Bøger om sport Fagbøger Motorsport Peter Nygaard

Mercedes – dream teamet, der blev involveret i motor-sportens værste ulykke

mercedes i formel 1, mercedes, formel 1, peter nygaard

Mercedes er en af formel 1-historiens største teams. Et vinderhold i særklasse, der var med i den største ulykke i motorsportens historie og efter en årelang pause gjorde stærkt comeback. Peter Nygaard fortæller hele historien i ord og billeder i sit pragtværk af en bog.


Historien om Mercedes i formel 1 er fortællingen om et hold med en imponerende vinderstatistik, og som har haft de tre mest succesrige kørere i teamet: Lewis Hamilton, Michael Schumacher og Juan Manuel Fangio.

LÆS OGSÅ: Mercedes i Formel 1. Imponerende bog om verdens hurtigste motorsport. Tyvstart din læsning her

Det er også et team, der var involveret i motorsportens værste ulykke i 1955, der kostede 82 mennesker livet og som betød, at holdet tog en meget lang pause. Pausen varede indtil 2010, hvor man vendte tilbage med sit eget hold igen.

Men alene på grund af deres triumfer i 1954-55 er Mercedes et af formel 1-historiens største teams.

Ingeniørkunst og professionalisme

Historien om Mercedes fra start til nu fortælles af Peter Nygaard, der nok er den mand i Danmark, der ved mest om formel 1. I ord og mange billeder fra alle årene udfoldes historien om løb, biler, kørere, ingeniører og chefer, der har gjort teamet til feltets stærkeste.

LÆS OGSÅ: Kevin Magnussen fortæller i Alt eller intet for første gang hele historien om sine 7 sæsoner i Formel 1

Resultaterne har været fantastiske, hvilket ikke mindst skyldes deres ingeniørkunst og professionalisme og deres ”Ordnung Muss Sein-indstilling”, som Peter Nygaard kalder det.

Mercedes - dream teamet, der blev involveret i motor-sportens værste ulykke
Stilhed før stormen hos Mercedes. Juan-Manuel Fangio (tv.) og teamchef Alfred Neubauer (med hat) venter på, at træningen til Monaco Grand Prix skal starte. 1955.
Foto: Grand Prix Photo

Med fra starten

Mercedes var med fra starten af formel 1, men har som fabriksteam kun været med i 14 af de 72 sæsoner, der er afviklet, siden VM startede i 1950.

Bogen begynder med den spæde begyndelse – årene 1894-1953 – og fortsætter med debuten 1954-1955, hvor Mercedes stiller med argentineren Juan Manuel Fangio og det unge talent, engelske Stirling Moss, og dermed sikrer sig de to bedste kørere i verden på daværende tidspunkt. Mercedes er da foran konkurrenterne på alle områder – bilerne, motorerne, budgetterne, kørerne – alt er i særklasse.

Mercedes - dream teamet, der blev involveret i motor-sportens værste ulykke
Starten er gået til 24-timersløbet i 1955. Et par timer senere ryger dele af Pierre Leveghs bil op på de tætpakkede tilskuerpladser.
Foto: Grand Prix Photo

Den største tragedie i motorsport

I 1955 rammes motorsporten og Mercedes af en stor tragedie, da der afholdes 24-timersløbet i Le Mans. Det er en folkefest, og der er mere end 300.000 tilskuere på plads omkring banen. Men det bliver en katastrofal dag.

LÆS OGSÅ: Til dig der elsker sport. 15 gode bøger om alt fra fodbold til Formel 1

Franskmanden Pierre Levegh bliver slynget ud af sin bil og dør omgående, mens bilens frontaksel og motor slynges op på tilskuerpladserne, hvor 81 tilskuere omkommer. Officielt mister 82 personer livet denne dag ved motorsportens værste ulykke nogensinde.

Motorsporten er efter tragedien i Frankrig under angreb overalt i Europa, og i løbet af kort tid bliver formel 1-grandprixerne i Frankrig, Tyskland, Schweiz og Spanien aflyst.

I Holland vælger man at gennemføre grandprixet, og Mercedes står overfor et svært valg. Det var ikke en af deres biler, der udløste tragedien, men det var en Mercedes, der blev kastet ind på tribunen og dræbte tilskuerne.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

En fransk kommission konkluderer efterfølgende i en undersøgelse af ulykken, at ingen kan drages til ansvar. Motorsportens største tragedie var et hændeligt uheld.

