Børnebøger

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Jeg tror det spørgsmål jeg har fået stillet flest gange den sidste uge er: Kan du anbefale mig en god børnebog? Ville du lige kunne? Give mig to titler på gode bøger til min dreng på 8 år? Sige mig en rigtig god bog, som vi kan læse højt i ferien? Sende mig en titel på en god bog, som jeg kan læse op i min datters 4 klasse i næste uge? Anbefale os en god bog, vi har læst alle dem vi har? Sige mig et par gode spændende bøger til min dreng, som ikke er så vild med at læse?

Spørgsmålene har været stillet af venner, bekendte og fremmede som vi har mødt på vores vej i efterårsferien. Når snakken faldt på ens arbejde, så kom bogspørgsmålene frem som skudt ud af en kanon!

en god børnebog

Så børnelitteraturhjernen har ikke holdt ferie, men været på ekstraarbejde, og heldigvis for det – for jeg synes ikke, at der findes ret meget bedre end at anbefale bøger til børn og deres forældre. Og det at der spørges om gode bøger, viser jo heldigvis også at der stadig læses i bedste stil…

Det bedste er når børnene selv er med i dialogen – vi kommer i gang med en snak om de bøger de lige har læst eller dem de har hørt vennerne tale om – og som de gerne selv vil i gang med, men måske ikke lige kan huske, hvad hedder eller hvordan de får fat i dem.

Så kan man mærke formidlings-adrenalinet folde sig ud og titlerne kommer brusende…

Derfor kommer her også lige et lille udvalg af bøger, som jeg vil anbefale til god efterårslæsning (og der er jo SÅ mange flere gode titler, men dem kan I bl.a. finde på: www.carlsen.dk )

[ba-divider style=”solid” color=”#000000″]

En god børnebog – her kan du se mine anbefalinger

Bøger til drenge mellem 9-13 år:

Dav Pilkey: Kaptajn Underhyler

Den sjoveste og mest platte serie – og den går rent hjem hos drengene:

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Sidste bind i den hylemorsomme serie om Kaptajn Underhyler!

Tidsmaskinen er gået itu, og der er nu flere Jimmy’er og Otto’er. Og endnu værre er det, at det ene sæt Jimmy og Otto er så dygtige i skolen, at deres ondskabsfulde gymnastiklærer Nakkeknäcker får den idé, at ALLE i skolen skal være flittige dydsmønstre. De skal bare liiiige have noget serum …

Kaptajn Underhyler-serien er bøger fulde af illustrationer, der understøtter læsningen, så ALLE kan læse med. Advarsel: det kan være, at der grædes af grin undervejs!

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Kaptajn Underhyler i farver (12) – og den sensationelle saga om Svend Stinkesnot online, eller i din nærmeste boghandel.
Kim Ace: Lucas Ókult og den store stygge musical

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Lucas har svært ved at falde til i Kvæhlstrup, så i et forsøg på at få nye venner, melder han  sig til skolens musical i et forsøg på at få nye venner. Lucas har bare lige glemt, at han lider af galoperende sceneskræk.

Samtidig sker det nogle meget besynderlige ting: Et lig forsvinder fra byens kirkegård, deres nye musicallærer begynder at opføre sig helt vanvittigt, og hvorfor hænger computernørderne og de seje gymnasiepigerne pludselig ud sammen? Lucas bliver nødt til at overvinde sin sceneskræk, hvis han skal nå at løse mysteriet, inden den store premiereaften.   

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Lucas O’Kult og den store stygge musical online i din nærmeste boghandel.
Rick Riordan: Percy Jackson og lyntyven

Kan du anbefale mig en god børnebog?

12-årige Percy Jackson er på vej til at blive smidt ud af endnu en skole, fordi han har pulveriseret sin lærer. Han ved ikke helt, hvad der skete, men det er ikke første gang, der sker besynderlige ting omkring ham.

Da han efter en dramatisk flugt ender i Halvblodslejren, møder han væsner, der kun burde optræde i bøger om græsk mytologi. Og de græske guder viser sig også at være særdeles levende. Og vrede. Overguden Zeuz’ lyn er nemlig blevet stjålet, og Percy er den hovedmistænkte. Han har nu ti dage til at bevise sin uskyld, og sammen med to venner sætter han af sted tværs over USA i jagten på tordenkilen.

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (1) og lyntyven online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.

Billedbøger:  

Sophie Souid og Emilia Rubæk: Sol over indre by og historien om en ilder

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Historien om en ilder er første bog i serien Sol over indre by. Den handler om pigen Sol, der kan finde på lidt af hvert, men altid har et hjerte af guld.

