Totte og Lotte

Bøgerne om Totte og Lotte af Gunilla Wolde, som de fleste danskere har fået læst op, bladret i på biblioteket eller selv har stående hjemme i bogreolen, fyldte 50 år i 2019 – men de lever stadig i bedste velgående og får fortsat nye læsere!


Barbro Gunilla Kristina Brorsson Wolde (1939-2015) var en svensk forfatter og illustrator. Hun skrev og illustrerede adskillige børnebøger igennem sin karriere, men mest kendt blev især én af hendes serier: nemlig de klassiske billedbøger om Totte og Lotte.

I 1969 lancerede Gunilla Wolde de to første bøger om drengen Totte, Totte badar og Totte går ut. De blev en stor succes i Sverige, og blev oversat til dansk i 1973 og udkom som Totte bader og Totte går ud.

LÆS OGSÅ: Endelig er den her. Alle Totte- og Lotte-historierne samlet i en bog


Totte og Lotte

I halvfjerdserne fik Totte selskab af pigen Lotte (som dog hedder Emma på svensk), og pludselig var universet om Totte og Lotte født. Serien om Totte og Lotte er sidenhen blevet børnebogsklassikere for flere generationer, og selvom de har over 50 år på bagen, hitter de stadig blandt de yngste.

En del af grunden til at bøgerne blev så populære skyldes ifølge forfatteren selv den humoristiske tone. “Der var meget humor i bøgerne; det er derfor, de er gået så godt. Humor har reddet mig i det meste i livet,” fortalte Gunilla i et interview få år før sin død.

Bøgerne skildrer små hverdagsdramaer, der er lette at relatere til og typisk handler om at rydde op, bade eller skulle til lægen. I bøgerne tager Wolde børnene alvorligt og skildrer børnelivet med hverdagsaktiviteterne som dagens centrum, hvilket skaber skønne simple fortællinger.

De små enkle bøger med deres praktiske hverdagsseancer lærer børn at klare gøremål og opgaver, de kan bruge senere til at begå sig i samfundet.

LÆS OGSÅ: 10 billedbøger om hverdagens små og store oplevelser


Woldes ikoniske stregtegninger

De mange bøger om Totte og Lotte favner bredt. Wolde skrev over 20 historier i serien om Totte og Lotte, plus respektive bøger om både Totte og Lotte enkeltvis. Mange af bøgerne er udkommet i 25-30 oplag i Danmark gennem årerne, og den klassiske serie om Totte og Lotte er oversat til hele 14 forskellige sprog.

Inspirationen til karakteren Totte kom fra Gunillas egen lille søn, Per. Da han var halvandet år lavede Gunilla en række tegninger til ham, der handlede om at drengen skulle lære at klæde sig på til at gå ud og lege i haven. Gunillas nabo var forlægger og så potentiale i idéen, og hurtigt derfor blev tegningerne ledsaget af tekst, og udgivelsen Totte går ud kom på gaden.

Gunilla Wolde leverede selv både tekst og illustrationerne til samtlige bøger om Totte og Lotte, og skrev desuden adskillige andre bogserier til børn ved siden af.

Det velkendte og genkendelige design fra Woldes sorte stregtegninger er gået hen og blevet ikonisk for Lotte og Tottes 70’er-stil, og giver bøgerne deres helt egen særegne format.

Da Woldes egne børn blev ældre, ændrede hun sit fokus og begyndte at skrive til et lidt ældre publikum. Først skrev hun en række hestebøger til ældre børn, og dernæst rykkede hun videre til et par udgivelser til voksne omkring ledelse og stress.


carlsen.dk kan du købe samtlige historier om både Totte, Lotte, serien om Totte og Lotte, samt forskellige samleæsker og legekufferter med bøgerne i sampak. De kan også finde sjove spil, fx memospil og billedlotteri fra Play fra Carlsen.