Mercedes - dream teamet, der blev involveret i motor-sportens værste ulykke
Nico Rosberg og Michael Schumacher er de to 2010-kørere, som indleder en ny epoke for Mercedes i 2010, hvor de beslutter sig for at have sit eget fabriksteam igen. Her er det Nico Rosberg i 2010 ved Malaysian Grand Prix.
Foto: Grand Prix Photo

Formel 1-historiens første dream team

Mercedes vælger efter ulykkesåret i 1955 at trække sig ud af al motorsport. I et år, hvor de er på toppen og har leveret imponerende resultater. Fangio har vundet VM i 1954 og 55, og Mercedes har trods udfordringen fra først og fremmest Lancia vundet 9 af de 12 VM-løb, teamet har deltaget i.

LÆS OGSÅ: Fadøl, børn på banen og strudseløb. 5 vanvittige historier fra formel 1

Mercedes har også vundet sportsvogns-VM 1955 overlegent: Det eneste løb, 300 SLR-modellen har ’tabt’, er 24-timersløbet i Le Mans, hvor tyskerne efter Pierre Leveghs ulykke trak de to sidste biler ud – mens de lå på første- og andenpladsen. Det er formel 1-historiens første dream team-historie.

Efter Mercedes har trukket sig ud, har de i en lang årrække et succesrigt partnerskab med engelske McLaren, og i denne periode kører både Jan og Kevin Magnussen for teamet. I 2010 gør Mercedes comeback med sit eget team, der med Lewis Hamilton som førstekører har domineret formel 1 siden 2014.

LÆS OGSÅ: “Den performance, bilen har i svingene, er så sindssyg.” Kom med Kevin Magnussen til race i Monarco i bogen Alt eller intet

Lewis Hamilton kom til Mercedes-teamet i 2014, og de følgende otte sæsoner har gjort ham til den mest vindende kører i formel 1-historien.

Mercedes - dream teamet, der blev involveret i motor-sportens værste ulykke
Lewis Hamilton efter sejren i Ungarn i 2016. Han vinder i alt 10 grandprixer i 2016. Foto: Grand Prix Photo

Om forfatteren

Peter Nygaard kan i 2021 fejre, at det er hans sæson nummer 40 som formel 1-reporter. I sin lange karriere har han mødt stort set alle stjernerne og især kørerne fra Mercedes har han været fan af. Han har tidligere udgivet bøger om formel 1 og om Ferrari, og dette er endnu et fascinerende kapitel i formel 1’s dramatiske historie.


mercedes i formel 1, peter nygaard

Historien om Mercedes er en fortælling om storhed, stolthed og det største comeback nogensinde i formel 1.

Mercedes er et af de mest sejrrige teams i verdens hurtigste løb. De har slået et utal af rekorder, og haft nogle af motorsportens største ikoner som Mercedes-kørere. Deres historie bærer præg af både sejrer og tragedier, og Peter Nygaard tager dig igennem hele den medrivende fortælling.

I dette imponerende og gennemillustrerede værk fortæller Peter Nygaard endnu et fascinerende kapitel i formel 1’s dramatiske historie.

Du kan købe Mercedes i Formel 1 online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel fra d. 2 november.


Måske vil du også være interesseret i

Ferrari, Ferrari i Formel 1, Peter Nygaard, Formel 1,

Den stejlende, sorte hingst på den røde baggrund er for mange blevet et symbol på motorsport. Kom tæt på historien om Ferrari, når Peter Nygaard udfolder beretningen om den stejlende hingst i Formel 1 – om triumferne, tragedierne og de tekniske landvindinger.

Peter Nygaard er Danmarks førende Formel 1-ekspert, og med denne bog har han begået et pragtværk om motorsportens mest legendariske spiller. Bogen fortæller en smuk, underholdende og dramatisk historie, som desuden er rigt illustreret.

Du kan købe Ferrari online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Formel 1

Formel 1 er mere end blot et af verdens største sportsbegivenheder – det er et fænomen. En sport, der i lige dele består af teknik, talent og penge.

Danmarks førende Formel 1 ekspert, Peter Nygaard, beretter hele historien om løbene, fra sportens beskedne start i 1950’erne til den milliardforretning, Formel 1 er i dag.

Læs også: Fadøl, børn på banen og strudseløb. Fem vanvittige historier fra Formel 1

Han fortæller om legenderne, tragedierne og triumferne; og om de mange små fascinerende detaljer omkring løbet, fx udviklingen af den teknik, der sørger for, at kørerne kan overleve selv de mest voldsomme sammenstød.

Du kan købe Formel 1 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.