Aktuelt Amerikanske romaner Artikler du kan lytte til Fiktion Romantiske bøger T.I. Lowe

Sydstatsforfatter T.I. Lowe: Vi er ofte så optagede af vores eget, at vi ikke opdager, når naboen har det skidt

under magnoliatræerne, t.i. lowe, tonya lowe

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Sydstatsforfatter T.I. Lowe skriver let om livets tunge emner. Hun vil bryde tabuer og få os til både at grine og græde med Under magnoliatræerne. Det er en stærk coming of age-historie med sydstatstemning, stor kærlighed og familiesvigt på grund af psykisk sygdom.


Under magnoliatræerne af T.I. Lowe er en af den slags bøger, som har det hele. Ung kærlighed, dødsfald, svigt, venskab, psykisk sygdom, magnoliatræer, der gemmer hemmeligheder under deres duftende blomsterkroner og giftige tobaksmarker, der kalder på hårdt arbejde. En sej, ung dame, der er for stolt til at bede om hjælp. Det er bittersødt. Smukt, men hårdt.

Lyt til begyndelsen af Under magnoliatræerne her:


Se trailer til Under magnoliatræerne


Som læser kan du både grine højt og blive rørt til tårer af historien om den unge Austin (kaldet Ox), der mister sin mor og må passe på sine seks søskende, da farens psykiske sygdom forværres og gør hverdagen til benhårdt arbejde for Austin på en gård i en lille sydstatsby i 80’erne.

Samtidig med udfordringerne, der hober sig op for unge Austin, så bliver en gensidig forelskelse i borgmesterens søn et intenst lys i mørket.

Det er enormt sørgeligt og på samme tid humoristisk og livsbekræftende.

Honey, life is pretty dang tough! No matter, we need to laugh. That’s why I intentionally do this in my stories. Some parts get to heavy, so it’s necessary to lighten it up a bit. Like giving myself and the reader a timeout, ya know.

T.I. Lowe om Under magnoliatræerne

T’et i T.I. Lowe står for Tonya, og forfatteren bliver selv påvirket, når hun skriver de alvorlige passager i sine bøger.

“Der er især en bestemt passage i bogen, hvor Austin er tæt på at bryde sammen, og jeg havde det på samme måde. Da jeg rejste mig fra stolen og forlod skærmen, kunne jeg ikke slippe tanken om, hvordan i alverden, vi skulle komme igennem det sammen.”

LÆS OGSÅ: Under magnoliatræerne er en gribende coming-of-age-fortælling fra 1980’ernes sydstater. Smuglæs i romanen her

I Under magnoliatræerne følger vi Austin, der går fra at være barn til ung kvinde. Hun er en sej ung dame, der hellere vil tage sig af sine seks søskende og psykisk syge far end bede andre om hjælp.

Er det en typisk sydstatsting at være så stolt og stædig, at man ikke kan bede om den hjælp, man har brug for?

“Det er måske mere en kvindeting, ha, ha. Jeg kan i hvert fald være ret stædig og vil selv ordne det, der skal ordnes, uden at spørge om hjælp. Jeg kender mange kvinder, som er sådan. Men jeg har selvfølgelig også altid levet i sydstaterne, så jeg ved ikke, hvordan det ellers er.”

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

“Jeg har bare hele tiden vidst, at Austin blev nødt til at være tough as nails på grund af faren. Hun er helten i familien og i lokalsamfundet, og jeg håber, at min datter og andre unge kvinder vil blive inspireret af hendes mod. Men selvfølgelig også forstå vigtigheden af at turde række ud efter hjælp.”

Selvmord fik forfatter til at undre sig

Tilbage i 2019 bemærkede Tonya, at nyhederne handlede meget om prominente medlemmer af lokalsamfund og kirken, som begik selvmord. Det fik hende til at undre sig, hvad havde bragt dem i de situationer, hvor de følte, at selvmord var den eneste udvej?

“Jeg undrede mig så meget, at jeg blev nødt til at researche på det. Det førte mig til emnet psykisk sygdom. Det påvirker mig meget, at vi stadig ikke kan tale åbent om vores mentale helbred. Hvis du har kræft, så får du medicin imod det. Det burde være lige så accepteret, at man også kan være psykisk syg og have brug for behandling.

