Billedbøger Børnebøger Børnebøger 6-9 år Sjove børnebøger

Sådan giver du dit barn læseglæden tilbage

gotutor, laeseglaede, laesehjaelp, laesestart

Er du én af de forældre, der oplever, at dit barn ikke ønsker at læse bøger? Så er du ikke alene – og der er hjælp at hente. Få to eksperters bud på, hvordan børn kan få læseglæden igen.


Børn læser ikke så meget mere. Det er en påstand, du sikkert har hørt før. Det er i hvert fald også en konstatering, som Kenneth Jakobsen Bøye er stødt på. Han er forfatter og forlagsredaktør hos undervisningsforlaget Alinea.

”Børn gider godt at læse. De læser hver dag, når de fx er på YouTube, eller når de gamer. Nogle børn synes bare, det er kedeligt at læse bøger,” uddyber Kenneth Jakobsen Bøye og fortsætter:

”Da jeg var barn, var der to måder at blive underholdt på. Det var at se børne-tv eller læse bøger. Der var ikke lige så mange underholdningsmuligheder, som der er i dag. Udvalget er bare større end tidligere.”

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang med læsningen: De bedste bøger fra Carlsens Læsestart

Hvis børn læser hver dag, hvorfor er det så overhovedet vigtigt, at de læser bøger?

Svaret falder prompte fra Kenneth Jakobsen Bøye:

”Bøger kan noget helt særligt. Du får indblik i en fantastisk verden, hvor alt kan ske. Men der er også både en begyndelse og en slutning, og der skabes spænding, når man bladrer: Hvad sker der på næste side? Og fortællingen fortæller ikke sig selv. Læseren er den aktive, for at fortællingen fortsætter – og det kræver fordybelse. Og det er vigtigt, at børn lærer at fordybe sig.”

Et opgør med forventningen om læselyst

”Læselyst-kampagner fylder meget og har gjort det længe. Jeg synes ordet Læselyst er forkert at bruge. Det er en af mine kæpheste. Det er ikke det rette udtryk. Man siger jo heller ikke matematiklyst. Lyst er, når jeg vil spise en hel pose chips på sofaen. Det er en al for høj forventning, at børn skal have læselyst. Men vi skal arbejde med deres læseglæde,” fortæller Kenneth Jakobsen Bøye.

LÆS OGSÅ: Klar, parat, læs! Sådan får dit barn den bedste læsestart

Og hvordan skaber man så lige den der læseglæde? En stor del af arbejdet ligger selvfølgelig hos dansklæreren. Det er nemlig der, børnene møder litteraturen. Derfor er det vigtigt, at børnene møder litteratur, der gør dem nysgerrige, at undervisningen tager udgangspunkt i hvordan man motiverer og engagerer børn, og ikke mindst at læreren deler sin egen glæde for litteraturen med sine elever.

”Vi skal væk fra den instrumentelle måde at arbejde med tekster på, og i stedet tage udgangspunkt i barnets egen oplevelse af litteraturen. Og forældrene kan også være med til at skabe læseglæde,” siger Kenneth Jakobsen Bøye.

Forældre kan booste læseglæden

Der findes masser af gode læseråd til forældre. Så mange, at det må være svært at navigere i. Men ifølge Kenneth Jakobsen Bøye er det bedste råd helt enkelt: Læs op for dit barn.

LÆS OGSÅ: Skal dit barn til at lære at læse? Her er fem gode råd!

”Det vigtigste, en forælder kan gøre for at være med til at skabe læseglæde, er at læse gode historier og fortællinger op for sit barn. Oplæsning kan noget særligt. Fantasien svæver derudaf, og barnet skaber billeder og får fornemmelse for sprog og oplever, hvordan livet også kan se ud.

Samtidig giver det et fællesskab mellem barn og voksen. Oplevelsen sker ikke alene foran en skærm, men sammen med en voksen. Det er både trygt og rart,” pointerer Kenneth Jakobsen Bøye.

LÆS OGSÅ: Det kan du gøre, når dit barn siger: Jeg er den ENESTE, der ikke kan læse

Kenneth Jakobsen Bøye har ikke en fast opskrift på hvor, hvornår og hvor meget. For nogle passer det bedst om aftenen, andre om eftermiddagen. Det kan også være, at man vil læse under spisebordet eller ude i haven. Hvis man har tid til det, så kan man også tage sit barn med på biblioteket og vælge en bog sammen. Det vigtigste er at vælge en bog, som både barn og forælder synes er spændende, sjov eller uhyggelig.

