Børnebøger

Kan du anbefale mig en god børnebog?

Jeg tror det spørgsmål jeg har fået stillet flest gange den sidste uge er: Kan du anbefale mig en god børnebog? Ville du lige kunne? Give mig to titler på gode bøger til min dreng på 8 år? Sige mig en rigtig god bog, som vi kan læse højt i ferien? Sende mig en titel på en god bog, som jeg kan læse op i min datters 4 klasse i næste uge? Anbefale os en god bog, vi har læst alle dem vi har? Sige mig et par gode spændende bøger til min dreng, som ikke er så vild med at læse?

Spørgsmålene har været stillet af venner, bekendte og fremmede som vi har mødt på vores vej i efterårsferien. Når snakken faldt på ens arbejde, så kom bogspørgsmålene frem som skudt ud af en kanon!

en god børnebog

Så børnelitteraturhjernen har ikke holdt ferie, men været på ekstraarbejde, og heldigvis for det – for jeg synes ikke, at der findes ret meget bedre end at anbefale bøger til børn og deres forældre. Og det at der spørges om gode bøger, viser jo heldigvis også at der stadig læses i bedste stil…

Det bedste er når børnene selv er med i dialogen – vi kommer i gang med en snak om de bøger de lige har læst eller dem de har hørt vennerne tale om – og som de gerne selv vil i gang med, men måske ikke lige kan huske, hvad hedder eller hvordan de får fat i dem.

Så kan man mærke formidlings-adrenalinet folde sig ud og titlerne kommer brusende…

Derfor kommer her også lige et lille udvalg af bøger, som jeg vil anbefale til god efterårslæsning (og der er jo SÅ mange flere gode titler, men dem kan I bl.a. finde på: www.carlsen.dk )

[ba-divider style=”solid” color=”#000000″]

En god børnebog – her kan du se mine anbefalinger

Bøger til drenge mellem 9-13 år:

Kaptajn Underhyler af Dav Pilkey – den sjoveste og mest platte serie – og den går rent hjem hos drengene

Olympens helte af Rick Riordan – spændende, fængende og græsk mytologi

Børnemagt – Da verden gik under – af Anders Morgenthaler – Morgenthalersk, sjov og med hverdagen sat i spil..

Billedbøger:  

Julemandens jul af Kim Fupz og Siri Melchior – Dejlig, sød og årets julehistorie

Findus flytter hjemmefra af Sven Nordqvist – min personlige yndling

Kille med far til fodbold af Benn Q Holm – læs, kig og grin – morsomt indblik i fodboldens verden..

Bøger til højtlæsning:

Min skaldede morfars godnathistorier af Thorstein Thomsen – Læs den højt og nyd den sammen

Med bedstemor i tidens labyrint af Jens Christian Grøndahl – Højtlæsning med nærvær og historisk charme

Manden der målte tiden af Nana Torp – charmerende historie, med sødme og leg med begrebet tid..

Bøger der er lette at læse:

Frantz og Kitte af Katrine Marie Guldager – elsker den bog! Humor, drenge og sødme

Mareridt-serien af div. Forfattere – gys og ikke for sarte sjæle..

K for Klara – af Line Kyed Knudsen – pigeserie for tweens om veninder og hverdagen

Bøger til piger mellem 9-13 år:

Den magiske bog (serie) af Anne Marie Donslund & Inez Gavilanes – Veninder, kærester og magi..

Emmy-serie af Mette Finderup – pigeserie med sjov, hverdag, veninder, pinlige forældre og drenge..

Sommerfugleserien – pigebøger for piger med hang til veninder, drenge og hverdag!

Bøger til unge

Elsker, elsker ikke (serie) af Line Kyed Knudsen – forelskelse, veninder, fyre…

Maximum Ride af James Patterson – spændingseventyr med science fiction, venskab og action…

Sonar serien – bøger for unge om kærlighed, drama og hverdag..

en god børmebog

[ba-divider style=”solid” color=”#000000″]

Formidling og (børne)litteratur er to ting, som hænger sammen, eller som i hvert fald bør gøre det. Der findes så mange gode bøger derude, men hvis der ikke er nogen, der fortæller én om dem eller som viser dem frem, hvordan skal man så kunne opdage dem eller finde lige netop den bog, som gør at, læsning bliver noget af det bedste i verden.

Her i efterårsferien dumpede en mail ind i min indbakke på Facebook, fra et navn, som jeg ikke kendte. Da jeg åbnede den og gik i gang med at læse, gik tankerne meget hurtigt tilbage til mit første arbejdssted – Hillerød Bibliotek, hvor jeg startede en anmelderklub for børn, og hvor det nok for første gang, sådan rigtig gik op for mig, hvor sjovt formidling kan være og heldigvis har det også været sådan for nogle af dem det gik ”ud over”:

Kære Lykke

Du husker måske ikke mig, men jeg er datter af Ulla Rüth, og da vores familie boede i Hillerød besøgte vi ofte det bibliotek hvor du arbejdede som bibliotekar. Den gang var jeg en lille pige, men jeg husker tydeligt biblioteket, og dig. Jeg husker den hyggelige stemning, den fantastiske læsehule med en drage på taget som i havde indrettet, og efter biblioteket blev ombygget, den store røde sofa, der var helt fantastisk at kravle op i for at læse. Jeg husker hvordan du altid var venlig og imødekommende, så biblioteket var et sted hvor jeg følte mig velkommen. Jeg husker den anmelderklub du afholdt for os børn og unge, med slik og bøger i massevis! Selvom jeg nu ikke fik skrevet så mange anmeldelser, var det alligevel et pivilegie at få lov til at være med og læse de nye bøger først. Dit arbejde og personlige tilgang har uden tvivl været med til at støtte op om min interesse for litteratur og gjort det til en livslang passion – og bygget et rum til biblioteket i mit hjerte som et sted jeg altid vil være hjemme. Det er også derfor med dig som forbillede, at jeg nu læser første semester på Det Informationsvidenskabelige Akademi, med et ønske om at blive børne og ungdomsbibliotekar. Jeg vil gerne give den glæde og begejstring ved litteratur videre, som du har givet mig. For dette siger jeg tak.

Mange venlige hilsener Anna 

Det er sådan en hilsen man bliver helt vildt glad af at læse (og nok også en af de mails, som jeg er blevet mest stolt over at få ), og det er selvfølgelig med Annas accept, at jeg gengiver den her.

Formidlingshilsner
Lotte Lykke

CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.