Sol kunne virkelig godt tænke sig et kæledyr, og hun vil helst have en hund. Mor siger, at de ikke må have husdyr i lejligheden. Men Sol har det med regler, som hun har det tandlægen. Og nye sko, der klemmer … Så hvis hun ikke må FÅ en hund, så kan hun jo bare LÅNE en … og glemme at give den tilbage igen.

Sol lægger en plan, og den skal nok give pote, for Sol lader sig ikke slå ud af noget. Det er nemlig en af de ting, hun har fra Donor, der har været med til at lave hende.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Sol over indre by og historien om en ilder online eller i din nærmeste boghandel.
Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen: Sallys far på glatis

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Sallys far tager hele familien med på skiferie. Han glæder sig til at vise Sally, hvor god han er til at stå på ski.

Sally har dog mere lyst til at hænge ud med Svend, som også er på skiferie.

Sallys far gør alt, hvad han kan for at få Sallys opmærksomhed, men planerne bliver hele tiden spoleret af Svends far, som er lidt bedre end Sallys far – til ALTING.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Sallys far på glatis online eller i din nærmeste boghandel.
Lotz, Porsager og Mesterton: Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed

kaptajn skumskæg

I Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed møder du Kaptajn Skumskæg, der gerne vil være den farligste sørøver på de 13verdenshave. Det har hun lige råbt til hele sin besætning om bord på Skumskuden. Så de er helt klar til angreb, da der bliver råbte: “Skib i sigte!”

Men det er ikke et skib – det er en tømmerflåde. Og om bord er Anders, der gemmer på en hemmelighed, der sagtens kan overrumple en hel skude med sørøvere.

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed online, eller i din nærmeste boghandel.

Bøger til højtlæsning:

Camilla Brinck: Musse og Helium – mysteriet om hullet i væggen

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Dette er første bind i den spændende fantasy-serie om de små mus Musse og Helium. Musene er på mystisk vis havnet hos en dame, der hedder Camilla. En dag opdager de små mus et hul i væggen og suges ind i det. Der begynder et magisk og spændende eventyr. De lander i Dyreriget, en mystisk og magisk verden, hvor Musse og Helium er prins og prinsesse. Her får de en farlig, men rigtig vigtig opgave; de skal finde den forsvundne guldost og redde hele Dyreriget fra de hæslige jægerduer og andre onde og uhyggelige væsner. 

Musse & Helium er to fantastiske søskendemus, og i deres magiske verden byder de på underholdning og magi for hele familien. Her tager du del i en unik og myldrende fantasiverden fyldt med grin og spænding.

God fra ca. 6 år.

Du kan købe Musse og Helium (1) – Mysteriet om hullet i væggen online eller i din nærmeste boghandel.
De bedste historier om Prop og Berta

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Lækker højtlæsningsbog med de to populære karakterer Prop & Berta! Bogen indeholder fire originale historier af Bent Solhof samt tre helt nyskrevne historier af Kim Ace. 

Tag med ind i skoven, og mød Tyttebøvserne, heksen Fullatrix, Bukserysterbanden og alle de andre i dette hyggelige og fantasifulde univers. 

Bogen indeholder også sort-hvide illustrationer, både de originale af Mâris Putnins samt nye tegnet af Rasmus Andreasen.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe De bedste historier fra Prop & Berta online eller i din nærmeste boghandel.
Grydeklar

Grydeklar, godnathistorier,

Den ultimative samling af gakkede, bizarre og platte historier, der garanterer grin!

Læs bl.a. historien om verdens kedeligste dreng, om pigen der fandt en statsminister i baghaven, og om, hvorfor man i virkeligheden prutter.

Godnathistorierne i Grydeklar er fortalt af nogle af Danmarks sjoveste forfattere.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Grydeklar online eller i din nærmeste boghandel.

Bøger der er lette at læse:

Line Kyed Knudsen: K for Klara – Jeg er en pige!

Kan du anbefale mig en god børnebog?

K for Klara (25) – Jeg er en pige! er sidste og afsluttende bind i K for Klara-serien!

Der starter en ny dreng i Klaras parallelklasse. Han hedder Albert. Men han går ikke klædt som de andre drenge, og han interesserer sig for ting, Klara og hendes veninder interesserer sig for. Han er supersød og sjov. Det er bare ikke lige nemt for alle at forstå, at Albert hellere vil kaldes Alberte.

K for Klara er en serie om vennerne, skolen og det, der fylder i hverdagen.

