Forfattere bag plantebaseret kogebog: Børn har brug for en grøn hverdag
I Plantebaseret familiemad giver diætist Stina Dannerfjord og vegetar Isabel Christensen en række nemme opskrifter og gode råd, der hjælper dig med at…
Opskrift på vegansk spaghetti kødsovs – en ret der hitter
Vil du gerne spise mere plantebaseret, men ved ikke, hvor du skal begynde? Så prøv med en grøn klassiker. Her er en opskrift…
Velsmagende og spicy morgenmad: Tofu scrambled
Drømmer du om, at flere af dine hverdagsretter bliver plantebaserede? I en travlt hverdag kan det godt være svært at omlægge sin kost,…
Vegansk for begyndere: Tacos med linser og blomkål
Vegansk – for begyndere indeholder 40 opskrifter på nemme veganske retter spækket med grønne proteiner, så du får de næringsstoffer, som kroppen har brug…
Vil du spise mere grønt? Her er 7 tips til at bygge det perfekte måltid op
Mange synes, det er en udfordring at bygge et tilfredsstillende og mættende grønt måltid op. Men det behøver ikke være en hæmsko for velsmagen…
Rødbede-bygotto med salat af hasselnødder, æbler og stegte løg fra Meyers Grøn mad
Rødbeden er i sæson mellem september og marts. Den faste – og utroligt billige – knold med det kraftige mørkerøde kød er en…
Fyldt græskar med svampe og grønkål fra Meyers grøn mad
Lige nu er hokkaidogræskar i sæson. Hokkaido er et lille japansk gæskar som egner sig fortrinligt til at spise. Den er rigtig god…
Butternutsquash med boghvede-polenta og tempuracitroner
Lige nu er græskar i sæson og hvis du vil tilberede mad med græskar er det enten det lille Hokkaido græskarhovedet eller den…
Sprød og lækker grønkålssalat fra James Price
Grønkål er i sæson – men hvordan kan man egentlig tilberede denne aflange grøntsag på en spændende måde? James Price giver her et bud…
Knoldselleri og linser med hasselnødder og mynte
Knoldselleri er i sæson fra august til januar. Roden har ikke altid haft det bedste ry og mange har associationer til selleribøf og…
Sådan spiser veganere
Principperne i at leve vegansk omfatter en udelukkende plantebaseret kost. Når man ser på vegansk kost, så vil man typisk også se på vegetarisk kost. Der er dog forskel på de to livsstile. Vegansk kost indebærer planteføde som:
- Frugt og grønt
- Korn
- Bælgfrugter
- Nødder og frø
Både vegetarisk og vegansk mad indeholder ikke kød, fjerkræ, skaldyr, fisk eller biprodukter fra slagtning. Veganere spiser heller ikke mejeriprodukter fra dyr som mælk, ost, æg og lignende. Det gør vegetarer derimod. Det er den primære forskel mellem vegetarer og
veganere. Veganere holder sig fra alt, der har været i berøring med dyr.
Det at skære ned på kødforbruget er blevet mere populært. Nogle lever med kødfrie dage, og andre lever som vegetarer eller veganer. En af årsagerne bag er, at det reducerer ens klimaaftryk. Der er desuden flere studier, der viser, at det er sundt at integrere mere grønt i sin hverdagskost, som i øvrigt også er blevet et kostråd i De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen i 2022. Der er flere gode grunde til at undersøge den vegetariske eller veganske retning. Det kan være vanskeligt at komme i gang med, men det er der råd for. Derfor kan du blive klogere på veganske opskrifter og veganske kogebøger her på siden.
Læs også De bedste grønne kogebøger hvis du vil spise mere plantebaseret
Find næringsrige veganske opskrifter
Med veganske opskrifter får du masser af grøntsager ind i din kost, som medfører mange fordele. Du får vitaminer, antioxidanter og god smag. Går du all-in på vegansk mad, skal du være opmærksom på, at få alle fedtsyrer og vitaminer, som du ellers får fra kød. Det kan du læse om på Fødevarestyrelsens hjemmeside. For nogle kan det virke uoverkommeligt at skulle i gang med vegansk mad, men med få ændringer kan du nemt få mere grønt ind i dine yndlingsretter.
I veganske kogebøger kan du også få nemme opskrifter, så det bliver en mere overkommelig opgave at komme i gang med. I bøgerne kan du læse om plantebaserede fødevarer, baggrunden for at leve vegansk, samt læse hvordan du kan lave vegansk familiemad.
Læs også Forfattere bag plantebaseret kogebog: Børn har brug for en grøn hverdag
Se populære veganske kogebøger
Der er mange veganske kogebøger på markedet. Vi har lavet en guide til, hvilke populære veganske kogebøger vi anbefaler til at komme godt i gang med vegansk madlavning. Hvad enten du vil kaste dig ud i veganske hovedretter, børnevenlige opskrifter eller søde sager som veganske kager, så kan du finde lækre, velsmagende opskrifter. Løber dine tænder allerede i vand? 🦷💦 Dyk ned i det veganske madunivers her på siden.
Plantebaseret familiemad – af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen
I kogebogen Plantebaseret familiemad kommer diætist Stina Dannerfjord og vegetar Isabel Christensen med gode råd og lækre opskrifter for en grønnere hverdag. Her er der både vegetariske og veganske retter at finde. Budskabet er klart fra de to forfattere: Mere grønt er godt for krop og miljø, og det behøver ikke være besværlige opskrifter. Desuden deler de to forfattere deres erfaringer med, hvordan du kan få børn med på grøntsagsvognen, hvilket kan være en udfordring for mange.
Signaturretter – Aarstidernes favoritter
Med Aarstidernes lækre opskrifter kan du finde alt fra, hvordan du bager veganske kager til at lave en saftig portobello burger. I bogen får du cirka 60 nemme og lækre opskrifter, hvor Aarstiderne har gjort klassiske retter mere grønne. Desuden kan du finde inspiration til at spise efter sæson, som er mere bæredygtigt. Retterne er nemme at gå til, da det netop er signaturretter som pizza og hotdogs, der er gjort til grønne retter. Find Signaturretter – Aarstidernes favoritter her.
Den grønne flyttehjemmefrakogebog – af Sebastian Mathson Randrup
Denne kogebog er ideel som nybegyndere inden for en plantebaseret kost og det at spise vegansk. Kogebogen indeholder 60 plantebaserede opskrifter, som er lette at lave. Forfatteren bag bogen er kokken Sebastian Mathson Randrup. Forfatterens hensigt med bogen er at inspirere unge til at skrue ned for mængden af kød og skrue op for mængden af grønt.
“I Den grønne flyttehjemmefrakogebog giver jeg mit bud på en masse vegetariske retter, som kan serveres til hverdag, til gæster eller bare til en let frokost. Opskrifterne i bogen afspejler mit hverdagskøkken, og jeg er af den opfattelse, at hvis jeg selv kan lide maden, er der stor chance for, at der også er andre, der kan,” siger kokken og forfatteren i dette indlæg.
Læs også Leonora genbesøger sine første to romaner
Få opskriften på Louisa Lorangs lækre miso-ramen – også i vegansk udgave
En lækker omgang miso-ramen, som er nem at lave? Det vil de fleste ikke sige nej til. Af lækre ingredienser, der er i denne opskrift, skal du bruge:
- Shiitakesvampe
- Hvidløg og ingefær
- Nudler
- Vegansk bouillon
- Kinakål
- Mørk miso, soja og sesamolie
Af toppings kan du benytte soya-æg og vegansk olie, såsom hjemmelavet chiliolie. Slut af med forårsløg på toppen af retten.
Retten stammer fra Louisa Lorangs kogebog Asian Style – små og store retter. I bogen kan du finde lækre retter fra det asiatiske køkken, som er spækket med grøntsager, og hvor du kan erstatte kødet med veganske alternativer som i retten overfor. Se hele opskriften på miso ramen og fremgangsmåde her.
Du kan desuden finde en lækker grøn pastaret og gå på opdagelse i Grøn mad på 30 minutter af Louisa Lorang i dette indlæg.
Læs også Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken
Der er masser af smag i det veganske køkken
Hvis du er nybegynder, når det kommer til en vegansk livsstil, kan det muligvis være svært at komme i gang med madlavningen. Men med veganske livretter fra erfarne kokke, er der håb for at gå mere vegansk til værks. Forfatterne og kokkene bag maden har sørget for, at retterne både ser lækre ud, har lækre konsistens og masser af smag.
Grundprincipperne for god madlavning handler især om, hvilke fødevarer du bruger, og hvordan du tilbereder og kombinerer dem med andre råvarer. Det gælder uanset, om du er veganer, vegetar eller spiser kød.
Er du klar på at prøve skønne opskrifter med den plantebaserede kost? 🌱 Så kan du gå på opdagelse og kigge nærmere på indlæggene her på Bog.dk.