Jeg håber, at Under magnoliatræerne kan hjælpe med at skabe opmærksomhed om det emne.”

LÆS OGSÅ: Hvad skal I læse i læseklubben? Her er 20 oplagte bøger

Tonya skrev sin første roman Lulu’s Café, da hendes mor blev alvorligt syg, og hendes romaner berører ofte tunge emner – trods den lette tone og sydstatscharmen.

“Når jeg skriver om overgreb, mentalt helbred, misbrug eller lignende i mine bøger, så er det, fordi jeg synes, det er emner, vi bør tale om. Det betyder meget for mig, når mine læsere kontakter mig og siger, at de kan relatere til historien. Så ved jeg, at jeg har gjort mit job ordentligt.”

På trods af de hårde omstændigheder i Under magnoliatræerne er der også en dyb familiekærlighed, som der ikke kan rokkes ved, selvom sygdom fører til svigt fra farens side.

LÆS OGSÅ: 10 romaner til din læseliste, der storhitter på #BookTok

Her har vi ikke at gøre med en tyran, og Austin elsker sin far højt, uanset alle de problemer, han skaber, når han for eksempel i et manisk anfald tvinger Austin og hendes søskende til at smadre deres egen tobaksmark, selvom det betyder, at de mister deres eneste indtægtkilde.

“Åh, Dave. Jeg holder så meget af den karakter. Han er kompliceret, men samtidig sådan en tender-spirited mand. Jeg vil have, at læserne sympatiserer med ham. Det var vigtigt at vise, at selvom han ikke kan gøre for det, så påvirker hans sygdom familien i høj grad.

De bliver nødt til at tage med på farens vilde, følelsesmæssige rutsjeture uden at vide, hvor turen ender – og om de kører helt af sporet.”

Vil tale højt om psykisk sygdom

Tonya Lowe vil gerne sætte en debat i gang.

“Psykisk sygdom er ofte et tabu. Det synes jeg, vi skal gøre noget ved. Vi kan starte med at tale højt om det. Jeg håber, at Under magnoliatræerne kan være med til at sætte gang i den snak.”

LÆS OGSÅ: 15 skønne romaner om kærlighed, familie, venskab og livet

I Under magnoliatræerne er der et svigt fra naboernes side. Hvad ville Tonya have gjort, hvis hun havde haft en nabo med nogle af de problemer, som der er i Austins familie?

“Jeg vil håbe, at jeg havde været mere opmærksom, men det er jeg ikke nu. Vi har nok en tendens til at blive for optagede af vores egne liv til at opdage, når naboerne har det skidt. Heldigvis har jeg gode naboer, vi tjekker op på hinanden engang imellem og har også en gruppechat. Men jeg tror, at vi alle kunne være bedre til at se, hvordan folk omkring os har det.”

Kærlighed og klasseskel

Fattigdommen er til at tage at føle på i Austins familie, hvor bare det at få mad nok på bordet til seks sulte søskende kan være et problem, og hvor Austin må arbejde i stedet for at læse videre.

LÆS OGSÅ: 25 bøger der er bestsellere

Den privilegerede borgmestersøn Vance bliver ved med at dukke op på familiegården Nolia Farms og insistere på at være en del af Austins liv, trods udfordringerne og de store forskelle i deres levevilkår.

“Fattig-pige-møder-rig-dreng-og-de-forelsker-sig-historien vil altid være populær, don’t ya think? Men i det virkelige liv, tjaehh, så ved jeg ikke, om det var gået. Men det er romantisk at forestille sig, at kærlighed kan eksistere på tværs af sociale skel, og jeg er en sucker for en god romance!”

South Carolina i sjælen

Hvad er det bedste ved at bo i South Carolina?

“South Carolina er hjerteformet, so there’s that! Ha! Vi har både strand og frugtbare marker, så det er en god blanding af sydstatsliv og kystliv. Mit sydstatslandliv er ret tilbagelænet, alting går lidt langsomt her, og det kan jeg faktisk godt lide.”