Du kan købe K for Klara (25) – Jeg er en pige! online eller i din nærmeste boghandel.
Dav Pilkey: Katteknægtens tegneklub (3)

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Katte-Knægtens Tegneklub (3) Med vilje gør tegning og historiefortælling til en sjov og opfindsom leg for børnene. Med den velkendte humor fra bl.a. Hundemand-serien og Kaptajn Underhyler-serien giver Dav Pilkey en indføring i, hvordan man med enkle virkemidler kan gøre en illustreret fortælling levende. Og det er alt sammen naturligvis fortalt i en hylende morsom ramme.

Katte-Knægtens Tegneklub er for alle dem, der elsker Hundemand og Kaptajn Underhyler, og som elsker at grine og tegne. Det bliver bare ikke bedre!

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Katte-Knægtens Tegneklub (3) – Med vilje online eller i din nærmeste boghandel.
Sanna Haugaard: Sam, pas på!

Kan du anbefale mig en god børnebog?

En letlæsningsbog i Carlsens Læsestart-serien. 

I Sam, pas på! går Teo en tur med sin søde hund, Sam. Sam ser katten Kis og løber over vejen. Er Sam mon Okay? 

Carlsens Læsestart er en begynder-letlæsningsserie, som henvender sig til de nye læsere. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet. Bøgerne indeholder også en instruktion til forældre i, hvordan man får den bedste læsestart.

Lixtal 4, lettal 10

God fra omkring 6 år

Du kan købe Sam, pas på! online eller i din nærmeste boghandel.

Bøger til piger mellem 9-13 år:

Jas & Mika – Kærlighed ved første klik

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Jasmin og Mika møder hinanden og bliver stormende forelskede, men Mika bor i København og Jasmin bor på Bornholm. Det er svært med distancen, og der er en anden pige, som også er vild med Mika. Hun forsøger at sabotere deres kærlighed. Vil det lykkes Jasmin og Mika at blive rigtige kærester?

Jas & Mika – Kærlighed ved første klik er en sjov og romantisk bog, som er inspireret af den ægte kærlighedshistorie mellem Jasmin Lind Schultz og Mika Schultz, som er kendt fra deres populære youtube-kanal og deres instagram- og TikTok-profiler. 

Fra ca. 10 år.  

Du kan købe Jas & Mika – Kærlighed ved første klik online eller i din nærmeste boghandel.
B. B. Alston: Amari og det magiske spil

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Amari (2) – Amari og det magiske spil er andet bind i den magiske historie om Amari, der kæmper for verden og mod fordomme!

Amari har kæmpet sig til en plads på skolen for overnaturlige hændelser, hvor hun skal lære alt om at begå sig blandt mystiske væsener og holde fred i verden. Men det går op for hende, at hun selv er et af disse ‘mystiske væsener’, som de andre elever ser skævt til. Amari er nemlig begavet med en enorm magisk kraft, som mange gerne vil besidde.

Amari selv prøver bare at passe sin syge bror og komme igennem den udfordrende skolegang, hvor alle konkurrerer mod alle. Men der er en underverden, der har lagt planer – og om Amari vil det eller ej, er hun nødt til at spille det magiske spil, for at redde sine egne.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Amari (2) – Amari og det magiske spil online eller i din nærmeste boghandel.
Star Stable: Sjælerytterne II

Kan du anbefale mig en god børnebog?

De fire Sjæleryttere er vennerne Anne, Lisa, Alex og Linda, og sammen med deres heste forsvarer de øen Jorvik mod ondskab. Det siger legenderne i hvert fald. Men hvad sker der for sammenholdet, når livet uden for Jorvik kalder?

De fire Sjæleryttere har været skilt ad over sommeren, og intet er som før, da de mødes igen. Alle undtagen Alex tvivler på Sjælerytternes mission.

Og denne gang møder Sjælerytterne en fjende, der vender op og ned på alt, de har lært og troet på som Sjæleryttere …

Star Stable-bøgerne er klassisk fantasy fuld af eventyr, heste og magi.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Star Stable: Sjælerytterne II (1) – Skygger over Jorvik online, eller i din nærmeste boghandel.

Bøger til unge

Jenny Han: Den sommer alting ændrede sig

Den sommer alting ændrede sig, Jenny Han, ungdomsbøger

I alle de år Belly har holdt sommerferie ved havet, har hun haft et crush på brødrene Conrad og Jeremiah. Men de har altid bare været venner.

Lige indtil den sommer altid ændrede sig. Lange blikke, generte smil og nye, ukendte følelser.

Problemet er bare, at det ikke kun er én af brødrene, som har fået øjnene op for Belly – det har de begge to.

