Anden verdenskrig Simon Kratholm Ankjærgaard

VILD HISTORIE ekstra vild denne uge: 36 DØGN I REDNINGSBÅD PÅ STILLEHAVET

Vild historie

Podcasten VILD HISTORIE fortæller denne uge om næsten ukendt bog, hvor en dansk telegrafist gennemgik en ren Robinson Crusoe under Anden Verdenskrig.

“Pludselig brødes tavsheden og stilheden af en desperat stemme. Det var en, der bad om en kniv til at skære sine pulsårer over med, så at han kunne være sikker på at være død, inden hajerne kastede sig over ham.”

Ordene stammer fra den dramatiske og fuldstændig glemte bog 100 døgn i redningsbåd og koralø. Den handler om Sigfred K. Bruun – en dansk telegrafist, som kommer i STORE problemer under 2. verdenskrig. Bogen er skrevet af en journalisten Carl Østen, som efter krigen har interviewet Sigfred om hans oplevelser.

Drama i drengeværelset

Bogen er omdrejningspunkt for det nye afsnit af VILD HISTORIE.

“Et forlag havde hyret mig som redaktør på en bog om Rederiet Nordens historie. Jeg blev inviteret med ned i kælderen, hvor rederiets bogsamling stod. Og der var der nogle få eksemplarer tilbage af den her bog, som blev nedskrevet i 1946. Jeg tog den med hjem. Og da jeg begyndte at læse den, var jeg ti år igen og kunne huske den følelse, jeg havde haft, da jeg som dreng sad med Robinson Crusoe,” siger Tommy Heisz.

Sigfried er telegrafist på Donerail, som bliver ramt af de japanske granater. I mørket lykkes det for Sigfred at svømme over til en redningsflåde. Det lykkes for 24 af skibets besætning på 36 mand at komme i redningsbåden et sted mellem Australien og Fiji-øerne. Hawaii ligger omkring 1200 km i nordvestlig retning, og USA’s vestkyst er omkring 4000 km væk. Men hvis de sætter kursen den vej, går de imod passaten. Det er ikke muligt.

Resten af den dramatiske historie kan høres i det ny afsnit af den succesfulde podcastserie VILD HISTORIE med de anmelderroste forfattere Tommy Heisz og Simon Kratholm Ankjærgaard som værter.

Om værterne:

Tommy Heisz (tv) er journalist og forfatter, bl.a. til ‘Dødens årsag”, en kulturhistorisk fortælling om, hvordan danskerne gennem tiden har slået hinanden ihjel. Han er skribent for Politiken og underviser amerikanske universitetsstuderende på DIS Study Abroad. Læs mere her: tommyheisz.dk

Simon Kratholm Ankjærgaard(th) er journalist, historiker og forfatter. Han har senest udgivet bøgerne “Genforeningen 1920”, og “Augustoprøret 1943”. Læs mere her:
www.ankjaergaard.dk

Fakta:

Titel: Vild historie (nyt afsnit hver 14. dag helt frem til jul)

Værter: Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz

Kan streames på Podimo, Mofibo, Saxo Premium, Chapter, Nextory, Bookmate og eReolen