Bagebøger og kagebøger Mad og drikke Madværkstedet Yotam Ottolenghi

SØDT: Chokolade-Guinnesskager med Bailey

SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, Helen Goh, chokolade, kage, kager, dessert, dessertbog, kogebog, kogebøger

Yotam Ottolenghi og Helen Goh bag SØDT har fået inspirationen til denne opskrift fra Nigella Lawson og bl.a. tilføjet Bailey-mascarponecreme som fyld. Med både et let dryp ganache og et drys chokoladespåner ser disse kager ganske ekstravagante ud, men de er faktisk ret nemme at lave, da de hverken kræver specielt meget piskning eller røremaskine. For at få en jævn, blank ganache bruges der foodprocessor.

Ottolenghi og Goh bager kagerne i minisandkageforme, men kagen kan også bages i en rund springform på 18 cm. I så fald skal formen smøres og beklædes med bagepapir (uden den ekstra kant på 2 cm.), og bagetiden skal sættes op til 40 min. Når kagen er afkølet, flækkes den på midten og Bailey-cremen smøres på, hvorefter kagen lægges sammen igen.


“Der er mange grunde til, at vi er vilde med minikager. En af dem er selvsagt, at man med god samvittighed kan spise temmelig mange. De ser også så flotte ud – lutter små lækkerbiskner, ofte med glasur eller pynt i klare farver, der lokker smilet frem. Og så har de alle mulige former og faconer, hvilket gør dem sjove at lave såvel som spise.”


Disse lækre, fyldige chokolade-Guinnesskager leder tankerne hen på indendørshygge med tæpper, varme drikke og hyggelige stunder. Få varmen på en kold eftermiddag med en lækker dessert – se hvordan nedenfor.

Chokoladekage, SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, dessertbog, kogebog, kage, kager, ganache

Chokolade-Guinnesskager med Bailey

8 stk.

Du skal bruge:

1 1⁄4 dl Guinness eller porter
120 g usaltet smør, smeltet, plus ekstra til smøring
30 g kakao
200 g sukker
65 g cremefraiche
1 stort æg
2 tsk. vaniljeekstrakt
130 g hvedemel
1⁄4 tsk. salt
1 tsk. natron
5 g chokolade (70 % kakaoindhold), høvlet af med en tyndskræller (ca. en enkelt firkant fra en chokoladeplade, men det er svært at håndtere så lille et stykke, så bare høvl det af selve pladen)

Bailey-creme
125 g mascarpone
knap 1⁄2 dl Bailey (Baileys Irish Cream)
40 g flormelis, sigtet

Ganache
100 g mørk chokolade (70 % kakaoindhold), hakket i stykker på ca.2cm
1 dl piskefløde
1 1⁄2 tsk. lys sirup
1 1⁄2 tsk. usaltet smør, blødgjort

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 195°. Smør otte små sandkageforme, og beklæd deres bund og langsider med en strimmel bagepapir. Lad strimlen hænge 2 cm ud over kanten til hver side, så du nemt kan løfte de færdigbagte kager ud af formen senere.

Hæld Guinness i en mellemstor gryde, og tilsæt smørret. Varm begge dele op ved middelvarme, til smørret er smeltet, men undgå at bringe øllet i kog. Sigt kakao og sukker i gryden, rør grundigt rundt, og hæld så blandingen i en mellemstor skål.

Pisk cremefraiche, æg og vanilje sammen i en anden skål, og rør det derefter i Guinness-blandingen under fortsat piskning. Sigt mel, salt og natron sammen i en skål, og rør det dernæst i de våde ingredienser, til dejen lige netop er jævn. Fordel dejen i formene, og bag kagerne i 20 minutter, eller til der ikke hænger dej ved, når du stikker i dem med en trætandstikker. Tag dem ud, og lad dem køle af i formene i 10 minutter, før de forsigtigt løftes ud ved hjælp af bagepapiret (løsn forsigtigt kagernes korte sider med en lille kniv, hvis de sidder fast) og stilles til afkøling på en rist.

Pisk mascarpone og Bailey sammen til Bailey-cremen med en elpisker eller et håndpiskeris. Tilsæt flormelis, og pisk videre ved lav hastighed, til cremen er jævn. Skru op til middelhøj hastighed, og pisk, til cremen er tyk. Opbevar den i køleskabet, til den skal bruges.

Skær med en urtekniv et snit ned langs midten af hver kage, når de er kølet
helt af, men lad der være 2 cm til kanten i hver ende af snittet. Skrab cremen ned i en sprøjtepose med en rund tylle på 1 1⁄2 cm. Tryk forsigtigt tyllen ned i snittet i hver kage, og sprøjt creme i, til det begynder at flyde ud.

Kom chokoladestykkerne til ganachen i en foodprocessor, og lad maskinen køre kort, til de er hakket fint.

Hæld fløde og sirup i en lille kasserolle, og varm blandingen op ved middelhøj varme. Tag kasserollen af varmen, så snart de første bobler viser sig, dvs. lige inden flødeblandingen kommer i kog. Start foodprocessoren med chokoladen igen, og tilsæt den varme sirupsfløde i en jævn stråle. Lad maskinen køre i 10 sekunder og tilsæt så smørret. Kør videre, til ganachen er blank og jævn.

Du kan også røre ganachen ved håndkraft, men sørg i så fald for at hakke chokoladen ganske fint, inden du hælder den varme sirupsfløde over den. Rør derpå rundt med en træske, til chokoladen er næsten smeltet, og tilsæt så smørret. Rør rundt igen, til ganachen er jævn.

Skrab ganachen ned i en ren skål med en dejskraber, uanset om den er rørt på maskine eller ej, og dæk skålen med husholdnings film. Lad den hvile, til den har den konsistens, du ønsker. Hvis du vil have et tyndt lag at dryppe over kagerne, kan den hældes på, mens den stadig er flydende, så de får et tyndt, jævnt og blankt lag. Hvis du hellere vil have et tykkere, smørbart lag på, kan du lade ganachen stå i ca. 2 timer ved stuetemperatur og så smøre den på kagerne med en dejskraber eller kniv. Fordel uanset hvad ca. 1 spsk. over hver kage, så den dækker hullet med creme. Pynt til sidst med chokoladespåner.


SØDT af Yotam Ottolenghi og Helen Goh

SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, Helen Goh, kogebog, kogebøger, dessertbog, dessertbøger, kager, kage, chokolade

Indeholder opskrifter på småkager, minikager, kager, cheesecakes, tærter, desserter og små og gode sager samt masser af bagetips.

Køb SØDT af Yotam Ottolenghi og Helen Goh online her eller i din lokale boghandel.