Carlsen Bøger til godnatlæsning Børnebøger

10 gode råd til at gøre godnatlæsning ekstra hyggelig og givende

carlsens godnathistorier, godnatlæsning, højtlæsning

Godnatlæsning er i mange børnefamilier et lige så fast ritual som at børste tænder. Her er tid til ro og nærvær, når store og små fordyber sig i en historie sammen.


Bøgernes forunderlige verden kan både tilfredsstille børnenes fantasi og samtidig udvikle den i nye retninger. Hygge med en historie er også med til at styrke barnets ordforråd og sprogudvikling, når I sammen fortæller, forklarer, spørger og svarer.

Involver dit barn i højtlæsningen

Højtlæsning er ikke nødvendigvis bare at læse op. Som en del af højtlæsningshyggen kan vi nemlig tilbyde børnene levende læsning med udfordringer, der hverken er så svære, at de giver op, eller så lette at de keder sig.

En måde at gøre dette på er med er ved at invitere dit barn til at besvare spørgsmål, reflektere, udtale ord og sætninger eller formulere egne små historier undervejs i højtlæsningen.

Læs også: 1000 bøger før skolestart – Derfor skal du læse med dit lille barn

Vælger dit barn den samme godnathistorie igen og igen? Eller er dit barn begyndt at synes, at godnatlæsning er kedeligt? Her får du ti gode råd til at gøre godnatlæsningen ekstra hyggelig for både forælder og barn:

10 gode råd til godnatlæsningen

  1. Vælg gerne billedbøger med mange detaljer og sjove ting at tale om.
  2. Tag udgangspunkt i barnets interesser ved valg af højtlæsningsbog – lad gerne barnet vælge bogen.
  3. Gør sproget levende med humor, lyde, stemmeskift og kropsudtryk.
  4. Hold pauser, peg og spørg til tekst og billeder.
  5. Følg op på barnets svar, udvid og relater til barnets egen verden.
  6. Inddrag dine egne og barnets personlige oplevelser og følelser.
  7. Læs bogen 3-4 gange, overdrag gradvist fortællingen til barnet.
  8. Husk at være nærværende med øjenkontakt og anerkendelse af barnets sproglige forsøg.
  9. Læs for barnet mindst 3-4 gange om ugen i ca. 20 minutter for at skabe en god rutine omkring godnatlæsningen.
  10. Lad altid bøger og andet læsestof ligge fremme i børnehøjde, så barnet har mulighed for at udforske og vælge nye bøger.

Hvad skal I så læse?

Mangler du inspiration til godnatlæsningen? De nye samlebind fra Carlsen er som skræddersyet til godnatlæsning.

LÆS OGSÅ: Fem minutter i godnat: Korte historier til sengetid, læsetid – eller bare altid

LÆS OGSÅ: Gakkede godnathistorier med grinegaranti! Læs en historie fra Grydeklar


Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen: Eddie går hjem fra børnehave

Eddie keder sig lidt ovre i børnehaven og får lyst til at gå hjem. Hans far er der ikke lige til at hente ham, men det gør ikke noget. Eddie skal jo bare over en stor vej, med en bus, cykle lidt og så op på tredje sal. Intet problem.

Eddie-bøgerne er en ny serie til de mindste med den populære lillebror fra Sallys far. Serien er fortalt af Thomas Brunstrøm og tegnet af Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Eddie går hjem fra børnehave online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Alberte Winding og C. Bigum: Anker-bøgerne

Hverdagen i børnehøjde – fortalt af Alberte Winding

”Kan hunde snakke?” spørger Anker. Nej, men da far var dreng, havde han en hund, som var pivdygtig til alt muligt andet. Far må tørre en tåre væk fra øjenkrogen, da han fortæller om Lassie, og næste dag beslutter far og mor, at Anker må få en hund.

Ny bog i en serie af billedbøger til de 2-5-årige af Alberte Winding med sjove og genkendelige historier fra Ankers hverdag.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Anker og Kaptajn Pølse online eller i din nærmeste boghandel.Toke Lotz, Thomas Porsager og Sofie Lin Mesterton: Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed

I Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed møder du Kaptajn Skumskæg, der gerne vil være den farligste sørøver på de 13 verdenshave. Det har hun lige råbt til hele sin besætning om bord på Skumskuden. Så de er helt klar til angreb, da der bliver råbte: “Skib i sigte!”

Men det er ikke et skib – det er en tømmerflåde. Og om bord er Anders, der gemmer på en hemmelighed, der sagtens kan overrumple en hel skude med sørøvere.

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed online, eller i din nærmeste boghandel.Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen: Anton og Farmor på havets bund

Anton og Farmor må rejse til havets bund, for at finde den ring Farmor har mistet. På bunden af havet møder de farlige uhyrer og stressede havfruer. Anton må derfor være ekstra kvik, hvis han skal klare opgaven og få Farmors ring med tilbage.

Rejsen er bliver eventyrlig, og når Farmor er med, er der aldrig et kedeligt øjeblik.

Anton og Farmor er skabt af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen, makkerparret bag Sallys far

Du kan købe Anton og Farmor på havets bund online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandelGrydeklar

Grydeklar, godnathistorier,

Den ultimative samling af gakkede, bizarre og platte historier, der garanterer grin!

Læs bl.a. historien om verdens kedeligste dreng, om pigen der fandt en statsminister i baghaven, og om, hvorfor man i virkeligheden prutter.

Godnathistorierne i Grydeklar er fortalt af nogle af Danmarks sjoveste forfattere.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Grydeklar online eller i din nærmeste boghandel.Fem minutter i godnat – Disney dyrevenner

I Fem minutter i godnat – Disney dyrevenner får du tolv søde og sjove historier fyldt med skønne illustrationer med de elskede dyrevenner fra Disney og Pixar. Du kan blandt andet møde Stampe, Doggi, Stitch, Aristocats og de 101 dalmatinere.

Fem minutter i godnat er små historier, der passer perfekt til godnatlæsningen – eller til alle andre tidspunkter på dagen, hvor der lige er fem minutter tilovers.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Fem minutter i godnat – Disney dyrevenner online, eller i din nærmeste boghandel.


carlsens godnathistorier, højtlæsning, godnatlæsning, børnebøger