Bøger til unge Børnebøger Børnebøger 10-12 år Børnebøger 13-15 år

Grimme piger: Stærk roman om mobning på Instagram og uventede venskaber

Grimme piger

I bogen Grimme piger udstiller en anonym person skolens piger på den ondskabsfulde profil @grimme_piger. De tre vidt forskellige piger, Tilde, Jasmine og Eleni, beslutter sig for at finde ud af, hvem der står bag profilen – og sætte en stopper for den!


Hvad gør man, når man bliver hængt ud og kaldt grim på en anonym Instagram-profil? Det dilemma bliver de tre piger, Tilde, Jasmine og Eleni, sat overfor i bogen Grimme piger, da de bliver ofre for cybermobning af en ondskabsfuld og anonym Instagram-profil.

LÆS OGSÅ: Hjerte af pap: Humoristisk serie for de 11-14-årige om livet i en sammenbragt familie

På profilen bliver der afsløret pinlige billeder af populære og mindre populære piger på skolen. Det er billeder, der er taget af pigerne i uheldige øjeblikke – f.eks. af Tilde, der er fanget i en grimasse med lukkede øjne på klassefotoet i årets elevbog.

Tre vidt forskellige piger – med én fælles fjende

Tilde, Eleni og Jasmine er tre meget forskellige piger. Den ene sætter diskussioner i gang, den anden iagttager stille og den tredje er skolens dronning. De føler ikke, at de har noget som helst til fælles – måske udover at være lidt irriterede på hinanden.

Men da alle tre piger bliver hængt ud på den ondskabsfulde Instagram-profil, der tilsyneladende styres af en på skolen, går det op for dem, at de i hvert fald har én fællesnævner: De ønsker alle tre at sætte en stopper for, hvem end der står bag profilen.

LÆS OGSÅ: Jeg blev opslugt fra første side. Børneanmelderne om Amari og Nattens Brødre

Udadtil virker de tre piger stærke og beslutsomme, men profilen på Instagram har pillet ved deres selvtillid og tryghed – og deres forskelligheder kommer også til udtryk i deres måde at håndtere cybermobningen på.

Men måske kan pigernes forskelligheder også være en styrke i deres jagt på den skyldige bag profilen …

Når mobning flytter ind i det digitale rum

Telefoner, iPads og computere betyder i stigende grad, at mobning ikke længere har de samme fysiske begrænsninger som tidligere, men kan snige sig med børn og unge hjem. Samtidig kan man pludselig slippe afsted med ting på sociale medier, man ellers aldrig ville gøre eller sige i den virkelige verden. Det gør, at tonen ofte er markant grovere online.

LÆS OGSÅ: Ny favorit til fantasy-elskere. Smuglæs i Amari og Nattens Brødre

Netop denne problematik sætter Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck og Sara Ohlsson fokus på i Grimme piger, der er rettet mod unge i 12-års alderen og op.

I Grimme piger er de sociale medier både et vigtigt fællesskab, som de unge har brug for at være en del af, men det bliver også brugt til at hænge piger ud og gøre nar ad dem. Mobningen fortsætter også derhjemme i det digitale rum, for eksempel i kommentarsporene til opslagene på Instagram, hvilket gør det endnu sværere for pigerne at trække stikket og slippe for mobningen, når de kommer hjem.

LÆS OGSÅ: Drømme, venskab og kærlighed. Sommerfugleserien er bøger til tweens

Og selvom mobningen flytter ind på pigernes telefoner, påvirker den digitale mobning dem også i det fysiske rum. Pigerne mærker, hvordan alle på skolen går og fniser ad dem, og de føler sig alene og ydmygede. Samtidig er alle de andre så skrækslagne for at blive næste offer, at ingen gør noget for at stoppe mobningen.

En fortælling om cybermobning og venskaber på trods

For Tilde, Eleni og Jasmin, er situationen meget ubehagelig, og de bliver triste og utrygge. Men hvad kan man overhovedet gøre, når profilen er anonym?

LÆS OGSÅ: Du har aldrig mødt nogen som Amari. Og det er netop derfor, hun findes!

I takt med at flere og flere piger bliver hængt ud på profilen, ændrer deres magtesløshed sig imidlertid til vrede. For der er i hvert fald ikke en eller anden idiot, der skal sidde og dømme dem!

De tre piger beslutter sig for at stå sammen og få sat en stopper for profilen én gang for alle. Det fælles mål skaber et uventet sammenhold og venskab mellem pigerne – hvem ved, måske er de slet ikke så forskellige endda?


Grimme piger

Grimme piger

Der er nogen, der hænger piger ud på en anonym og ondskabsfuld Instagram-profil!

De tre klassekammerater, Tilde, Eleni og Jasmine har absolut intet til fælles … indtil de alle tre dukker op på den tarvelige profil, @grimme_piger, hvor de bliver udstillet og kaldt grimme.

Alle på skolen griner af dem, og ingen tør gøre noget – for tænk, hvis de selv blev det næste offer?

Først føler pigerne sig kede af det og magtesløse, men efterhånden begynder de at blive vrede. Hvem er det, der bilder sig ind at kalde dem grimme? Pigerne beslutter sig for at finde bagmanden bag Instagram-profilen – og sætte en stopper for den!

Grimme piger er en del af Carlsens Sommerfugleserie med bøger til piger om venner, familie, skole og hverdag.

Fra ca. 12 år

Du kan købe Grimme piger online eller i din nærmeste boghandel.