Louisa Lorang har en fast tradition, hvor hun tager hele familien med til Rom i vinterferien. Det giver et indgående kendskab til Roms overflødighedshorn af kulinariske fristelser, men i år var opholdet forlænget og restaurantbesøgene intensiveret for der skulle researches til hendes nye kogebog Pasta.
For Louisa Lorang er pasta intet mindre end kærlighed på en tallerken. Derfor har hendes ny kogebog Pasta også været en udsøgt fornøjelse at skrive. Ikke mindst fordi den populære kok og forfatter smagte sig gennem Rom for at få de allerlækreste opskrifter med i bogen.
“Jeg har været i Rom maaaange gange. Ofte er vi der i uge 7. Der er smukt, lunt og ingen turister. I år var lidt anderledes. Rom havde lige åbnet igen efter Corona-nedlukningen og var en stor fest! Alle ville spise ude og nyde friheden. Denne gang var vi der i 12 skønne dage”, fortæller Louisa, som nåede at spise på omkring 20 restauranter under researchopholdet i den Italienske hovedstad.
Kørte du fuldt udtræk og kortet rundt på samtlige restauranter?
”Ja – vi gjorde det utroligt godt. Min familie er godt opdraget, og heldigvis er de næsten lige så sulte som mig”, griner Louisa og forklarer:
”Fordelene ved, at vi er fem, er mange. Det er totalt strengt, men når vi er på spisemission, bestiller jeg til alle, og så er det delemad. På den måde får jeg smagt en del. Denne gang var vi dog MEGET fokuserede på pasta. Selvfølgelig”, fortæller Louisa.
Pasta er egentligt ikke er lavet til at være en hovedret i Italien. Og de mindre portioner i pastaens hjemland gør det lidt mere overkommeligt at smage sig igennem både de helt klassiske enkle pastaretter, hvor ”less” virkelig er ”much more”, og de retter, hvor dygtige kokke eller bedstemødre gennem generationer bag restaurantkomfuret har skabt og forfinet en variation til perfektion.
Med en sød elskling i hånden
”I Danmark nyder vi oftest pasta som hovedret og derfor har jeg i bogen lavet opskrifterne som mellemstore portioner, der kan spises sammen med store salater – og gerne bare med en gaffel i den ene hånd og en sød elskling i den anden”, smiler Lorang.
Synet af fiskekasser og romere, der stimler sammen om en helt frisk fangst får altid pulsen op og hjertet til at banke som en kutter hos den erfarne kok:
”Fisk, skaldyr og bløddyr er altid godt sammen med pasta. Den vigtigste fisk er nok ansjosen. Den giver både umami og smag og er slet ikke til at undvære, hvis du spørger mig. Og så er det jo altid dejligt med skønne skaldyr og bunker af muslinger”, siger Louisa, der har viet et helt kapitel i bogen til pastaretter med fisk og skaldyr.
Hvordan fandt du frem til de restauranter du ville besøge?
”Det var et mix af gamle kendinge, tips fra lokale og research på Instagram,” fortæller Louisa og kommer i tanke om den gang hun for 8-10 år siden kom gående i Rom og skrupsulten, som hun var, gav sig til at løbe efter ”en lille, kraftig dame med mel over det hele – tværs over Campo de Fiori – hun lignede en der kunne lave mad – og jeg manglede et frokoststed”, griner Louisa og fortsætter:
”Siden har vi spist hos Osteria da Fortunata, hvor damen med melet forsvandt ind, mindst én gang om året. Da vi var der for nylig på researchturen til Pasta, var restauranten flyttet et par meter, og hurra for at vi ankom klokken 12, for allerede 12.30 var der måske 50 – 70 mennesker i kø.
Vi kørte pasta i bunkevis: cacio e pepe, carbonara, ravioli, ragu og en tiramisu, som jeg blev nødt til at dele,” siger forfatteren tilføjer med et grin:
”Ja, selv jeg kan blive mæt, men det varer aldrig længe”.
Romerske perler
Familien Lorang fik dog også opdaget helt nye perler de ikke kendte i forvejen.
”Jeg var super glad for Etnoteca Corsi og Perilli A Testaccio, som jeg aldrig før havde besøgt. Vi spiste mest klassisk, men fik helt vidunderlig og totalt streetstyle fisk på Filetti de Baccala i Largo dei Librari, og fuldstændigt fantastisk hjemmelavet pålæg på Ba´Ghetto”, fortæller Louisa.
Billig pasta i Rom
”Vil du have billig pasta i Rom, er der altid kø på Pastificio Guerra – men det går stærkt og pasta koster kun 4,5 Euro. Normalt er der meget at vælge imellem og det er lækkert”.
