikke skal skrive særlig langt, men det er faktisk svært! Det er meget nemmere at skrive langt, og jeg kan godt afsløre, at vi har været igennem flere forsøg og gået mange omveje, før vi landede her.

Det har været enormt svært at ramme tonen og finde formen. Men nu har vi den og er allerede i gang med bog nummer tre,” afslører Thomas Brunstrøm.

Samspil mellem tekst og illustrationer

Når der er mindre tekst at gøre godt med, så bliver historien i højere grad afhængig af illustrationerne. I Eddie-bøgerne er illustrationerne ikke bare en afbildning af det, som sker i teksten, men fungerer som et samspil, hvor det ene ikke kan stå alene uden det andet.

LÆS OGSÅ: Test dig selv! Hvad fanden er et bandeord? Bandeordsquiz med ord fra Thomas Brunstrøms nye bog

Humoren opstår i kontrasten mellem tekst og illustration, så når der i teksten står, at ”Eddie elsker klatrestativer”, og man på billedsiden ser ham kravle op i det høje tårn i zoologisk have, så er det i helheden, at det bliver skægt, og man forstår, hvem Eddie er.

Alletiders Eddie! Den populære balladebror fra Sallys far-bøgerne har fået sin egen serie
Tekst og illustration fra Eddie skal i zoologisk have. “Der er også et klatrestativ. Eddie elsker klatrestativer”

Hvordan har Thomas og Thorbjørn grebet arbejdsprocessen an, når tekst og illustrationer er så gensidigt afhængige?

”Vi kender efterhånden hinanden rigtig godt, og normalt blander vi os ikke i hinandens arbejde og gør bare det, vi er bedst til: mig til at skrive og Thorbjørn til at tegne. Det er lige før, vi ikke behøver at tale sammen, vi er lidt ligesom et gammelt ægtepar.”

LÆS OGSÅ: Thomas Brunstrøm om ny børnebog om bandeord: Man skal vide lidt om alting – også det forbudte

“Men denne gang har vi i højere grad bevæget os over på hinandens banehalvdele. Så fra starten har vi snakket hovedlinjerne igennem i historierne, og så har jeg skrevet min tekst og i parentes angivet, hvad jeg nogenlunde kunne tænke mig, at Thorbjørn tegnede, og så er det ellers kørt derfra.”

Inspiration hjemme fra spisebordet

Der er som nævnt allerede en bog mere på vej om Eddie, og serien om Sally stopper heller ikke lige foreløbigt. Tanken er, at de to serier skal køre sideløbende med to bøger om året. Ligesom i mange andre serier med en lang løbetid fx Anders And eller Lille Per, så bliver Eddie og Sally i bøgerne ikke ældre, selvom virkelighedens Sally og Eddie bliver det.

LÆS OGSÅ: Carlsen-prisen 2020 går til Sallys fædre, Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen

Bliver Thomas Brunstrøm ved med at kunne bruge sine egne børn som inspiration til sine historier?

”Nu er min egen Sally 15 år og Eddie 13 år, og jeg trækker stadig inspiration ud fra dem, selvom de er blevet ældre end de fiktive Sally og Eddie. Der er en masse inspiration at hente hjemme ved spisebordet, selvom den ikke er så direkte længere.

Da Eddie var lille, mindede han en del om bog-Eddie, om end ikke helt så kaotisk. Nu er han bare god til at komme med ideer til historierne, fordi han kender karakteren så utroligt godt.”

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: Børn er eksperter i at undre sig

“I de senere bøger er Sally blevet en lille smule woke, og jeg har da tænkt, at det kunne være sjovt, hvis Sally blev teenager i bøgerne. Der ved jeg af erfaring, at der er mange nye, spændende problematikker, hvor de voksne også kunne komme en del på glatis. Nu må vi se om det kommer med i en bog en dag. Måske,” slutter Thomas Brunstrøm.


Nyeste bog i Eddie-serien: Eddie hjælper til

Alletiders Eddie! Den populære balladebror fra Sallys far-bøgerne har fået sin egen serie

Far brokker sig over, hvor hårdt det er at være voksen. Der er altid så mange praktiske ting derhjemme, som skal ordnes. Eddie kan ikke se, hvad problemet er. Det virker da nemt nok. Så han tilbyder at hjælpe lidt til, mens far slapper af i sofaen. Det går bare ikke helt, som far havde regnet med.

Eddie-bøgerne er en ny serie til de mindste med den populære lillebror fra Sallys far. Eddie hjælper til er fortalt af Thomas Brunstrøm og tegnet af Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Eddie hjælper til online eller i din nærmeste boghandel.




Alletiders Eddie! Den populære balladebror fra Sallys far-bøgerne har fået sin egen serie

Eddie keder sig lidt ovre i børnehaven og får lyst til at gå hjem. Hans far er der ikke lige til at hente ham, men det gør ikke noget. Eddie skal jo bare over en stor vej, med en bus, cykle lidt og så op på tredje sal. Intet problem.

Eddie-bøgerne er en ny serie til de mindste med den populære lillebror fra Sallys far. Serien er fortalt af Thomas Brunstrøm og tegnet af Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Eddie går hjem fra børnehave online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Eddie skal i zoologisk have

Eddie-bøgerne, skrevet af Thomas Brunstrøm og illustreret af Thorbjørn Christoffersen, er en ny serie til de mindste med den populære lillebror Eddie fra børnebøgerne Sallys far.

I Eddie skal i zoologisk have bliver en tur til zoo ekstra sjov! Og heldigvis for Eddie har glædet sig hele ugen.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Eddie skal i zoologisk have online, eller i din nærmeste boghandel.




Eddie lærer alfabetet

I Eddie lærer alfabetet vil pædagogerne i Eddies børnehave lære ham alfabetet. Det vil han ikke, for han synes ellers det er så sjovt at gå i børnehave. Heldigvis har Eddie sin helt egen måde at lære ting på.

Fra ca 2 år.

Du kan købe Eddie lærer alfabetet online, eller i din nærmeste boghandel.



Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.