Ærgrer du dig over ikke at vide mere om naturens spisekammer? Kan man plukke planterne, er det sikkert at spise dem – og i så fald hvilke retter, kan man lave med planterne? Hvordan tilbereder man skønne sommersalater af ukrudt og urter?
Claus Meyers Store Naturalmanak følger naturens gang hele året og giver dig god information om, hvilke planter du kan bruge og opskrifter på spændende retter.
Få at vide hvordan du plukker brændenælder, og hvornår på året du skal plukke, så bladene ikke har en bitter smag. Udnyt de irriterende skvalderkål i haven og spis skuddene i stedet for spinat. Find bær og svampe, og se hvilke planter på stranden du kan spise.
Gå på opdagelse efter planter i naturen
I juli måned er det skønt at spadsere i Danmarks grønne natur. Gå på opdagelse efter mjødurt, salturt, strandsennep, kamille, bær, tusindfryd, brøndkarse og timian til at skabe skønne sommersalater.
I bogen er der fyldt med tegninger og forklaringer, så du helt præcis ved hvad du skal gå efter og hvor.
Her bringer vi et eksempel med brøndkarse.
Tykskulpet brøndkarse
Brøndkarsen har en lidt skarp, nøddeagtig smag, og de spæde skud tilføjer en skøn dimension på omeletter, i salater eller på smørrebrødet. Du kan også lave en kold suppe, hvis du er så heldig at finde en stor mængde brøndkarse. Suppen får en helt vidunderlig grøn farve, men ellers smager brøndkarsen bedst, når den er rå.
Selve planten bliver ikke mere end 20-80 cm høj og den vokser ved rindende vand ved kildevæld, småbække og grøfter.
Stænglerne på brøndkarsen er glatte og lidt opadstigende og bladene vokser i klaser af 5-7 ovale blade.
Brøndkarsen vil blomstre mellem juli og september og blomsten er hvid med kronblade der er ca 4 mm og så en gul støvknap.
Hele planten smager af karse.
Opskrift på salat af glaskål og brønkarse med spinat, yoghurt og krydret nøddeknas
Denne salat er sprød, lækker og knasende.
Server den øjeblikkeligt, så snart den er færdig og brug den som tilbehør til laks, makrel, flere salater eller grillede grøntsager og et godt brød.
Hvis du ikke har været ude i en grøftekant og plukke vild brøndkarse, kan du også sagtens bruge almindeligt brøndkarse.
Til fire personer skal du bruge:
Salat:
2 glaskål
1 tsk salt
2 håndfulde brøndkarse
4 håndfulde babyspinat
1.5 dl yoghurt (fåreyoghurt eller almindelig)
1/2 dl syrnet fløde 9 %
saft og skal af en halv usprøjtet citron
1 tsk sukker
1 fed hvidløg
Nøddeknas:
50 g hasselnøddekerner
1/2 tsk hel spidskommen
1 tsk hele korianderfrø
1/2 tsk friskkværnet peber
skal af en usprøjtet citron
havsalt
friskkværnet peber
Sådan samler du salaten:
Skræl glaskålen og skær den i stænger på ca. 1/2 x 1/2 cm. Kom dem i en skål, og vend dem med salt.
Skyl spinaten grundigt.
Kom brøndkarsen og spinat i koldt vand i 20-25 minutter.
Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke.
Rør yoghurt, fløde, citronsaft, fintrevet citronskal, sukker og finthakket hvidløg sammen.
Smag til med salt og peber, og sæt til side.
Sådan laver du nøddeknas:
Hak nødderne groft.
Knus spidskommen og korianderfrø i en morter.
Kom nødder, spidskommen og koriander på en tør pande, og rist dem ved middel varme, til nødderne er gyldne.
Drys med salt og peber og fintrevet citronskal.
Ved servering:
Skyl saltet af glaskålen, og læg dem i en sigte, så alt vandet drypper af.
Vend kål, spinat, brøndkarse med yoghurtdressingen, og juster med salt, peber, citronsaft og evt. lidt sukker. Drys knas over salaten, og server den med det samme.
Se også:
Meyers salater året rundt
Meyers salater året rundt giver dig 100 helt nye opskrifter på grønne salater, fyldige måltidssalater og salater inspireret af asiatiske, mellemøstlige og middelhavets køkkener. Salaterne tager udgangspunkt i de råvarer, hver sæson har at byde på, og kan laves af alle.
Meyers grøn mad
I Meyers grøn mad finder du over 100 lækre og velsmagende grønne retter.
Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100 % vegansk eller vegetarisk, og til dem der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind i om ugen.
Alle retter er 100% plantebaserede (veganske) og derfor uden animalske produkter som æg, mælk, smør, fløde osv. Bogen er på klassisk meyersk vis opdelt i sæsoner, og udover de mange lækre opskrifter, giver Meyers dygtige kokke dig også en masse bonus info om super sunde krydderier, og om hvordan man sørger for at få dækket alle kroppens behov, når man vælger kødet fra i sin daglige kost.
