Inspirationslister og guides Skønlitteratur

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

BØGER OM BØGER

Bøger om bøger – kan det blive bedre? Selvom lyder paradoksalt, er der mange fantastiske bøger, der handler om bøgernes univers. Vi har samlet de bedste af de bedste bøger om bøger, der kan bevæge, fortrylle og fascinere enhver læser.

Forlagsgange, biblioteker, forfattere eller ligefrem ordbøger? Der er ingen grænser for, hvad der kan skrives om, når det gælder bøger om bøger. Faglitteratur, essays, skønlitteratur eller historiske romaner? Der er bøger om bøger for enhver smag og alder her.

LÆS OGSÅ: 24 forslag til gode romaner du kan læse


Bøger om bøger:

Pip Williams: De glemte ords bog

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

Esme bliver født ind i en verden af ord. Som det moderløse barn hun er, tilbringer hun størstedelen af sin barndom i Skriptoriet: det haveskur i Oxford, hvor hendes far og et dedikeret hold af leksikografer indsamler ord til den allerførste udgave af Oxford English Dictionary.

Men Esme opdager, at det ikke er alle ord, der finder vej ind i det toneangivende storværk, og hun begynder at indsamle dem, der er blevet glemt eller afvist af de lærde mænd – typisk dem, der knytter sig til kvinders oplevelser.

Hun skjuler ordene i en gammel kasse, og langsomt begynder en helt ny ordbog at tage form: De glemte ords bog.

De glemte ords bog er inspireret af virkelige hændelser, og Pip Williams er dykket dybt ned i Oxford English Dictionarys arkiver for at fortælle denne tankevækkende historie om sprogets evne til at forme den verden, vi lever i.

Du kan købe De glemte ords bog i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.
Madeline Martin: Den hemmelige bibliotekar

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

Ny og gribende roman fra forfatteren bag Den sidste boghandel i London. Inspireret af den virkelige historie om amerikanske biblioteksspioner under Anden Verdenskrig.

Ava troede, hendes job som bibliotekar på Library of Congress i Washington DC ville være ensbetydende med et stille og rutinepræget liv. Men et uventet tilbud fra det amerikanske militær fører hende til Lissabon på en betydningsfuld mission.

Samtidig må franske Elaine ofre sin sikkerhed for at finde sin mand, som er blevet anholdt af besættelsesmagten. Hun får til opgave at arbejde med en skjult trykpresse styret af modstandsbevægelsen i det besatte Lyon. Mens krigen raser i Europa, finder de to kvinder frem til hinanden gennem kodede beskeder, og håbet om sejr vokser.

Du kan købe Den hemmelige bibliotekar online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Madeline Miller: Den sidste boghandel i London

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.
Carlos Ruiz: Vindens skygge

Vindens skygge, Carlos Ruiz Zafón, roman

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.Daniel vokser op i Barcelona, i efterdønningerne af Den Spanske Borgerkrig. Han er alene med sin far; En rar og følsom mand, som har viet sit liv til at være antikvarboghandler.

En dag tager han Daniel med til De Glemte Bøgers Kirkegård, og her finder Daniel den bog, der skal ændre hans liv for bestandig.

Bogen hedder Vindens Skygge og er skrevet af en mystisk forfatter, hvis andre bøger er blevet destrueret. Daniel sætter sig for at løse gåden om bogen, og på sin vej får han både venner, fjender og elskere.

Vindens skygge er en fænomenal, velskrevet og smuk historie om kærlighed, mystik og ikke mindst om mennesket.

Du kan købe Vindens skygge online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Carlos Ruiz Zafón: Stemningsfuldt spøgeri
Markus Zusak: Bogtyven

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

Det er 1939. Nazityskland. Landet holder vejret. Døden har aldrig haft så travlt før, og det ser ikke ud til at blive bedre.

Liesel Memingers liv ændres, da hun ved sin brors grav får fat på en lille ting, der ligger begravet i sneen. Det er “Håndbog for kirkegårdsgravere”. Bogen er blevet glemt der, og det bliver Liesels første bogtyveri. Derefter begynder en kærlighedsaffære med bøger og ord, efterhånden som Liesel lærer at læse af sin plejefar.

Snart stjæler hun bøger fra nazisternes bogbrændinger, fra borgmesterens kones bibliotek, fra hvor der overhovedet kan findes bøger. Men det er farlige tider. Da Liesels plejefamilie skjuler en jøde i kælderen, både åbner og lukker det verden for Liesel.

Bogtyven er fortalt af Døden. En historie om ordenes magt og bøgernes evne til at være sjælens føde.

Du kan købe Bogtyven online fx. på Carlsen.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Gayle Forman: Vi er uundgåelige

vi er uundgåelige, gamle forman

Aaron plejede at elske bøger. Men ikke længere. Hverdagen er svær, nu hvor alle han kender er rejst, og han sidder fast i en faldefærdig boghandel i en flække af en by, hvor ingen virker til at læse længere.

Så da Aaron får muligheden for at sælge butikken, tøver han ikke. Men pludselig vækkes kærligheden til bøgerne hos Chad, hans overoptimistiske ven, og byens håndværkere. Og så er der Hannah, som han ikke havde regnet med at møde.

De kommer alle til at spille en vigtig rolle for Aarons erkendelse af, hvad han har mistet, og hvad han har fundet.

Du kan købe Vi er uundgåelige online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.
Camilla Grebe: Velkommen til evigheden

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

Lykke Andersen er forlagsredaktør og gift med en kendt forfatter. De har sammen tvillingerne David og Harry, og udefra set er alt godt. Lykke er i sin omgangskreds beundret for sin integritet og kærlighed til sine sønner.

Så hvorfor står hun en dag pludselig anklaget for et brutalt mord?

Hvad skete der egentlig på den idylliske familiegård Evigheden? Har knivmordet noget at gøre med det mord, der blev begået på stedet otte år tidligere? Og hvorfor vil Lykke ikke forhøres af andre end kriminalinspektør Manfred Olsson?

Velkommen til evigheden er en isnende spændingsroman. Det er sjette bog i krimiserien Den mørke side (eller Malin-serien) af svenske Camilla Grebe.

Du kan købe Velkommen til evigheden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Karl Ove Knausgård: Hvorfor skriver jeg?

8 bøger om bøger: De bedste fortællinger om bøgernes univers! Se vores anbefalinger her.

“Spørgsmålet om hvorfor jeg skriver forekommer simpelt, men simpelheden er et bedrag.” Sådan indledes “Hvorfor skriver jeg?”.

I denne tekst beskriver Karl Ove Knausgård, hvordan og hvorfor han begyndte at skrive, hvordan det at skrive for ham handler om at stå åben for øjeblikket og stedet, om at se på verden med et uvidende og forsvarsløst blik. Det at vide noget om noget står ofte i vejen for at skrive om det: “Jeg er nødt til at komme uforvarende til det, eller det må komme uforvarende over mig”, skriver han.


“Hvorfor skriver jeg?” er et personligt essay om skrivning og den kreative proces af forfatteren til det autofiktive værk “Min kamp”.

Du kan købe Hvorfor skriver jeg? online, fx. hos Bog&ide, eller i din nærmeste boghandel.