Danske romaner Historiske romaner Merete Pryds Helle Prisbelønnede romaner

Merete Pryds Helles romaner om Danmark er gribende tidsbilleder fra det 20. århundrede

Merete Pryds Helle-serie

Når samfundet bevæger sig, bevæger vi os med det. På godt og ondt. Det handler Merete Pryds Helles tre samfundsportrætter Folkets skønhed, Vi kunne alt og Det vågne hjerte om.

Med Folkets skønhed nåede Merete Pryds Helle i 2016 ud til det helt store publikum og modtog blandt andet Politikens Litteraturpris og De Gyldne Laurbær.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helles stilsikre 90’er-romaner er mere relevante end nogen sinde før

De tre romaner er socialrealistiske nedslag i Danmark i 1930’erne, -70’erne og -80’erne og kredser om forfatterens egen familie.

Barsk og rørende på samme tid

Folkets skønhed handler om Marie, der vokser op på Langeland 1930’erne. Hjemmet er ludfattigt, og vold og misbrug er hverdagskost i den børnerige familie, hvor dovenskab straffes hårdt.

Marie er flittig, for hun vil andet og mere, og hun kommer i huset hos en kvinde, som tager sig af unge piger, der er kommet galt af sted, og som sørger for at børnene bliver bortadopteret.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle: Jeg har aldrig set sådan et vanvid i nogens øjne – hverken før eller siden

Det er en ny og anderledes verden, der åbner sig for Marie, der samtidig er blevet forelsket i elektrikerlærlingen Otto, hvis mor dog ikke ser positivt på forholdet.

Men Merete og Otto vil hinanden og vil det samme: At undslippe Langeland. De bliver gift, og fra Langeland går turen til København, hvor de starter et nyt og økonomisk bedre liv. De flytter til forstæderne, i parcelhus og får barn. Alle deres drømme opfyldes et efter et.

LÆS OGSÅ: Til dig. Begyndelsen af Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

Men man kan ikke løbe fra sin fortid, og Langeland vil ikke slippe dem.

Folkets skønhed en fiktiv fortælling baseret på erindringer og overleveringer fra forfatterens egen familie.

Når forældre og samfund svigter

Vi kunne alt er en selvstændig efterfølger til Folkets skønhed. Her møder vi familien Pryds’ naboer på villavejen i Værløse; Merle, storesøster Klara, den drikfældige far og den scleroseramte grønlandske mor.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle er tilbage – Læs første kapitel af Vi kunne alt

Merle vokser op med en endeløs række af afvisninger og svigt fra forældrene og i skolen. Det begavede barn med matematisk sans når så langt ud, at hun iscenesætter en ulykke, der sender hende på ”rekreation” hos bedsteforældrene, hvor hun møder kærlighed og forståelse for første gang.

I 1970’ernes brydningstid er alt muligt, og Merles far indprenter sine piger, at de kan alt. Men sådan er det bare ikke, når man vokser op i en dysfunktionel familie.

LÆS OGSÅ: 3 hurtige til Merete Pryds Helle om romanen Vi kunne alt

Vi kunne alt handler om omsorgssvigt, uforløst kærlighed og ubærlige tab og om at møde sin skæbne med de muligheder, man har.

Om at bryde – i en brydningstid

Det vågne hjerte begynder i det tidlige forår 1984. Lis bliver overfaldet på en gåtur i Utterslev Mose i København, og det vender op og ned på hele hendes liv.

Hun bruger sin sommer på at bearbejde oplevelsen på Kvindehøjskolen i Visby, hvor et healing- og byggehold forsøger at lægge strategier for at vælte patriarkatet.

LÆS OGSÅ: Det vågne hjerte. Ny, selvstændig roman af anmelderroste Merete Pryds Helle. Tyvstart din læsning her

Men det er også her Lis må gøre om med sig selv, hvem hun er. Og det er også her Kirsten endelig overgiver sig til Lis’ kærlighed.

Men da hverdagen gør sit indtog, da kvinderne kommer hjem fra højskolen, bliver tingene mere og mere komplicerede.

Det vågne hjerte er en stærk fortælling med fokus på kvindeskæbner, venskab og kærlighed i 1980’ernes Danmark og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.

Hør Merete fortælle om Det vågne hjerte




Se alle romanerne

Folkets skønhed

dannelsesromaner

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016.

Livet på Langeland i 1930’erne er hårdt og præget af økonomisk krise.

Det oplever Marie, som vokser op i en familie med mange børn og få penge, på egen krop. Her er vold en del af hverdagen – også før krigen kommer.

Maries redning bliver mødet med Otto, og sammen tager de til København for at skabe sig en ny og bedre tilværelse langt væk fra Langeland.

Men fortiden følger med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle

Den selvstændige fortsættelse til Folkets skønhed, som vandt De Gyldne Laurbær.

Merle vokser op på en villavej i Værløse i 1971. Hun bor sammen med sine forældre, og livet i hjemmet er præget af moderens sygdom og faderens hang til at gribe til flasken.

Men der er også gode dag på villavejen, og romanen tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 1970’ere.

Vi kunne alt er en roman om skyld og skam, om kærlighed på trods, og om børn, der får at vide, at fremtiden er deres.

Du kan købe Vi kunne alt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Det vågne hjerte

Merete Pryds Helles romaner om Danmark er gribende tidsbilleder fra det 20. århundrede

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.