Aktuelt Biografier True crime

Undercover. Tony Lindkold fortæller om sit liv som hemmelig PET-agent i ny bog

undercover, tony lindkold

Få et sjældent indblik i livet som undercoveragent i bogen Undercover – Mit dobbeltliv som PET-agent, hvor tidligere agent Tony Lindkold fortæller om den del af politiarbejdet, der foregår under radaren og med brug af falsk identitet. Et arbejde, hvor det gælder om at blive i rollen og holde hovedet koldt. For alt i verden.


I bogen Undercover, som er skrevet i samarbejde med Lars Vestergaard, giver den tidligere PET-agent Tony Lindkold et indblik i det store stykke arbejde, politiet laver hver dag – og som ikke altid afspejles i hverken mediernes dækning eller de beslutninger, der bliver taget på ledelsesniveau i PET.

Lindkold var medlem af Aktionsstyrken (specialenhed under PET, der bekæmper terrorisme, organiseret kriminalitet og andre særligt vanskelige indsatsopgaver) fra 1997 – og blev i 2003, som den første udlænding, optaget på FBI’s kursus for undercoveragenter.

Hvad har motiveret dig til at fortælle din historie?

”Min motivation til at skrive bogen er at lave en dedikation til alle de mennesker i PET og Aktionsstyrken, som jeg ved er topprofessionelle og laver et virkeligt godt stykke arbejde, og som måske ikke får den anerkendelse eller bliver værdsat i den grad, de fortjener.”

Du skriver i forordet, at du ikke ville bytte jobbet som undercover-agent for noget i verden. Hvad var det ved jobbet, som tiltrak dig?

”Da jeg var yngre, var jeg typen, der ledte efter noget, som fik mig ud på kanten, og hvor det havde betydning, om man gjorde sit arbejde godt eller skidt. Derudover var det et nyt og interessant område på det tidspunkt, hvor jeg fik mulighed for at være med til at udvikle nye tiltag i PET. Der var ikke lovhjemmel til at arbejde undercover før 2003, så det var helt nyt, da jeg startede som agent.”

tony lindkold, undercover

Tony Lindkold under uddannelsen hos FBI. Privatfoto

Hvad har været det mest udfordrende ved jobbet for dig?

”Det kan være udfordrende, at tingene ikke går, som man gerne vil have dem. Der er mange ubekendte faktorer, der spiller ind, når man arbejder som agent. Men den helt store udfordring har for mig været at være et lille tandhjul i et stort værk, hvor jeg ikke altid havde så stor mulighed for at påvirke det overordnede mål, som jeg godt kunne tænke mig at have haft.”

Og det mest specielle?

”Når du er ude som undercoveragent, så afhører du ikke folk. Du taler med folk, får dem til at blive din ven – og så sætter du dem i fængsel. Det er det, det hele handler om, og det er jo ret specielt. Du kan jo ikke sidde overfor et andet menneske og hade ham, fordi han har begået nogle frygtelige forbrydelser, og samtidig give ham indtrykket af, at du gerne vil være hans bedste ven.”

LÆS OGSÅ: True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

“Du er nødt til at finde noget frem i dig selv, der kan sparke tanken til hjørne om, at vedkommende er kriminel og skal i fængsel. Ellers lykkes missionen ikke. Det dilemma har jeg tit siddet i. Men jeg har aldrig mistet mit filter og har altid haft målet i sigte:

Du er kriminel, og det er min opgave at få dig fængslet for dine forbrydelser.”

tony lindkold, undercover

Undercoveruddannelsen består blandt andet af en lang række rollespil. For at gøre øvelserne så realistiske som muligt er påklædningen tilpasset bestemte scenarier. Privatfoto

Hvordan er sammenholdet blandt de ansatte på en arbejdsplads som PET?

”Jeg oplever, at du altid har en kæmpestor opbakning fra din afdeling og de folk, du arbejder tættest sammen med. Når man arbejder undercover, opbygger man et meget nært forhold til hinanden, hvor man stoler på hinanden 100 procent – og det er en vigtig del af det. Det skaber en nødvendig tryghed, og du har brug for at vide, at du både har systemet og juraen på din side.”

Du har været udsat for nogle voldsomme episoder i din tid som PET-agent, sidder de stadig i kroppen? Og hvordan har du lært at deale med dem?

”Både i Auktionsstyrken og i PET får du som agent jævnligt tilbudt samtaler med psykologer. Det har jeg benyttet mig af, da du har meget få mennesker at dele dine oplevelser med i det job. Og ja, jeg har oplevet en masse voldsomme episoder, men ikke noget, der har skadet mig fysisk.”

LÆS OGSÅ: Mine 30 år som livvagt er den spændende beretning om at beskytte Danmarks mest truede. Læs i bogen her

“Hvis du er typen, der graver dig ned i et sort hul, når du møder modstand, skal du nok ikke have sådan et job, som jeg har haft.”

tony lindkold, undercover

Graduation fra undercover-uddannelsen hos FBI. Ingen grund til at smile på fotoet her. Privatfoto

Har du haft flere identiteter kørende på én gang? Og hvordan forbereder man sig til den opgave?

”Når du påtager dig en anden identitet, er du konstant på overarbejde og bruger meget energi på at forblive i rollen. Det kan være langt hårdere end fysisk træning, og det tærer hårdt på dine ressourcer. Du lærer med tiden at give udtryk for en ting, mens der foregår nogle følelser i dig, der går i en anden retning.”

LÆS OGSÅ: Kig med i den kriminaltekniske værktøjskasse, der fælder forbrydere!

“Men ja, jeg har haft flere falske identiteter i spil parallelt. I den forbindelse er det vigtigt at holde nogle pauser, så du kommer mentalt tilbage, inden du fortsætter med en anden identitet. Du kan ikke køre mere end to ting samtidig, og opgaverne skal adskilles tidsmæssigt.”

tony lindkold, undercover

Året er 2005. Tony Lindkold er tilfreds med en vellykket opgave og tilvejebringelsen af Rembrandts ‘Selvportræt fra 1630’, som blev stjålet i Stockholm fem år før. “Jeg beklager, at jeg ikke bar handsker” – Tony Lindkold. Privatfoto

Kan du ikke fortælle om en af de gange, hvor dit job har været allermest meningsgivende?

”Der har været rigtig mange episoder. Jeg har blandt andet været med til at redde fire autonome pigers liv. De havde tændt op i brændeovnen i et besat hus, men glemt at åbne spærret, så rummet var tykt af røg, og de var alle faldet i søvn.”

LÆS OGSÅ: Bent Isager-Nielsen: Der er 3 ting en god efterforsker altid husker

“Jeg har også været med til at skaffe to stjålne Rembrandt-malerier tilbage til ejeren. Og finde og fængsle en person, der havde deltaget i afpresningen af en dansk rigmandsfamilie. Han havde terroriseret dem igennem lang tid – og truet med at kidnappe deres børn.”


Undercover – Mit dobbeltliv som PET-agent

Undercover. Tony Lindkold fortæller om sit liv som hemmelig PET-agent i ny bog

Dette er Tony Lindkolds historie. En historie om et dobbeltliv som undercoveragent for Politiets Efterretningstjeneste. En fortælling om hvad der kræves for at arbejde som undercoveragent – og om den pris han betaler for at leve under falsk identitet.

Det er også fortællingen om Lindkolds tid i Aktionsstyrken, som træner ham i at præstere under ekstremt pres, og om de ting han lærer, da han som den første udlænding gennemfører FBI’s undercoverkursus i USA.

Hæsblæsende, forbløffende og en sand historie.

Du kan købe Undercover online, eller hos din lokale boghandler.



Leder du efter inspiration til din læsning? Tag et kig på et af de over 100 forskellige inspirationslister, der findes på Bog.dk

Du kan også følge Lindhardt og Ringhof på Facebook og blive inspireret til gode læseoplevelser dagligt.