Slægtsromaner Aktuelt Fiktion

Svensk roman med international succes – på dansk i april

Svenske Alex Schulmans fiktionsdebut, Overleverne, er allerede en international succes få måneder efter udgivelse i Sverige


Alex Schulman har fire autofiktive bøger bag sig, bl.a. Bränn alla mina brev, der tager afsæt i hans bedsteforældres liv, samt Glöm mig om forholdet til sin alkoholiserede mor (begge på vej i dansk oversættelse). Sidstnævnte blev kåret til Årets bog i Sverige i 2017. 

Schulman, Alex Schulman, Overleverne
Alex Schulman, foto: Victor Fremling

Overleverne er Schulmans fiktionsdebut og udkom i Sverige i september 2020 til overvældende anmeldelser. Romanen er i skrivende stund solgt til udgivelse i 31 lande og indstillet til Svenska Dagbladets Litteraturpris.

LÆS OGSÅ: Believe the hype! Min mørke Vanessa er en af årets mest interessante læseoplevelser

I romanen fortæller Schulman historien om tre voksne brødre, der sammen er kørt op igennem Sverige til den ødegård, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Det er første gang i tyve år, de er tilbage. Med sig har de deres mors aske, som de vil sprede ved stedet.

LÆS OGSÅ: Anmelderne kaldte den årets erindringsroman 2018. Smuglæs i Oplyst af Tara Westover

Som børn legede de frit på klipperne omkring det lille hus, badede i søen og gik på opdagelse i skoven. Men der skete noget, som gjorde, at de aldrig tog tilbage. Noget, de aldrig har talt om. De tre brødre har meget forskellige erindringer om den sidste skelsættende sommer, om deres forældre, og om det, der fik alt til at gå i stykker.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at genopleve sin barndom som voksen. Om at forstå sin familie og de hændelser, man er formet af.

Det skrev den svenske presse

”Schulmans litterære talent er indiskutabelt.” – Aftonbladet

”Vi er der virkelig – i huset ved søen, på skovstierne, blandt fuglene og insekterne, i solstrålerne. Der er en næsten gammeldags rytme i naturbeskrivelserne, som leder tankerne hen på Pär Lagerkvist eller Harry Martinson … Overleverne er en mættet og moden roman … Dette kan være begyndelsen på et betydningsfuldt forfatterskab.” – Dagens Nyheter

LÆS OGSÅ: Debutant Bjørn Poulsen: Der var en personlig nødvendighed på spil – som om jeg kun ved at skrive denne bog kunne forblive hel

”Mellem linjerne træder en forfatter frem, der vil videre. Man bliver nysgerrig på, hvad det næste fra ham bliver.” – Svenska Dagbladet

”Alex Schulman navigerer imponerende gennem en sårbar opvækst. Han skriver så slående, at man ikke kan værge for sig.” – Aftonbladet 

”Schulman har sine smertepunkter og ved præcis, hvordan han skal udnytte dem … Han er fantastisk god til at fortælle en gribende historie.” – SydsvenskanOverleverne

For første gang i 20 år er tre brødre kørt sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet.

Sidst de besøgte stedet skete der noget, der resulterede i, at de aldrig tog tilbage til ødegården. Noget de aldrig har talt om, og som de tre brødre opdager, at de har meget forskellige erindringer om.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at forstå sin familie og om at genopleve sin barndom og de hændelser, man er præget af.

Du kan købe Overleverne online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i bogreolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til presse og læsere i de godt tolv år, jeg har arbejdet i bogbranchen.