Billedbøger Børnebøger Børnebøger 3-5 år Højtlæsning Sjove børnebøger Thomas Brunstrøm

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene

Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen, der sammen har skabt den populære serie Sallys far, er på banen med nye billedbøger om Anton og hans famor. Bøgerne er en hyldest til fantasien – og ikke mindst bedsteforældre.


De tager på ferie sammen, har været naboer og boet i samme opgang på Nørrebro, og sidste år flyttede de begge til Amager med deres familier og bor nu så tæt på hinanden, at det næsten ikke kan betale sig at sende en mail frem for lige at smutte forbi.

Forfatter Thomas Brunstrøm og illustrator Thorbjørn Christoffersen har været klistret sammen både privat og professionelt i de sidste mange år, og det er der efterhånden kommet mange gode ideer ud af.

Makkerparrets første gode ide var at skrive en bog om pigen Sally, hvis far er ekstraordinær legesyg og barnlig – ofte skæg, men af og til mest pinlig. Serien om Sallys far indeholder efterhånden mange bøger, og der er ikke nogen planer om at stoppe foreløbigt, selvom de netop har sat gang i en ny bogserie om drengen Anton og hans farmor.

Kun fantasien sætter grænserne

”Det er egentlig en gammel ide, vi længe har haft, Thorbjørn og jeg, men det er bare først nu, vi har fået den lavet, fordi der var så mange andre bøger, vi skulle lave først”, siger Thomas Brunstrøm om det nye projekt, hvor planen er, at Anton og hans farmor i hver bog skal ud på forskellige eventyr til eksotiske steder.

LÆS OGSÅ: Anton og Farmor på havets bund. Ny højtlæsningsbog fra populært makkerpar. Se bogen her

Anton og farmor tager ned på havets bund, til det vilde vesten og op til Vorherre. Kun fantasien sætter grænserne – det er i hvert fald ikke de fysiske love, som får lov at begrænse historien.

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene
Det Farlige Søuhyre griner (Illustration: Thorbjørn Christoffersen)

Legen, man forsvinder helt ind i

”Ideen opstod en dag, hvor Thorbjørn og jeg sad og snakkede om dengang, man var lille og legede og nogle gange blev så fuldstændig opslugt af legen og faktisk glemte, at man legede. Det kan man jo ikke længere som voksen eller som et stort barn for den sags skyld. Der er noget fantastisk ved at kunne forsvinde helt ind i noget.

Det var vi begge to meget fascinerede af, og vi kunne godt tænkte os at hylde legen, som man forsvinder helt ind i,” fortæller Thomas Brunstrøm.

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene
Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen (foto: Simon Klein-Knudsen)

Det Farlige Søuhyre

I Anton og Farmor på havets bund skal Anton passes af sin farmor, fordi hans forældre har travlt på jobbet. Det gør ikke noget, fordi Anton elsker at være hos Farmor:

”Farmor har ingen computer, og hendes telefon hænger fast på væggen og er virkelig kedelig at kigge i”, og så er der altid småkager i en rød dåse i køkkenet, og farmor har ikke travlt. I den første bog har farmor har tabt sin vielsesring i badekarrets afløb, og hun lokker Anton med ned på havets bund i sin undervandsbåd for at finde ringen.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

Nede under vandet sker der ting og sager. De møder for eksempel en gigantblæksprutte, en havfrueby, hvor alle havfruerne hedder Birthe og de rejser til Bermuda-trekanten, hvor Det Farlige Søuhyre holder til. Farmor er frygtløs og sammen med Anton klarer de hånd i hånd alle udfordringer og farer.

”Børn, der læser bogen, vil måske tro, at det, der sker i bogen, er virkeligt. Altså, at Anton og Farmor rent faktisk er nede i en ubåd under vandet. Mens de voksne, der læser med, nok mere er klar over, at det måske bare er noget de leger.”

LÆS OGSÅ: Hvad skal vi læse? 15 gode børnebøger

“Jeg kan godt lide, at der ikke er noget klart svar på, hvad der rent faktisk sker. Om det bare er ren fantasi,” siger Thomas Brunstrøm og fremhæver farmorens håndtaske, der er yderst rummelig og altid lige har det, som man har brug for i en given situation – om det er en håndmikser, et stykke slik eller en tuba.

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene
Antons farmor (Illustration Thorbjørn Christoffersen)

Et pip til bedsteforældrene

I bogen er forældrene helt opslugt af deres arbejde, og det er hos farmoren, der er plads til leg, og der er fri for pligter. Antons farmor er et sammenkog af forfatternes egne bedsteforældre, og deres bedste minder og oplevelser hos dem.