Hvad skal Belly nu gøre?

Den sommer alting ændrede sig er første bog i Sommer-trilogien, der er skrevet af Lara Jean-forfatteren Jenny Han.

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Sommer (1) – Den sommer alting ændrede sig online, eller i din nærmeste boghandel.
Adam Silvera: Den første der dør til sidst

Den første der dør til sidst, Adam Silvera, ungdomsbøger

Det nyetablerede ’Dødsrådet’ kan forudsige folks dødsdato: Bliver man ringet op, har man et døgn tilbage at leve i.

Orions og Valentinos veje krydses på Times Square, og de oplever straks en følelse af at høre sammen. Men da Dødsrådets gennemfører deres allerførste opkald, er det kun den ene af dem, som bliver ringet op. Ingen af dem ved, hvordan dagen vil ende, men én ting ved de: De vil være sammen … lige meget hvor hjerteskærende afskeden bliver sidst på dagen.

Den første, der dør til sidst er en gribende roman om de varige indtryk, vi gør på hinanden, og om hvordan netop de indtryk kan få os til at leve livet fuldt ud.

Du kan købe Den første der dør til sidst online eller i din nærmeste boghandel.
Karen McManus: En af os vender tilbage

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Lige siden Simon døde, har livet ikke været nemt for eleverne fra Bayview. Først måtte Bayview-firkløveret bevise, at de ikke var mordere, dernæst skulle en ny generation finde ophavsmanden til en ondskabsfuld leg. Og nu starter det igen …

Først lyder beskeden som en dårlig joke: Tid til en ny leg, Bayview. Men da en elev pludselig forsvinder, er det tydeligt, at denne ’leg’ er blevet alvor – og ingen forstår reglerne.
Ingen kan føle sig sikre, og da en uventet person vender tilbage til Bayview, begynder tingene at blive ubehagelige …

En af os vender tilbage er tredje bog i En af os lyver-serien.

Du kan købe En af os vender tilbage online eller i din nærmeste boghandel.

[ba-divider style=”solid” color=”#000000″]

Formidling og (børne)litteratur er to ting, som hænger sammen, eller som i hvert fald bør gøre det. Der findes så mange gode bøger derude, men hvis der ikke er nogen, der fortæller én om dem eller som viser dem frem, hvordan skal man så kunne opdage dem eller finde lige netop den bog, som gør at, læsning bliver noget af det bedste i verden.

Her i efterårsferien dumpede en mail ind i min indbakke på Facebook, fra et navn, som jeg ikke kendte. Da jeg åbnede den og gik i gang med at læse, gik tankerne meget hurtigt tilbage til mit første arbejdssted – Hillerød Bibliotek, hvor jeg startede en anmelderklub for børn, og hvor det nok for første gang, sådan rigtig gik op for mig, hvor sjovt formidling kan være og heldigvis har det også været sådan for nogle af dem det gik ”ud over”:

Kære Lykke

Du husker måske ikke mig, men jeg er datter af Ulla Rüth, og da vores familie boede i Hillerød besøgte vi ofte det bibliotek hvor du arbejdede som bibliotekar. Den gang var jeg en lille pige, men jeg husker tydeligt biblioteket, og dig. Jeg husker den hyggelige stemning, den fantastiske læsehule med en drage på taget som i havde indrettet, og efter biblioteket blev ombygget, den store røde sofa, der var helt fantastisk at kravle op i for at læse. Jeg husker hvordan du altid var venlig og imødekommende, så biblioteket var et sted hvor jeg følte mig velkommen. Jeg husker den anmelderklub du afholdt for os børn og unge, med slik og bøger i massevis! Selvom jeg nu ikke fik skrevet så mange anmeldelser, var det alligevel et pivilegie at få lov til at være med og læse de nye bøger først. Dit arbejde og personlige tilgang har uden tvivl været med til at støtte op om min interesse for litteratur og gjort det til en livslang passion – og bygget et rum til biblioteket i mit hjerte som et sted jeg altid vil være hjemme. Det er også derfor med dig som forbillede, at jeg nu læser første semester på Det Informationsvidenskabelige Akademi, med et ønske om at blive børne og ungdomsbibliotekar. Jeg vil gerne give den glæde og begejstring ved litteratur videre, som du har givet mig. For dette siger jeg tak.

Mange venlige hilsener Anna 

Det er sådan en hilsen man bliver helt vildt glad af at læse (og nok også en af de mails, som jeg er blevet mest stolt over at få ), og det er selvfølgelig med Annas accept, at jeg gengiver den her.

Formidlingshilsner
Lotte Lykke

CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.