Se opskrift på fyldt græskar med grønkål og svampe
Ærgrer du dig over ikke at vide mere om naturens spisekammer? Kan man plukke planterne, er det sikkert at spise dem – og i så fald hvilke retter, kan man lave med planterne? Hvordan tilbereder man skønne sommersalater af ukrudt og urter?
Claus Meyers Store Naturalmanak følger naturens gang hele året og giver dig god information om, hvilke planter du kan bruge og opskrifter på spændende retter.
Få at vide hvordan du plukker brændenælder, og hvornår på året du skal plukke, så bladene ikke har en bitter smag. Udnyt de irriterende skvalderkål i haven og spis skuddene i stedet for spinat. Find bær og svampe, og se hvilke planter på stranden du kan spise.
Gå på opdagelse efter planter i naturen
I juli måned er det skønt at spadsere i Danmarks grønne natur. Gå på opdagelse efter mjødurt, salturt, strandsennep, kamille, bær, tusindfryd, brøndkarse og timian til at skabe skønne sommersalater.
I bogen er der fyldt med tegninger og forklaringer, så du helt præcis ved hvad du skal gå efter og hvor.
Her bringer vi et eksempel med brøndkarse.
Tykskulpet brøndkarse
Brøndkarsen har en lidt skarp, nøddeagtig smag, og de spæde skud tilføjer en skøn dimension på omeletter, i salater eller på smørrebrødet. Du kan også lave en kold suppe, hvis du er så heldig at finde en stor mængde brøndkarse. Suppen får en helt vidunderlig grøn farve, men ellers smager brøndkarsen bedst, når den er rå.
Selve planten bliver ikke mere end 20-80 cm høj og den vokser ved rindende vand ved kildevæld, småbække og grøfter.
Stænglerne på brøndkarsen er glatte og lidt opadstigende og bladene vokser i klaser af 5-7 ovale blade.
Brøndkarsen vil blomstre mellem juli og september og blomsten er hvid med kronblade der er ca 4 mm og så en gul støvknap.
Hele planten smager af karse.
Opskrift på salat af glaskål og brønkarse med spinat, yoghurt og krydret nøddeknas
Denne salat er sprød, lækker og knasende.
Server den øjeblikkeligt, så snart den er færdig og brug den som tilbehør til laks, makrel, flere salater eller grillede grøntsager og et godt brød.
Hvis du ikke har været ude i en grøftekant og plukke vild brøndkarse, kan du også sagtens bruge almindeligt brøndkarse.
Til fire personer skal du bruge:
Salat:
2 glaskål
1 tsk salt
2 håndfulde brøndkarse
4 håndfulde babyspinat
1.5 dl yoghurt (fåreyoghurt eller almindelig)
1/2 dl syrnet fløde 9 %
saft og skal af en halv usprøjtet citron
1 tsk sukker
1 fed hvidløg
Nøddeknas:
50 g hasselnøddekerner
1/2 tsk hel spidskommen
1 tsk hele korianderfrø
1/2 tsk friskkværnet peber
skal af en usprøjtet citron
havsalt
friskkværnet peber
Sådan samler du salaten:
Skræl glaskålen og skær den i stænger på ca. 1/2 x 1/2 cm. Kom dem i en skål, og vend dem med salt.
Skyl spinaten grundigt.
Kom brøndkarsen og spinat i koldt vand i 20-25 minutter.
Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke.
Rør yoghurt, fløde, citronsaft, fintrevet citronskal, sukker og finthakket hvidløg sammen.
Smag til med salt og peber, og sæt til side.
Sådan laver du nøddeknas:
Hak nødderne groft.
Knus spidskommen og korianderfrø i en morter.
Kom nødder, spidskommen og koriander på en tør pande, og rist dem ved middel varme, til nødderne er gyldne.
Drys med salt og peber og fintrevet citronskal.
Ved servering:
Skyl saltet af glaskålen, og læg dem i en sigte, så alt vandet drypper af.
Vend kål, spinat, brøndkarse med yoghurtdressingen, og juster med salt, peber, citronsaft og evt. lidt sukker. Drys knas over salaten, og server den med det samme.
Du kan købe Meyers store naturalmanak her eller hos din lokale boghandler.
Se også:
Meyers salater året rundt
Meyers salater året rundt giver dig 100 helt nye opskrifter på grønne salater, fyldige måltidssalater og salater inspireret af asiatiske, mellemøstlige og middelhavets køkkener. Salaterne tager udgangspunkt i de råvarer, hver sæson har at byde på, og kan laves af alle.
Meyers grøn mad
I Meyers grøn mad finder du over 100 lækre og velsmagende grønne retter.
Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100 % vegansk eller vegetarisk, og til dem der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind i om ugen.
Alle retter er 100% plantebaserede (veganske) og derfor uden animalske produkter som æg, mælk, smør, fløde osv. Bogen er på klassisk meyersk vis opdelt i sæsoner, og udover de mange lækre opskrifter, giver Meyers dygtige kokke dig også en masse bonus info om super sunde krydderier, og om hvordan man sørger for at få dækket alle kroppens behov, når man vælger kødet fra i sin daglige kost.
Se opskrift på fyldt græskar med grønkål og svampe
Andre læste også: