Med efterårsvinden, der rusker lidt i kinderne efter en skøn gåtur i den smukke skov med alle de flotte farver, er der ikke noget bedre end at slutte af med en dejlig suppe med svampe, der er i sæson.
Denne suppe står egentlig opført som en “forårssuppe”, men den kan også nydes om efteråret.

Forårssuppe med sprængt andelår, svampe og perlebyg
Her er en fyldig, men fedtfattig suppe – inspireret af både det asiatiske og det nordiske køkken. Hvis du er svampesamler og har gode steder, hvor der er morkler, vårmusseroner eller andre tidlige svam- pe, er suppen her et godt sted at bruge dem. Ellers kan du bruge alle former for dyrkede spisesvampe og tørrede, udblødte svampe.
Opskriften er til 4 personer
Du skal bruge:
4 andelår
1 liter saltlage
2 dl æblemost
2 spsk. æblecidereddike
1,2 liter lys fjerkræbouillon
1 tsk. korianderfrø
200 g perlebyg
2 nye løg med top – eller 2 bundter forårsløg
1 fed hvidløg
1⁄2 – 1 spidskål
4 håndfulde spinat, gerne med stængler, som er meget smagsfulde
300 g svampe
Desuden
havsalt
friskkværnet peber
Dagen før
Dæk andelårene med afkølet saltlage, og sæt dem i køleskabet til næste dag. Du kan evt. lade lårene trække endnu længere i saltlagen for en mere salt smag – prøv 2 eller 3 dage.
På dagen
Tag åndelårene op af lagen, og kasser lagen. Kom andelårene i en gryde med æblemost, æblecidereddike, fjerkræbouillon og korianderfrø.
Kog op, og skum af for fedt og urenheder. Læg låg på gryden, og lad lårene simre i 11⁄2-2 timer. Tilsæt evt. mere væske undervejs. Lårene må gerne være meget møre, men stadig intakte. Kom perlebyggen med i gryden de sidste 20 minutter af kogetiden – tjek kogetiden på den type korn, du bruger, den kan variere. Det er vigtigt, at kornene er helt møre.
Rens grønsagerne grundigt for jordrester. Pil løg og hvidløg, og snit dem fint – tag gerne de grønne toppe med. Gør det samme med spidskålen og spinaten.
Skyl eller pensl svampene rene med en fin børste, alt efter hvad for en type svampe du har til rådighed. Pluk svampene i mundrette stykker.
Kom grønsager og svampe i suppen, og kog et par minutter. Vend spinaten i retten lige inden servering. Smag til med salt og peber. Server med dit bedste friskbagte brød.
Om Meyers Simremad

Meyers Simremad byder på over 100 opskrifter til mad, der tager lang tid i gryden og et minimums indsats i køkkenet.
Her er chili con carne, butter chicken, vildtgryde, supper, coq au vin, honningglaseret svineskank, pulled pork og meget mere. Bogen er illustreret med flotte fotos.
“Simremad kræver lang tid i gryden, men som regel et minimum af indsats i køkkenet. Resten af dagen kan du tøffe rundt og lave alt muligt andet, mens duften breder sig, og forventningerne vokser.” MAD & VENNER
Køb Meyers Simremad online her eller i din lokale boghandel
Med efterårsvinden, der rusker lidt i kinderne efter en skøn gåtur i den smukke skov med alle de flotte farver, er der ikke noget bedre end at slutte af med en dejlig suppe med svampe, der er i sæson.
Denne suppe står egentlig opført som en “forårssuppe”, men den kan også nydes om efteråret.
Forårssuppe med sprængt andelår, svampe og perlebyg
Her er en fyldig, men fedtfattig suppe – inspireret af både det asiatiske og det nordiske køkken. Hvis du er svampesamler og har gode steder, hvor der er morkler, vårmusseroner eller andre tidlige svam- pe, er suppen her et godt sted at bruge dem. Ellers kan du bruge alle former for dyrkede spisesvampe og tørrede, udblødte svampe.
Opskriften er til 4 personer
Du skal bruge:
4 andelår
1 liter saltlage
2 dl æblemost
2 spsk. æblecidereddike
1,2 liter lys fjerkræbouillon
1 tsk. korianderfrø
200 g perlebyg
2 nye løg med top – eller 2 bundter forårsløg
1 fed hvidløg
1⁄2 – 1 spidskål
4 håndfulde spinat, gerne med stængler, som er meget smagsfulde
300 g svampe
Desuden
havsalt
friskkværnet peber
Dagen før
Dæk andelårene med afkølet saltlage, og sæt dem i køleskabet til næste dag. Du kan evt. lade lårene trække endnu længere i saltlagen for en mere salt smag – prøv 2 eller 3 dage.
På dagen
Tag åndelårene op af lagen, og kasser lagen. Kom andelårene i en gryde med æblemost, æblecidereddike, fjerkræbouillon og korianderfrø.
Kog op, og skum af for fedt og urenheder. Læg låg på gryden, og lad lårene simre i 11⁄2-2 timer. Tilsæt evt. mere væske undervejs. Lårene må gerne være meget møre, men stadig intakte. Kom perlebyggen med i gryden de sidste 20 minutter af kogetiden – tjek kogetiden på den type korn, du bruger, den kan variere. Det er vigtigt, at kornene er helt møre.
Rens grønsagerne grundigt for jordrester. Pil løg og hvidløg, og snit dem fint – tag gerne de grønne toppe med. Gør det samme med spidskålen og spinaten.
Skyl eller pensl svampene rene med en fin børste, alt efter hvad for en type svampe du har til rådighed. Pluk svampene i mundrette stykker.
Kom grønsager og svampe i suppen, og kog et par minutter. Vend spinaten i retten lige inden servering. Smag til med salt og peber. Server med dit bedste friskbagte brød.
Om Meyers Simremad
Meyers Simremad byder på over 100 opskrifter til mad, der tager lang tid i gryden og et minimums indsats i køkkenet.
Her er chili con carne, butter chicken, vildtgryde, supper, coq au vin, honningglaseret svineskank, pulled pork og meget mere. Bogen er illustreret med flotte fotos.
“Simremad kræver lang tid i gryden, men som regel et minimum af indsats i køkkenet. Resten af dagen kan du tøffe rundt og lave alt muligt andet, mens duften breder sig, og forventningerne vokser.” MAD & VENNER
Andre læste også: