Aktuelt Carlsen Digtsamlinger Young Adult-romaner

Alle har en mening om Bjerget vi bestiger af Amanda Gorman – og det er i sig selv helt vildt

Bjerget vi bestiger, amanda gorman

Uanset om man blev bevæget og revet med, eller om man forholdt sig skeptisk, så er det en begivenhed i sig selv, at et digt får global gennemslagskraft.


Som Amanda Gorman stod der – en ung, sort kvinde i solgul frakke – og malede ordene i sit digt Bjerget vi bestiger frem med hænder og en fejlfri sans for rytme, lignede hun kropsliggørelsen af selvsamme digts afsluttende linjer:

For der er altid lys,
Hvis vi er modige nok til at se det,
Hvis vi er modige nok til at være det.

Da den unge spoken word-poet gik på podiet ved Joe Bidens indsættelse som amerikansk præsident den 20. januar 2021, havde hun 90.000 følgere på Instagram.

Et døgn efter, hun havde reciteret sit digt Bjerget vi bestiger (på engelsk The Hill We Climb, red.) havde hun over 2 millioner følgere. I dag er tallet 3,7 milllioner.

Tsunami af reaktioner

Hendes ord og optræden udløste en tsunami af omtale og reaktioner, der næsten stjal opmærksomheden fra selve præsidentindsættelsen, og som stort set ikke er set siden Kennedys og Martin Luther Kings berømte taler i 1960erne.

LÆS OGSÅ: Naiha Khiljee: Et pres at oversætte et digt, der betyder så meget for så mange mennesker

Til forskel fra dengang med kendisser og folkedybets kommentarer på sociale medier som krydderi til de klassiske nyhedsmediers dækning.

”Den 22-årige afroamerikanske kvinde Amanda Gorman blev kun kendt, fordi hun læste et digt op ved den senildemente hvide mand Joe Bidens indsættelse som præsident,” skrev politikeren Rasmus Paludan fra Stram Kurs på Facebook.

Omvendt gik Hillary Clinton, Oprah Winfrey og Beyoncé til tasterne for at hylde hendes budskab om forsoning og sammeholdskraft, der vakte genklang hos mange i et splittet USA:


“I have never been prouder to see another young woman rise! Brava Brava, @TheAmandaGorman! Maya Angelou is cheering—and so am I,” skrev Oprah Winfrey på Twitter.

Eksperterne debatterede: Er digtet godt?

I kølvandet på digtets enorme gennemslagskraft til præsidentindsættelsen blev eksperter i Danmark også bedt om at analyse det nye værk: var digtet nu godt eller ej?

”Den retoriske kunst har nogle andre mål for at være vellykket end den poetiske kunst,” udtalte Politikens anmelder Lilian Munk Rösing, der mener, at digtet ramte helt rent til begivenheden og i sin fremførelse:

”Jeg har ikke lyst til bare at vrænge: dårlig poesi. Der er ting i rytmen, som er sofistikerede: at kunne få det til på en gang at lyde af Tennyson og rap.”

LÆS OGSÅ: Amanda Gorman udkommer på dansk på Lindhardt og Ringhof og Forlaget Carlsen

Adrian Lloyd Hughes, vært på P1-programmet Klog på sprog, udtalte:

“Man er både nødt til at se og høre det, for hvis man kun læser det, forstår man ikke versefødderne.

Det handler kolossalt meget om Gormans levering af digtet, for der er rim i teksten, som kun rimer, fordi hun får det til at rime og i øvrigt næsten former ord med sine hænder,” sagde han til Berlingske.


Bjerget vi bestiger

Amanda Gorman stjal ikke kun scenen men også alles hjerter, da hun ved den amerikanske præsident Joe Bidens indsættelsesceremoni optrådte med digtet ‘The Hill We Climb’.

Efter ceremonien stod dette digt tilbage, og alle talte om den unge kvinde, der formåede at tænde lyset i en mørk vinter.

Amanda Gormans digt vil gå over i historien, og har vist hele verden, hvordan poesien kan samle os, give os fornyet håb og et nyt syn på verden.

I denne udgave af The Hill We Climb findes både den originale engelske tekst, den danske version af digtet, Bjerget vi bestiger, oversat af Naiha Khiljee samt et forord af Oprah Winfrey.

Du kan købe Bjerget vi bestiger online eller i din nærmeste boghandel.


Hvis du leder efter mere læseinspiration, så har vi med garanti noget til dig. Se vores liste, bøger top ti, her.