LÆS OGSÅ: 5 hurtige til romance-dronningen Colleen Hoover

På forfatterportrættet står en smilende, solbrændt Tonya i sommerkjole med lyseblåt hav i baggrunden.

Selv over mails fornemmer man det særlige sydstatstvist, der underskrives med ’warmly’, man bliver kaldt ’honey’, og Tonya giver udtryk for, at den danske forside af hendes roman er ’GORGEOUS!’. Tonya, der bor ved kysten i South Carolina, kalder sig selv en typisk sydstatslandlivspige, men hvad vil det sige?

“Jeg render rundt på bare tæer hele tiden, ha ha. Og selvom jeg godt kan tale ordentligt, så har jeg en doven tunge, så jeg ender altid med at tale typisk sydstatsslang. Jeg siger: “y’all” og “ain’t” ret tit. Mine bøger er også skrevet med sydstatsdialekt. Jeg ser mig selv som historiefortæller, så jeg skriver på samme måde, som jeg taler.”

Det er netop tonen og humoren i Lowes bøger, der gør, at de glider let ned trods tunge temaer, og det er også intentionen. Tonya Lowe skriver bøger, der egner sig perfekt til sommerens strandtur.

Jeg håber, at min måde at skrive på giver folk lyst til at smække benene op, nyde et forfriskende glas southern sweet tea og bruge en hyggestund med min bog.

T.I. Lowe om Under magnoliatræerne

Sydstatsforfatter T.I. Lowe: Vi er ofte så optagede af vores eget, at vi ikke opdager, når naboen har det skidt
Magnoliatræerne blomstrede sjovt nok før i København end i South Carolina i år. Redaktøren på Under magnoliatræerne, Julie Nellemann Jakobsen, løb ned i parken og tog et foto med bogen, da hun så, at træerne blomstrede.

5 tegn på at Under magnoliatræerne er en ægte sydstatsroman

1) Det hele er så langt fra ’nordic noir’, man kan komme. Solens stråler er skarpe, blomsterne dufter stærkt, mændene og kvinderne er smukke og karismatiske, kærligheden er intens, familiekonflikterne er voldsomme.

2) På tallerkenen er der majsgrød, majsbrød, ‘shrimps and grits’ (en traditionel sydstatsret, der består af rejer, bacon og majsgryn) og stuvningen gumbo.

LÆS OGSÅ: 10 helt nye bøger

3) Kirken fylder meget, og religion indgår ofte som en mere hverdagsagtig ting i sydstatsromaner – her er det almindeligt, at teenagere frivilligt deltager i kirkearbejde i weekenden.

4) Der er fattigdom og klasseskel, og folk er meget rige og meget fattige. Der er ofte ikke et system, der griber nogen, så det kræver lidt ekstra af naboen.

5) Landsbyliv på godt og ondt. Alle kender alle. Alle har en holdning til alle. Man hjælper (måske) hinanden.


Under magnoliatræerne

Sydstatsforfatter T.I. Lowe: Vi er ofte så optagede af vores eget, at vi ikke opdager, når naboen har det skidt

Teenageren Ox vokser op i en religiøs familie på en tobaksfarm i South Carolina i 1980erne.

Da hendes mor dør i barselssengen, forværres hendes fars mentale helbred, og Ox tvinges til at være den voksne og passe på sine seks søskende. Hun må kæmpe alt hun har lært for at holde hovedet oppe, benene nede og familiens hemmeligheder skjulte.
Da Ox finder små glimt af ungdom og lykke i selskab med borgmesterens søn, tager hendes fars maniske episoder til, og hun må sande, at ikke alle hemmeligheder kan holdes skjult for evigt.

Under magnoliatræerne er en hjerteskærende, men også opløftende coming-of-age-roman af sydstatsforfatteren T.I. Lowe. Fuld af lysende håb, hårde livsvilkår og triumferende kærlighed.

Under magnoliatræerne kan købes online hos Saxo.com eller i den nærmeste boghandel.


Besøg T.I. Lowes hjemmeside her


Leder du efter din næste læseoplevelse? Se vores liste med boganbefalinger 2023/2024.