”En varm anbefaling skal også gå til Perillia Testaccio, som jeg selv har fået anbefalet, og det var fantastisk. Desværre havde jeg lige spist en kæmpe morgenmad. Alligevel tvang jeg familien til liiiige at dele en pasta og en gnocci – virkelig dejligt. Må tilbage en dag hvor jeg er ægte sulten.
Ved siden af ligger en smuk kageforretning, hvor jeg naturligvis spiste en hurtig baba. Der er også en fantastisk fiskeforretning samt en deli med spisning og restaurant. Masser af grunde til at komme forbi”, siger Louisa, der deler rundhåndet ud af flere gode tips til spisesteder i Rom på sin instagram med tagget #lorangeatsrome.
Pasta
Pastaretter er både elegante og enkle, og er oplagt at lave i hverdagen, når maden skal hurtigt på bordet. Men pasta kan også gøres ekstra lækkert, når der er tid til at lade saucen simre og lave pastaen selv. Og så er pastaretter bare utrolig nem og budgetvenligt hverdagsmad.
I bogen finder du klassikere som Cacio e pepe, pasta alla norma, pasta puttanesca, cabonara og mange andre “must-eats”. Her er også masser af grønne pastaretter som fx ravioli med græskar, salvie og brunet smør og pasta med radichio, blåost og valnødder.
Find også helt enkle pastaopskrifter, der bare smager himmelsk, heriblandt pasta med citron, oliven og parmesan eller pasta og trøffel. Der er også en opskrift på hjemmelavet pasta og gnocci.
Dyk ned i skønne retter inspireret af den østlige del af middelhavskøkkenet. Her er der selvfølgelig både feta, olivenolie og masser af citron, men det er også køkkener, der bugner af grøntsagsretter og masser af krydderier, og hvor maden smager af sol, sommer og dejlige ferier.
I bogen er der både små og store retter, og de er både til hverdag og til middage med mange. Prøv f. eks. en Alanya bowl, lammekebab med tahindressing, samosa med kartofler og saltet citronyoghurt, tyrkiske æg med knas og chilismør, fladbrød med halloumi, blæksprutteringe med citronmayo og vandmelonsalat med marineret gedeost og meget, meget andet.
Louisa Lorang har en fast tradition, hvor hun tager hele familien med til Rom i vinterferien. Det giver et indgående kendskab til Roms overflødighedshorn af kulinariske fristelser, men i år var opholdet forlænget og restaurantbesøgene intensiveret for der skulle researches til hendes nye kogebog Pasta.
For Louisa Lorang er pasta intet mindre end kærlighed på en tallerken. Derfor har hendes ny kogebog Pasta også været en udsøgt fornøjelse at skrive. Ikke mindst fordi den populære kok og forfatter smagte sig gennem Rom for at få de allerlækreste opskrifter med i bogen.
LÆS OGSÅ: I Pasta fra Louisa Lorang får du 50 opskrifter, lavet med store mængder olivenolie, parmesan og kærlighed
“Jeg har været i Rom maaaange gange. Ofte er vi der i uge 7. Der er smukt, lunt og ingen turister. I år var lidt anderledes. Rom havde lige åbnet igen efter Corona-nedlukningen og var en stor fest! Alle ville spise ude og nyde friheden. Denne gang var vi der i 12 skønne dage”, fortæller Louisa, som nåede at spise på omkring 20 restauranter under researchopholdet i den Italienske hovedstad.
Kørte du fuldt udtræk og kortet rundt på samtlige restauranter?
”Ja – vi gjorde det utroligt godt. Min familie er godt opdraget, og heldigvis er de næsten lige så sulte som mig”, griner Louisa og forklarer:
”Fordelene ved, at vi er fem, er mange. Det er totalt strengt, men når vi er på spisemission, bestiller jeg til alle, og så er det delemad. På den måde får jeg smagt en del. Denne gang var vi dog MEGET fokuserede på pasta. Selvfølgelig”, fortæller Louisa.
LÆS OGSÅ: Louisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min madLouisa Lorang: Det største kompliment er, når folk i virkeligheden laver min mad
Pasta er egentligt ikke er lavet til at være en hovedret i Italien. Og de mindre portioner i pastaens hjemland gør det lidt mere overkommeligt at smage sig igennem både de helt klassiske enkle pastaretter, hvor ”less” virkelig er ”much more”, og de retter, hvor dygtige kokke eller bedstemødre gennem generationer bag restaurantkomfuret har skabt og forfinet en variation til perfektion.
Med en sød elskling i hånden
”I Danmark nyder vi oftest pasta som hovedret og derfor har jeg i bogen lavet opskrifterne som mellemstore portioner, der kan spises sammen med store salater – og gerne bare med en gaffel i den ene hånd og en sød elskling i den anden”, smiler Lorang.
LÆS OGSÅ: Pasta med svampe og mascarpone er efterårets bedste pastaret. Få den lækre opskrift fra Louisa Lorang lige her!