LÆS OGSÅ: Carlsen lancerer nye sjove spil med Sebastian Klein, Sallys far og Totte og Lotte

Se et udpluk af det store udvalg om Totte og Lotte herunder


Stor samlebog om Totte og Lotte: Den store Totte- og Lotte-bog

Den store Totte og Lotte bog, Gunilla Wolde

De skønne hverdagshistorier om Totte og Lotte, som i 2019 fyldte 50 år, har længe haft en velfortjent status som klassikere i mange danske småbørnshjem. 

I enkel fortællestil rammer børnebogsforfatter og -tegner, Gunilla Wolde, helt plet hos sine små billedbogslæsere.

Fra ca. 2 år.Du kan købe Den store Totte- og Lotte-bog online eller i din nærmeste boghandel.
Totte & Lotte: Min lille boks med 4 bøger

Retro-læsning, der kan: Totte og Lotte lever i bedste velgående!

En fin gaveboks med fire minibøger, der giver en god introduktion til det genkendelige hverdagsunivers for de mindste Totte & Lotte-fans.

De fire små papbøger fortæller om Totte & Lottes univers med få ord og med klassiske illustrationer. 

God fra omkring 12 mdr.

Du kan købe Totte & Lotte: Min lille boks med 4 bøger online eller i din nærmeste boghandel.
Fire bøger i anledning af 50-jubilæet i 2019:


Totte går ud – og tre andre historier

Retro-læsning, der kan: Totte og Lotte lever i bedste velgående!

Eksklusivt jubilæumsbog, der udkom i forbindelse med 50 års-jubilæet for udgivelsen af Totte går ut  i Sverige. Bogen indeholder den første historie om Totte – Totte går ud  samt tre andre historier: Totte bager, Totte rydder op og Totte bader.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Totte går ud og tre andre historier her eller hos din lokale boghandler.
Lotte modsat og tre andre historier

Retro-læsning, der kan: Totte og Lotte lever i bedste velgående!

Lottes jubilæumsbog indeholder den første historie om Lotte – Lotte modsat – samt tre andre historier: Lotte støvsuger, Lottes værksted og Lottes børnehavevenner.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Lotte modsat og tre andre historier her eller hos din lokale boghandler.
Totte og Lotte leger inde

Totte og Lotte, totte, lotte. gunilla holde, 50 år, børnebøger, billedbøger, billedbog, totte går ud

En helt ny fortælling om Totte og Lotte med Gunilla Woldes elskede og tidløse tegninger: Det er morgen. Totte og Lotte er klar til en dag fuld af leg. I børnehaven bliver der tumlet i puderummet, og Totte leger gemmeleg med elefanten.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Totte og Lotte leger inde her eller hos din lokale boghandler.
Totte og Lotte leger ude

Retro-læsning, der kan: Totte og Lotte lever i bedste velgående!

En helt ny fortælling om Totte og Lotte med Gunilla Woldes elskede og tidløse tegninger: Sommer, vinter, efterår eller forår – alle årstider er gode, når man skal lege udenfor med Totte og Lotte. Tag med på stranden en solskinsdag , og hjælp børnene i Lottes børnehave med at finde deres efterårstøj.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Totte og Lotte leger ude her eller hos din lokale boghandler.

Du kan fine alle bøgerne om Totte og Lotte her.
Lotte og Totte billedlotteri (spil)

Retro-læsning, der kan: Totte og Lotte lever i bedste velgående!

Billedlotteri med klassiske Totte og Lotte-motiver på brikkerne. Det hele er pakket i en kvalitetsæske, der holder til at bliver spillet igen og igen. Æsken har en bomuldssnor og indeholder 4 plader og 24 brikker.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Totte og Lotte – Billedlotteri online eller i din nærmeste boghandel.

Totte og Lotte memospil (spil)

Retro-læsning, der kan: Totte og Lotte lever i bedste velgående!

Klassisk memospil i lækker kvalitet og med Gunilla Woldes tidløse og søde tegninger fra Totte og Lotte-universet. Spillet leveres i en flot æske med bomuldssnor. Indeholder 30 brikker (15 par).

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Totte og Lotte – Memo online eller i din nærmeste boghandel.