Asser Amdisen Fagbøger Samfund og debat Uncategorized

”Min bog må gerne være et oplæg til slagsmål”, Asser Amdisen om En ualmindelig og kortfattet europahistorie   

”Min bog må gerne være et oplæg til slagsmål”, Asser Amdisen om En ualmindelig og kortfattet europahistorie   

INTERVIEW

Asser Amdisen bruger i bogen En ualmindelig og kortfattet europahistorie knap 300 sider på, at føre læseren igennem 3000 års europahistorie. Det foregår i Assers sædvanlige underholdende og til tider provokerende stil. Vi har talt med forfatteren om hvorfor han kalder historie for ”en kampsport”, hvordan man udvælger de vigtigste begivenheder blandt 3000 års historie og hvorfor en europahistorie er vigtig.

En ualmindelig og kortfattet europahistorie er en tour de force gennem 3000 års europahistorie – fra oprindelsen i udkantsasien til for ganske nylig. Om de gamle grækere, romere og krigen i Troja. Om vikinger, riddere og korstog. Om revolutioner, verdenskrige og jerntæpper. Om vækst, velfærd og nye kriser.

Veloplagt og uden filter leverer Asser Amdisen sin version af vores fælles fortælling uden at gå af vejen for gode myter eller saftig sladder fra svundne tider. Det er underholdende og oplysende europahistorie, som ifølge forfatteren gerne må ophidse, provokere og begejstre undervejs.

”I min verden er historie spændende, underholdende, og den skal kunne bruges til noget. Men først og fremmest er historie en kampsport. Denne bog er ikke skrevet for at stryge læseren med hårene. Den er skarpvinklet, polemisk og holdningspræget. Den er en succes, hvis du som læser bliver rasende og insisterer på at fortælle historien igen på din egen måde i din egen udgave og fra din egen synsvinkel. Jeg har intet mod, at du bliver vred på bogen, men jeg vil være ked af det, hvis den lader dig uberørt”, fortæller Asser Amdisen.

Hvorfor er historien en kampsport?

”Man har sådan en forestilling om historien, som en sandhed vi leder efter. Den tror jeg ikke på eksisterer. Jeg tror på, at historien handler om nutiden og jeg tror på, at det vi gør når vi taler om historie, er at vi finder de elementer af historien, som vi kan bruge til at diskutere hvordan vi organiserer nutiden. Det er altså noget man diskuterer”, forklarer Asser.   

Ifølge forfatteren er det interessante at finde ud af hvad kan vi kan bruge historien til i dag. Det handler om identitet. ”Hvordan er det gode samfund bygget op, hvad er kvindens rolle i verden, hvad er mandens rolle i verden. Hvad er kærlighed for noget. Hvordan har det forandret sig. Hvad er døden for en størrelse og med sådanne spørgsmål på bordet er det klart, at det bliver til en kampsport. For det er supervigtigt”, slår Asser fast og fortsætter:

”Historien er det som danner os, den er det som gør os til det vi er og derfor bliver det også til en kampsport”, konkluderer Asser Amdisen. 



Se en video hvor Asser Amdisen fortæller om En ualmindelig og kortfattet europahistorie:





Argumenter for slaveri

Der findes historiske begivenheder, hvor synet på dem har ændret sig endog meget drastisk som årene er gået. Asser nævner selv historien med alle de slavegjorte mennesker, som bliver fragtet fra Afrika til Amerika i 1600- og 1700-tallet:

”Hvis du går tilbage til 1700-tallet så ligger der udmærkede og glimrende argumenter for hvorfor de blev nødt til at gøre det der. Både fordi det var den nødvendige politik. Hvis ikke vi gjorde det så ville englænderne, hollænderne og franskmændene gøre det og så ville vi komme bagud i den internationale konkurrence. Det er det ene argument, men der var også sådan et mere humanistisk argument om, at vi her i Europa har kristendommen og dermed er det os, som ved hvordan de her mennesker skal opnå frelsen. Det er synd for dem hvis ikke de skal få lov til at blive kristne og komme i paradiset når nu vi ved hvordan man gør. Derfor var vi nødt til at spærre dem inde derovre i Caribien”, refererer Asser argumentationen for slaveriet og fortsætter:

”Det lyder lidt som om jeg anklager de der mennesker for hykleri, men der er faktisk mange folk, som mener det og det er et meget slående eksempel. Hvor vi i dag jo godt kan se det fuldstændigt groteske i at rive en familie ud af der hvor de kommer fra, splitte dem op, voldtage dem, udplyndre dem og udbytte ikke bare dem, men også deres børn og børnebørn i generationer frem. Det er jo en helt absurd handling, men den har faktisk givet mening”, forklarer Asser.  