Pasta med fisk & skaldyr
Synet af fiskekasser og romere, der stimler sammen om en helt frisk fangst får altid pulsen op og hjertet til at banke som en kutter hos den erfarne kok:
”Fisk, skaldyr og bløddyr er altid godt sammen med pasta. Den vigtigste fisk er nok ansjosen. Den giver både umami og smag og er slet ikke til at undvære, hvis du spørger mig. Og så er det jo altid dejligt med skønne skaldyr og bunker af muslinger”, siger Louisa, der har viet et helt kapitel i bogen til pastaretter med fisk og skaldyr.
Hvordan fandt du frem til de restauranter du ville besøge?
”Det var et mix af gamle kendinge, tips fra lokale og research på Instagram,” fortæller Louisa og kommer i tanke om den gang hun for 8-10 år siden kom gående i Rom og skrupsulten, som hun var, gav sig til at løbe efter ”en lille, kraftig dame med mel over det hele – tværs over Campo de Fiori – hun lignede en der kunne lave mad – og jeg manglede et frokoststed”, griner Louisa og fortsætter:
”Siden har vi spist hos Osteria da Fortunata, hvor damen med melet forsvandt ind, mindst én gang om året. Da vi var der for nylig på researchturen til Pasta, var restauranten flyttet et par meter, og hurra for at vi ankom klokken 12, for allerede 12.30 var der måske 50 – 70 mennesker i kø.
Vi kørte pasta i bunkevis: cacio e pepe, carbonara, ravioli, ragu og en tiramisu, som jeg blev nødt til at dele,” siger forfatteren tilføjer med et grin:
”Ja, selv jeg kan blive mæt, men det varer aldrig længe”.
Romerske perler
Familien Lorang fik dog også opdaget helt nye perler de ikke kendte i forvejen.
”Jeg var super glad for Etnoteca Corsi og Perilli A Testaccio, som jeg aldrig før havde besøgt. Vi spiste mest klassisk, men fik helt vidunderlig og totalt streetstyle fisk på Filetti de Baccala i Largo dei Librari, og fuldstændigt fantastisk hjemmelavet pålæg på Ba´Ghetto”, fortæller Louisa.
Billig pasta i Rom
”Vil du have billig pasta i Rom, er der altid kø på Pastificio Guerra – men det går stærkt og pasta koster kun 4,5 Euro. Normalt er der meget at vælge imellem og det er lækkert”.
”En varm anbefaling skal også gå til Perillia Testaccio, som jeg selv har fået anbefalet, og det var fantastisk. Desværre havde jeg lige spist en kæmpe morgenmad. Alligevel tvang jeg familien til liiiige at dele en pasta og en gnocci – virkelig dejligt. Må tilbage en dag hvor jeg er ægte sulten.
Ved siden af ligger en smuk kageforretning, hvor jeg naturligvis spiste en hurtig baba. Der er også en fantastisk fiskeforretning samt en deli med spisning og restaurant. Masser af grunde til at komme forbi”, siger Louisa, der deler rundhåndet ud af flere gode tips til spisesteder i Rom på sin instagram med tagget #lorangeatsrome.
Pasta
Pastaretter er både elegante og enkle, og er oplagt at lave i hverdagen, når maden skal hurtigt på bordet. Men pasta kan også gøres ekstra lækkert, når der er tid til at lade saucen simre og lave pastaen selv. Og så er pastaretter bare utrolig nem og budgetvenligt hverdagsmad.
I bogen finder du klassikere som Cacio e pepe, pasta alla norma, pasta puttanesca, cabonara og mange andre “must-eats”. Her er også masser af grønne pastaretter som fx ravioli med græskar, salvie og brunet smør og pasta med radichio, blåost og valnødder.
Find også helt enkle pastaopskrifter, der bare smager himmelsk, heriblandt pasta med citron, oliven og parmesan eller pasta og trøffel. Der er også en opskrift på hjemmelavet pasta og gnocci.
Du kan købe Pasta online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Nyt fra Louisa Lorang
Hverdagsbazar
Dyk ned i skønne retter inspireret af den østlige del af middelhavskøkkenet. Her er der selvfølgelig både feta, olivenolie og masser af citron, men det er også køkkener, der bugner af grøntsagsretter og masser af krydderier, og hvor maden smager af sol, sommer og dejlige ferier.
I bogen er der både små og store retter, og de er både til hverdag og til middage med mange. Prøv f. eks. en Alanya bowl, lammekebab med tahindressing, samosa med kartofler og saltet citronyoghurt, tyrkiske æg med knas og chilismør, fladbrød med halloumi, blæksprutteringe med citronmayo og vandmelonsalat med marineret gedeost og meget, meget andet.
Du kan købe Hverdagsbazar hos fx. Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: