Kategori: Vegansk kogebog

Vegansk kogebog

Vegansk kogebog

Hvis du vil gøre en forskel i forhold til klimaet eller blot eksperimentere med nye, spændende og sunde retter, så kan du prøve veganske kogebøger. 🍏 Her kan du blive inspireret til spændende veganske opskrifter til både store og små. Vegansk mad behøver ikke at være kedeligt, men kan derimod indeholde masser af smag, konsistens og vitaminer. På Bog.dk har vi spændende indlæg omkring veganske kogebøger og forfatterne bag dem.

Sådan spiser veganere

Principperne i at leve vegansk omfatter en udelukkende plantebaseret kost. Når man ser på vegansk kost, så vil man typisk også se på vegetarisk kost. Der er dog forskel på de to livsstile. Vegansk kost indebærer planteføde som:

  • Frugt og grønt
  • Korn
  • Bælgfrugter
  • Nødder og frø

Både vegetarisk og vegansk mad indeholder ikke kød, fjerkræ, skaldyr, fisk eller biprodukter fra slagtning. Veganere spiser heller ikke mejeriprodukter fra dyr som mælk, ost, æg og lignende. Det gør vegetarer derimod. Det er den primære forskel mellem vegetarer og 

veganere. Veganere holder sig fra alt, der har været i berøring med dyr. 

Det at skære ned på kødforbruget er blevet mere populært. Nogle lever med kødfrie dage, og andre lever som vegetarer eller veganer. En af årsagerne bag er, at det reducerer ens klimaaftryk. Der er desuden flere studier, der viser, at det er sundt at integrere mere grønt i sin hverdagskost, som i øvrigt også er blevet et kostråd i De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen i 2022. Der er flere gode grunde til at undersøge den vegetariske eller veganske retning. Det kan være vanskeligt at komme i gang med, men det er der råd for. Derfor kan du blive klogere på veganske opskrifter og veganske kogebøger her på siden.

Læs også De bedste grønne kogebøger hvis du vil spise mere plantebaseret

Find næringsrige veganske opskrifter 

Med veganske opskrifter får du masser af grøntsager ind i din kost, som medfører mange fordele. Du får vitaminer, antioxidanter og god smag. Går du all-in på vegansk mad, skal du være opmærksom på, at få alle fedtsyrer og vitaminer, som du ellers får fra kød. Det kan du læse om på Fødevarestyrelsens hjemmeside. For nogle kan det virke uoverkommeligt at skulle i gang med vegansk mad, men med få ændringer kan du nemt få mere grønt ind i dine yndlingsretter. 

I veganske kogebøger kan du også få nemme opskrifter, så det bliver en mere overkommelig opgave at komme i gang med. I bøgerne kan du læse om plantebaserede fødevarer, baggrunden for at leve vegansk, samt læse hvordan du kan lave vegansk familiemad.   

Læs også Forfattere bag plantebaseret kogebog: Børn har brug for en grøn hverdag

Se populære veganske kogebøger

Der er mange veganske kogebøger på markedet. Vi har lavet en guide til, hvilke populære veganske kogebøger vi anbefaler til at komme godt i gang med vegansk madlavning. Hvad enten du vil kaste dig ud i veganske hovedretter, børnevenlige opskrifter eller søde sager som veganske kager, så kan du finde lækre, velsmagende opskrifter. Løber dine tænder allerede i vand? 🦷💦 Dyk ned i det veganske madunivers her på siden. 

Plantebaseret familiemad – af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen

I kogebogen Plantebaseret familiemad kommer diætist Stina Dannerfjord og vegetar Isabel Christensen med gode råd og lækre opskrifter for en grønnere hverdag. Her er der både vegetariske og veganske retter at finde. Budskabet er klart fra de to forfattere: Mere grønt er godt for krop og miljø, og det behøver ikke være besværlige opskrifter. Desuden deler de to forfattere deres erfaringer med, hvordan du kan få børn med på grøntsagsvognen, hvilket kan være en udfordring for mange. 

Signaturretter – Aarstidernes favoritter

Med Aarstidernes lækre opskrifter kan du finde alt fra, hvordan du bager veganske kager til at lave en saftig portobello burger. I bogen får du cirka 60 nemme og lækre opskrifter, hvor Aarstiderne har gjort klassiske retter mere grønne. Desuden kan du finde inspiration til at spise efter sæson, som er mere bæredygtigt. Retterne er nemme at gå til, da det netop er signaturretter som pizza og hotdogs, der er gjort til grønne retter. Find Signaturretter – Aarstidernes favoritter her

Den grønne flyttehjemmefrakogebog – af Sebastian Mathson Randrup

Denne kogebog er ideel som nybegyndere inden for en plantebaseret kost og det at spise vegansk. Kogebogen indeholder 60 plantebaserede opskrifter, som er lette at lave. Forfatteren bag bogen er kokken Sebastian Mathson Randrup. Forfatterens hensigt med bogen er at inspirere unge til at skrue ned for mængden af kød og skrue op for mængden af grønt. 

“I Den grønne flyttehjemmefrakogebog giver jeg mit bud på en masse vegetariske retter, som kan serveres til hverdag, til gæster eller bare til en let frokost. Opskrifterne i bogen afspejler mit hverdagskøkken, og jeg er af den opfattelse, at hvis jeg selv kan lide maden, er der stor chance for, at der også er andre, der kan,” siger kokken og forfatteren i dette indlæg.

Læs også Leonora genbesøger sine første to romaner

Få opskriften på Louisa Lorangs lækre miso-ramen – også i vegansk udgave

En lækker omgang miso-ramen, som er nem at lave? Det vil de fleste ikke sige nej til. Af lækre ingredienser, der er i denne opskrift, skal du bruge:

  • Shiitakesvampe
  • Hvidløg og ingefær
  • Nudler
  • Vegansk bouillon
  • Kinakål
  • Mørk miso, soja og sesamolie

Af toppings kan du benytte soya-æg og vegansk olie, såsom hjemmelavet chiliolie. Slut af med forårsløg på toppen af retten. 

Retten stammer fra Louisa Lorangs kogebog Asian Style – små og store retter. I bogen kan du finde lækre retter fra det asiatiske køkken, som er spækket med grøntsager, og hvor du kan erstatte kødet med veganske alternativer som i retten overfor. Se hele opskriften på miso ramen og fremgangsmåde her.

Du kan desuden finde en lækker grøn pastaret og gå på opdagelse i Grøn mad på 30 minutter af Louisa Lorang i dette indlæg.

Læs også Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Der er masser af smag i det veganske køkken

Hvis du er nybegynder, når det kommer til en vegansk livsstil, kan det muligvis være svært at komme i gang med madlavningen. Men med veganske livretter fra erfarne kokke, er der håb for at gå mere vegansk til værks. Forfatterne og kokkene bag maden har sørget for, at retterne både ser lækre ud, har lækre konsistens og masser af smag. 

Grundprincipperne for god madlavning handler især om, hvilke fødevarer du bruger, og hvordan du tilbereder og kombinerer dem med andre råvarer. Det gælder uanset, om du er veganer, vegetar eller spiser kød. 

Er du klar på at prøve skønne opskrifter med den plantebaserede kost? 🌱 Så kan du gå på opdagelse og kigge nærmere på indlæggene her på Bog.dk.