Fjodor Dostojevskij Klassikere Skønlitteratur

Dostojevskij 200 år. Dømt til døden … og forfatter til nogle af verdens største klassikere

dostojevskij, kaeldermennesket, idioten

Dostojevskij fylder 200 år, og det fejrer vi med genudgivelsen af to af hans mesterværker, Idioten og Kældermennesket. Bliv klogere på den verdensberømte russiske forfatter her.


Han blev dømt til døden, tilbragte flere år i en sibirisk fangelejr, og så var han i evig spillegæld. Den store russiske forfatter Fjodor Dostojevskij levede mildest talt et omtumlet liv. Alligevel formåede han at skrive nogle af verdenshistoriens største litterære værker.

Dostojevskij blev født den 11. november 1821. Selvom familien havde adelige rødder, var de ludfattige, og den unge Fjodor voksede op i et strengt hjem med en alkoholiseret far.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værker

Som ung mand blev Dostojevskij sendt på militærakademi, hvor han studerede til ingeniør. Han gennemførte sine studier, selvom han aldrig interesserede sig specielt for matematik og tal. Som nyuddannet begyndte han i stedet at skrive, og det viste sig at være en god idé. I 1846 – da Dostojevskij var fyldt 25 år – udkom hans første roman, Stakkels mennesker, der blev modtaget med begejstring i Ruslands litterære kredse.

Forfatteren havde endelig fundet sin rette hylde.

Næsten henrettet

Som 28-årig blev Dostojevskij medlem af en politisk diskussionsklub, der hed Petrasjevskij-cirklen. Klubben gik ind for store sociale reformer i Rusland, hvor livegenskabet – en slags slaveri – stadig var i kraft. Men det var ikke ufarligt at diskutere den slags progressive tanker i datidens Rusland.

Den siddende tsar, Nicholas 1., var rædselsslagen for, at nogen ville starte en revolution i landet. Derfor holdt hans politi skarpt øje med grupper, der udgjorde en trussel mod styret. Og det vurderede de, at Petrasjevskij-cirklen gjorde.

LÆS OGSÅ: Det jeg elskede. Siri Hustvedts moderne klassiker i smuk, ny udgave

I april 1849 blev Dostojevskij og de andre medlemmer af cirklen arresteret og siden dømt til døden. Henrettelsen skulle finde sted lille juleaften samme år. Da dagen oprandt, blev forfatteren og hans medfanger ført til henrettelsespladsen, hvor en stor menneskemængde var stimlet sammen for at kigge på. Soldaterne, der skulle skyde dem, stod klar på række.

I allersidste øjeblik – fangerne havde allerede fået sække over hovedet – kom en budbringer fra tsaren ridende og afbrød henrettelsen. Det viste sig senere, at det havde været en falsk henrettelse, stablet på benene for at sætte en skræk i livet på de politiske fanger.

LÆS OGSÅ: 1984. Derfor bliver George Orwells klassiker ved med at være (uhyggeligt) relevant

Det betød, at Dostojevskij slap med livet i behold. Han blev i stedet sendt til Sibirien i fangelejr. Der skulle gå ti år, før han kunne vende tilbage til Sankt Petersborg og genoptage sit skriveri. Han var en forandret mand – fysisk udtæret og med store ar på sjælen.

Men han havde fået en masse at skrive om.

I evig gæld

Dostojevskij var en notorisk spillefugl, og gennem en stor del af sit liv kæmpede han med gæld og utilfredse kreditorer. Alligevel førte hans ludomani til én god ting. Det var nemlig sådan, han mødte sin anden kone og sit livs store kærlighed.

LÆS OGSÅ: 10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

I 1865 stod forfatteren i en temmelig penibel situation. Han var i akut pengenød på grund af sin spillegæld, og derfor lavede han en mildest talt dumdristig aftale med en forlægger i Sankt Petersborg. Forlæggeren betalte et forskud til Dostojevskij, som til gengæld skulle levere et færdigt manuskript til en bog på få måneder. Hvis ikke han afleverede til tiden, ville forlæggeren få rettighederne til hele hans forfatterskab.

Dostojevskij indså hurtigt, at han ville få svært ved at aflevere et manuskript inden deadline. Derfor ansatte han den 20-årige Anna Snitkina, der var udlært stenograf. Med lynende hast fik de skrevet bogen færdig – forfatteren dikterede, og Anna skrev ned.

LÆS OGSÅ: Udødelig Hemingway-klassiker nyoversat med aldrig før udgivet materiale

Manuskriptet blev afleveret til tiden, og Dostojevskij bevarede rettighederne over sit eget forfatterskab. Bogen, som han havde skrevet på rekordtid, hed ironisk nok Spilleren.

Men vigtigst af alt havde forfatteren mødt den unge Anna, som han havde forelsket sig dybt i. Heldigvis var følelsen gengældt, og de blev hurtigt gift.

En af de helt store

På trods af Fjodor Dostojevskijs dramatiske liv og evige pengeproblemer formåede han at skrive en række værker, der i dag betragtes som nogle af verdenslitteraturens allerstørste. Hans romaner – mesterværker som Idioten, Forbrydelse og Straf, Brødrene Karamazov og Kældermennesket – tackler nogle af livets helt store emner: skyld, ansvar, religion – og kampen for at blive et bedre menneske.

LÆS OGSÅ: Læs et uddrag af Tom Wolfes newyorker-klassiker Forfængelighedens bål

Dostojevskij er kendt for at skrive med en dyb psykologisk indsigt, og hans værker har senere inspireret tænkere som Nietzsche og Sartre.

Det kan altså sagtens betale sig at gå i gang med at læse – eller genlæse – den store russiske forfatter.


Idioten

idioten, dostojevskij

En nyrevideret og gennemredigeret udgave af Idioten.

Dostojevskijer forfatterskab består af flere verdensanerkendte klassikere. I Idioten tager han læseren med til 1800-tallets Rusland, og kommer helt tæt på de adelige i Sankt Petersborg.

Idioten handler om den unge fyrst Mysjkin, som er ren godhed, tilgivelse og alt hvad man kan ønske sig af et menneske. Han vender hjem til Rusland efter at have tilbragt det meste af sit liv i behandling for epilepsi på et sanatorium i Alperne. Hans barnlige uskyld er lige så kompromisløs som den verden, der prøver at mane den i jorden, og hans godtroenhed bliver udnyttet af rig og fattig, ven og fjende, til det til sidst er svært at se forskel.

Du kan købe Idioten online eller i din nærmeste boghandel.


Kældermennesket

Kældermennesket, Dostojevski

Det er 150 år siden at Kældermennesket udkom første gang, men den er stadig relevant og værd at læse i dag. Fortællingen gjorde stort indtryk på bl.a. filosoffen Friedrich Nietzsche, og værket er i dag blevet en klassiker hele verden kender.

En 40-årig embedsmand kan takket være en lille arv leve i afsondrethed. Fra sin usle lejlighed i Sankt Petersborg udgyder han sine betragtninger om livet og tilværelsen. 

Kældermennesket er en bitter mand, der er fyldt af vrede, aggression, jalousi, skuffelse og sorg over samfundet.

Du kan købe Kældermennesket online eller i din nærmeste boghandel.