Diskussionerne om slaveriet har hele tiden udgjort en kampplads. Asser forklarer: En ting var hvordan man så på det i 1790erne. På det tidspunkt har man diskussionen i England og i Danmark. Nogle ville have forbudt slaveriet, nogle ville have mere af det. Den amerikanske borgerkrig handler ret meget om det, borgerrettighedsbevægelserne i USA i 1960erne og i virkeligheden er der mange af de diskussioner vi i dag har om muslimer, som handler om de samme mekanismer. Hvorfor kan de ikke bare forstå, at vi har fundet sandheden. På den måde trækker de der diskussioner linjer frem og tilbage i historien”, fortæller forfatteren.

Hurtigt og brugbart overblik

Meningen med bogen er på et par hundrede sider, at give et hurtigt og brugbart overblik over en historie som er både lang og kompliceret. På spørgsmålet om hvordan man udvælger blandt 3000 års historier svarer forfatteren:

”Man gør det omvendt. Man begynder med at lave den lange linje. Hvad er det for en overordnet historie man fortæller og så finder man de historier som passer til den efterfølgende. Når man så har gjort det så er der stadig 10.000 historier man ikke skal bruge til noget fordi det er der ikke plads til og så udvælger man de allersjoveste af dem. Det er den der kombination af, at de skal passe ind i den overordnede lange linje og så skal det være sjovt”.

Når man læser bogen kan man godt mærke, at forfatteren har en holdning til de ting og de begivenheder han skriver om. Asser Amdisen lægger vægt på, at tone rent flag og være ærlig omkring sin egen holdning:

”Historien ER en kampsport. Historien handler om det der med vi indretter verden. Så kan man godt lege at man er videnskabsmand, tage den hvide kittel på, sætte kildehenvisninger ind og nedtone sine formuleringer, men det eneste, som kommer ud af det er, at du gør det enormt svært for læseren at forstå hvad det er man står for. Det er ikke svært at forstå hvad det er jeg står for”, siger Asser og fortsætter:  

”Min pointe er, at jeg skærer det skarpt, jeg slår hårdt og jeg forklarer hvad det er, men til gengæld så er målet ikke, at folk bare skal sidde og klappe i deres små hænder når de er færdige. De må gerne være uenige, men det er tydeligt, at jeg mener noget og derfor er jeg også nem at forholde mig til. Det må gerne være et oplæg til et slagsmål”, smiler Asser Amdisen.    

LÆS OGSÅ:  Asser Amdisen ser på fem udskældte danske statsledere i bagklogskabens klare lys 

Hvorfor er det vigtigt med en europahistorie?

”Vi har et fællesskab som europæerne, vi har en identitet som europæere. Jeg har også skrevet en danmarkshistorie fordi vi også har en identitet som danskere, selv om nogle mener at det er ved at være slut. Selv om jeg egentligt er EU-modstander og ikke altid synes det europæiske projekt er meget fantastisk så er der utvivlsomt en fælles europæisk idehistorie og en europæisk kultur, som vi er en del af og som spiller en stor rolle for hvem vi er. Vi taler om europæiske værdier og vi taler om europæiske traditioner. Det betyder noget for hvem vi er, hvordan vi er og hvordan vi agerer i verden. Hovedtanken med bogen er, at hvis vi har en identitet som europæerne så er vi også nødt til at diskutere den”.

Er du optimistisk eller pessimistisk på Europas vegne?

”Jeg er superoptimist. Jeg tror der er en chance for, at vi kan overleve dette her og det er måske i virkeligheden et udtryk for min helt overdrevne optimisme”, griner Asser og fortsætter:

”Virkeligheden er, at det går ikke skide godt. Hvis man kigger på menneskehedens historie og går tilbage til Trediveårskrigen så var mennesker lige så tossede til, at slå hinanden i hovedet som de er i dag. De havde bare ikke Atombomber og F35 Fly og det ændrer jo unægtelig gamet lidt”.

”Der er heller ikke nogen tvivl om, at hvis du bevæger dig ind i en middelalderby i 11-tallet var forholdet til naturen, at vi bruger skidtet og smider det ud. Men vi havde ikke kæmpestore fabrikker og en industriproduktion som gjorde, at klimaforandringerne begyndte at sætte ind”

”Indtil nu har vi kørt på frihjul i historien. Devisen har været, at det går jo nok. Kernen i globaliseringen er, at vi bliver nødt til at forstå, at det vi gør har konsekvenser for hele kloden. Så uanset om vi beslutter os for at føre krig, ødelægge klimaet eller om vi beslutter os for at 2 % af verdens befolkning skal eje 98 % af verdens værdier så har det konsekvenser”.

”Den afrikanerfamilie vi slavegjorde i 1700-tallet de kunne ikke gøre noget ved det, men i dag så kommer de herop og er sure. Personligt tror jeg, at det kræver at vi ændrer den måde vi tænker på og den måde vi relaterer os til hinanden på. At vi grundlæggende ændrer vores måde at være menneske på og alt det vi plejer at sige til hinanden, at sådan er det jo at være mennesk, det kan vi godt blive ved med, MEN enten så laver vi om på det eller også så går vi under”. ”Jeg har en tro på og et håb om, at vi faktisk er i stand til at gøre det meget bedre end vi gør i dag. Problemet er at man skal jo være lidt dum for at tro på at mennesket har en fremtid, men det tror jeg altså på” smiler forfatteren.


”Min bog må gerne være et oplæg til slagsmål”, Asser Amdisen om En ualmindelig og kortfattet europahistorie   

På knap 300 sider føres læseren gennem 3000 års europahistorie – fra oprindelsen af Europa til et kontinent, som endnu en gang er i krig. Vi hører om de gamle grækere, romere og krigen i Troja. Om vikinger, riddere og korstog. Om pest, paver og kirkens rolle. Om renæssancen og den knap så mørke middelalder. Om revolutioner, verdenskrige og jerntæpper. Om oprør, opgør og unioner. Om vækst, velfærd og nye kriser.

Veloplagt og uden filter leverer Asser Amdisen sin version af vores fælles fortælling uden at gå af vejen for en god myte eller saftig sladder fra svundne tider. Det er sjov, underholdende og oplysende europahistorie, som gerne må både ophidse, provokere og begejstre undervejs.

Du kan købe En ualmindelig og kortfattet europahistorie online, fx. hos Bog&ide, eller i din nærmeste boghandel.

”Min bog må gerne være et oplæg til slagsmål”, Asser Amdisen om En ualmindelig og kortfattet europahistorie   

Tag med på en tour de force gennem 15.000 års danmarkshistorie – fra dengang isen smeltede og indtil for nylig.

Veloplagt og uden filter giver historiker Asser Amdisen sin version af vores fælles fortælling uden at gå af vejen for en god myte eller saftig sladder fra svundne tider.

Det er sjov, underholdende og oplysende danmarkshistorie uden fodnoter og lange videnskabelige udredninger, en bog, som gerne må både ophidse, provokere og begejstre undervejs.

Bogen indeholder en tidslinje over de vigtigste årstal og begivenheder og kongerækken.

Du kan købe En ualmindelig og kortfattet danmarkshistorie online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

”Min bog må gerne være et oplæg til slagsmål”, Asser Amdisen om En ualmindelig og kortfattet europahistorie   

Corfitz Ulfeldt, Peder Griffenfeld, J.F. Struensee, J.B.S. Estrup og Erik Scavenius har indskrevet sig i danmarkshistorien som nogle af de allerværste skurke. I denne bog ser Asser Amdisen nærmere på disse fem danske statsmænd. Var de i virkeligheden rationelle og begavede mennesker, som stræbte efter det gode? Var de skurke eller helte?

På baggrund af den viden, vi har i dag, reflekteres over de domme, der blev fældet over dem i deres egen tid og af historikerne i tiden derefter. Kriterierne for en dårlig eller forræderisk statsleder har nemlig forandret sig over tid og afhænger i høj grad af beskueren. Ved at huske historierne om fem af de mest forkætrede danske statsledere, deres livshistorie og samtid, kan vi måske også lære lidt om vores egen tid – og om os selv.

Du kan købe Skurke og helte online, eller i din lokale boghandler.

”Min bog må gerne være et oplæg til slagsmål”, Asser Amdisen om En ualmindelig og kortfattet europahistorie   

Da Georg Stage blev søsat i 1882, var det det første civile skoleskib, hvor uddannelsen udelukkende foregik til søs.

Bogen beskriver skibet og skolens hverdag, og hvordan begge har udviklet sig siden begyndelsen i 1882. Hvad er det for et erhverv, skibet uddanner til? Hvordan har skolen udviklet sig? Hvordan har skibet forandret sig? Og hvad er det for nogle elever, der kommer om bord?

Georg Stage er fyldt med fantastiske nye og gamle billeder, som viser skibet gennem tiden, dagligdagen om bord og de mennesker, som har været en del af Georg Stage gennem historien.

Du kan købe Georg Stage online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien, asser amdisen

Selvom Willemoes lægger navn til gader i både København, Esbjerg, Marstal, Aarhus og Aalborg, er det ikke alle, der lige kan huske, hvem han var.

Men søhelten Peter Willemoes er blot en af de farvestrålende personligheder, som Asser Amdisen fortæller om i sin første børnebog. I bogen kan du også lære mere om et hav af spændende personligheder, såsom Valdemar Sejr, Niels Ebbesen og Tordenskjold.

Med udgangspunkt i ti episoder fra danmarkshistorien gør han læseren klogere på vores dramatiske og underholdende fortid.

Køb Ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien online, eller i din nærmeste boghandel.

Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.