LÆS OGSÅ: Dejlige bøger til børn på 3 år. Perfekt til godnatlæsning og højtlæsning

”Det her er også et pip til bedsteforældre. Det er nemlig helt fantastisk som barn at komme et sted hen, hvor der er et andet tempo, en masse tid og andre regler for eksempel for sukkerindtag, sengetider, og hvad man må pille ved. Sådan skal være hos bedsteforældre, og sådan har jeg selv oplevet det, og sådan oplever mine egne børn det hos deres.”

”Her kan man godt bruge 3 timer på at samle kastanjer og lave kastanjedyr, som der ikke er tid til derhjemme, hvor der er alt muligt praktisk, der skal laves og gøres. Og så bliver man forkælet og får andre ting at spise, end man plejer, og lige det man kan lide.”

LÆS OGSÅ: Skønne børnebøger til de 4-6-årige

“Sådan husker jeg det selv. Derhjemme skulle jeg spise sundt, men hos mine bedsteforældrene stod menuen på flæskesteg, frikadeller, og alt det andet jeg godt kunne lide,” siger Thomas Brunstrøm og fortsætter:

”Bedsteforældre får man ofte et helt særligt forhold til, og dette er vores tak til bedsteforældregenerationen.”

Som et gammel ægtepar

Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen er efterhånden som et gammelt ægtepar, der som regel ved, hvordan hinanden tænker, hvilket er godt for deres arbejdsproces og kreativitet.

LÆS OGSÅ: Danske familier er pjattede med bøgerne om Sallys far

”Det er meget privilegeret at arbejde sammen med nogen, man kender så godt. Vi har mange fælles ideer og fælles tankegang og tit behøver vi ikke engang tale i hele sætninger, fordi den anden ved, hvad der kommer. Bøgerne om Anton er fælles hjerteblod, og vi har meget klare ideer om, hvad der er for et univers, vi vil skabe.”

”Måske siger jeg, at jeg gerne vil skrive en historie, der foregår i det vilde vesten, og så siger Thorbørn, at han drømmer om at tegne kaktusser. Så snakker vi handlingen løseligt igennem sammen, og jeg begynder at skrive, og Thorbjørn tegner. Vi må gerne mene alt muligt om hinandens ting undervejs, og vi lytter til hinanden, men det er frivilligt, om man vil rette sig efter det, den anden siger,” griner Thomas Brunstrøm.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til de 7-12-årige

Historierne om Anton og Farmor skal være en bogserie, der skal udkomme sideløbende med historierne om Sally og dem om Eddie – plus de mange andre skriveprojekter, som Thomas Brunstrøm har gang i.

”Jeg er jævnligt bange for, at jeg løber tør for ideer, men det sker tilsyneladende ikke. Men problemet er mere at få tid til at udføre projekterne”, siger Thomas Brunstrøm.
Hør Thomas og Thorbjørn fortælle om serien
Anton of farmor flyver op til Vorherre og be’r om godt vejr

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene

I morgen er det Antons fødselsdag, men han er lidt bekymret. Inde i fjernsynet siger de, at det bliver regnvejr, og så må de jo aflyse den store havefest, som er planlagt. Anton vil sende en mariehøne op til Vorherre, som kan bede om godt vejr, men farmor siger, at mariehøner ikke dur til noget. Heldigvis har farmor en luftballon, så de kan klare opgaven selv.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Anton og Farmor flyver op til Vorherre og be’r om godt vejr online eller i din nærmeste boghandel.
Anton og Farmor i det vilde vesten

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene

Farmor er sliksulten, men har ingen penge. Anton og farmor bliver derfor nødt til at rejse til det vilde vesten for at skaffe noget guld.

Her møder de farlige banditter, og der må duelleres både i Ludo og med vandpistoler. Anton må være ekstra modig, hvis han skal klare ærterne og få fingrene i guldet. Det bliver en eventyrlig rejse, for når farmor er med, er der aldrig et kedeligt øjeblik.

Anton og farmor er skabt af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen, makkerparret bag Sallys far.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Anton og farmor i det vilde vesten online eller i din nærmeste boghandel.
Anton og Farmor på havets bund

Forfatter Thomas Brunstrøm om ny serie Anton og Farmor: Bedsteforældre kan få et helt særligt forhold til børnebørnene

Anton og Farmor må rejse til havets bund, for at finde den ring Farmor har mistet. På bunden af havet møder de farlige uhyrer og stressede havfruer. Anton må derfor være ekstra kvik, hvis han skal klare opgaven og få Farmors ring med tilbage.

Rejsen er bliver eventyrlig, og når Farmor er med, er der aldrig et kedeligt øjeblik.

Anton og Farmor er skabt af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen, makkerparret bag Sallys far

Du kan købe Anton og Farmor på havets bund online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel
Elsker du Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen? Så læs mere om deres anden serie Sallys far.