Hemingways hus på Key West
IMG_4567
Akvarel af Hemingways hus, som jeg hele mit liv har drømt mig ind i.

Som helt lille boede jeg med min familie i Florida. Det blev to år, der har betydet meget for vores familie. Ikke at jeg husker noget af tiden i USA, men jeg er vokset op med billeder, videoer og malerier fra Florida. Mit yndlingsbillede har altid været akvarellen af Hemingways hus, på Key West. Der var noget med farverne og stemningen på billedet, der hypnotiserede mig hver gang jeg så på det, og som stadig gør det den dag idag.

DSC00864
Der står jeg så, midt i mit yndlings dagdrømmer-billede.

Derfor var det den vildeste oplevelse, da jeg 20 år efter træder ind i billedet. På en tur ”tilbage” til Florida med mine forældre, besøger vi igen Key West og Hemingways hus. Det blev en af de mest sanselige oplevelser jeg nogensinde har haft. For midt i den gamle bydel af Key West ligger der et stykke historie. Godt gemt, men alligevel vel besøgt – Hemingways hus. Ernest Hemingway boede og skrev i huset på den lille ø i mere end ti år. Ligesom billedkunstnere bliver inspireret af farverne på øen, så har Hemingway også oplevet den inspiration de giver.

Maleri i Hemingways hus
Maleri i Hemingways hus.

[ba-quote]Den gamle mand slap linen og satte den ene fod på den og løftede harpunen, så højt han kunne, og stødte den ned af al sin kraft – og han havde lige samlet endnu mere kraft – og han stødte den ind i fiskens side lige bag den store brystfinne, der ragede højt op i luften og var i højde med den gamle mands brystkasse. Han kunne mærke stålet trænge ind, og han bøjede sig frem og stødte harpunen dybere og lagde hele sin vægt i. Så kom der liv i fisken, skønt han havde døden i sig, og han sprang højt op over vandet og viste sig i sin fulde længde og bredde og i al sin vælde og skønhed. Det så ud, som om han svævede i luften over den gamle mand i jollen. Så styrtede han i vandet med et plask, så skummet stod ind over den gamle mand og hele jollen. – fra Den gamle mand og havet[/ba-quote]

DSC00885
Billede fra bagsiden af huset, et populært spot for de mange brudepar, der hvert år bliver viet på grunden.

En tur rundt i huset og på grunden giver en følelsen af at træde ind i en af Hemingways noveller. Man bliver konstant suget ind i en verden af fortællinger og vi svæver faktisk lidt igennem huset, uden at udveksle særlig mange ord. Haven er også en helt essentiel del af Hemingways hus, den bliver passet og dyrket som den blev efterladt, vild og smuk. Det er ikke underligt, at der er så mange par der vælger at blive viet her.

[ba-quote]Overalt var hvide blomster sprunget ud i løbet af natten, så i dagens første lys, endnu inden solen var stået op, så engene ud, som når en fuldmåne skinner på nyfalden sne i tåge. – fra Sandt ved daggry[/ba-quote]

Hemingway fik en kat med seks tæer af en kaptajn, denne kat er forfader til mange af de katte der bor i huset nu. Kattene, og der er mange af dem, får fortrinsret til hele huset, det er deres hus, vi er gæster. Som man kan se på billedet, så er der specielle regler for kattene i huset.

[ba-quote]Jeg kan tydeligt se løven for mig. Den stod gul og mægtig med det svære hoved foran et forkrøblet træ i en slags frugtbuskads. – fra Afrikas grønne bjerge[/ba-quote]

I brochuren er kattene også omtalt; Take a leisurely stroll through the tranquil studio, home and gardens where the late Nobel Prize Winner, Ernest Hemingway, was motivated to write novels during his most productive years. You’ll also see the living descendants of the legendary original six-toed cats!

DSC00877
En af de 40-50 katte der løber rundt på grunden og i huset.

[ba-divider style=”solid” color=”#000000″]

Hvis du ikke allerede har læst Hemingway, så kom igang! Læs her om de genudgivelser af Solen går sin gang og Den gamle mand og havet, som Lindhardt og Ringhof kommer med i løbet af 2015.

I Hemingway om jagt og fiskeri får du alt det bedste fra Hemingway. Der er samlede passager fra nogle af hans mest berømte noveller, alle omhandlende hans store passion, jagt og fiskeri. Fra de berømte passager om safari i Afrika til andejagt i den venetianske lagune, fra ørredfiskeri med hans alter ego Nick Adams i novellerne til den store marlinkamp i ‘Den gamle mand og havet’.
Du kan finde Hemingway om jagt og fiskeri på dit lokale bibliotek,

9788711399569[1]