Privat lektiehjælp kan være et friskt pust

Hos GoTutor, som tilbyder privat lektiehjælp, oplever de også, at mange børn har svært ved at finde læseglæden. Ruben Samuel Sørensen, der er administrerende direktør hos GoTutor, fortæller, at de blandt andet arbejder med at genskabe glæden ved læring for de børn, hvor barrierer såsom manglende motivation, lav selvtillid og ingen tro på egne evner står i vejen.

LÆS OGSÅ: Sådan indretter du hjemmet, så dit barn får lyst til at læse

”I dialog med forældre, som søger lektiehjælp til deres børn i grundskolen, oplever vi, at mange elever har lav motivation og manglende glæde ved læsningen – et problem, som ifølge vores data ikke er blevet mindre over de mange år, GoTutor har eksisteret,” fortæller Ruben Samuel Sørensen og fortsætter:

”Vi oplever, at der ikke nødvendigvis skal så meget til for at kickstarte glæden ved læsningen. Eksempelvis kan en lektiehjælper ude fra være et frisk pust. Og så skal der vælges nogle bøger, som barnet finder spændende.”

LÆS OGSÅ: Kickstart dit barns læsetræning med Søren og Mette

En af GoTutors elever er Anton fra 4. klasse. Han havde problemer med dansk og var rigtig ked af at læse. Lektiehjælper Maria prioriterede at finde litteratur, som Anton synes var spændende. Det gav ham modet og læseglæden tilbage. Og som Anton selv fortæller, så går det meget bedre ovre i skolen nu.

Hør Anton fortælle sin historie her


Ruben Samuel Sørensen pointerer, at det er vigtigt at tage hånd om børnenes manglende læseglæde tidligt.

”Hvis elevens motivation og glæde ved læsningen daler, så er det vigtigt at tage hånd om problemet tidligt. Ellers kan problemet vokse over tid og blive sværere at løse. Derfor er det vigtigt at være proaktiv,” siger Ruben Samuel Sørensen og afslutter:

”Vi har stort fokus på at motivere eleverne i vores lektiehjælp udover at løfte dem fagligt som skolens forlængede arm. Vi tror på, at alle børn kan finde glæden ved læsning.”

Vil du vide mere om GoTutor?

GoTutor er en del af Egmont og tilbyder lektiehjælp til elever i grundskolen og på gymnasiet. GoTutor har mange hundrede trænede undervisere, som er nøje udvalgt og testet. Som de eneste på markedet har alle undervisere adgang til materialer og opgaver fra MatematikFessor og Alinea.


Gode bøger til begyndere og let øvede

Carlsens Læsestart

Sådan giver du dit barn læseglæden tilbage

Fire søde bøger om dyr til børn, der lige har lært at læse.

Karla, Karl, Molly og Hugo elsker begge dyr, men de finder ud af, at det slet ikke er så nemt at være dyreejer …

Alle bøger er en del af Carlsens Læsestart. De er på niveau 2 og har lixtal 6 samt lettal 20.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Karl og kaninerne, Mollys marsvin, Karla har en kat og Hugo passer en hund online eller i din nærmeste boghandel.Hundemand af Dav Pilkey

Hundemand, Plop 22

Hundemand er tilbage!

Plop 22 bliver tv-værten fra børneprogrammet Den Fair Fe fyret, da hendes temperament ikke er ‘egnet for børn’. Rasende over dette beslutter hun at tage hævn – men hvordan?

Tilfældigvis møder hun 22 onde haletudser, som kan hjælpe hende med at udføre sine onde planer.

Da Hundemand og Lille Pjevs får færten af Den Fair Fes lumske planer, må det gode endnu en gang kæmpe mod det onde om verdensherredømmet (og lidt god opdragelse).

Ottende bind i serien om Hundemand.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Hundemand 8 – Plop 22 online eller i din nærmeste boghandel.


Opdagerklubben af Bobbie Peers

Opdagerklubben (3) - Papegøjehelikopteren

Opdagerklubben af forfatter Bobbie Peers er en spændende, illustreret bogserie for børn, der elsker eventyr!

I tredje bog i serien er Ella og Felix endt i et nyt og (lidt for) spændende eventyr.

De skal finde papegøjehelikopteren et sted i regnskoven – men den er også fyldt med kødædende planter og dyr, som de slet ikke kender til.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Opdagerklubben (3) – Papegøjehelikopteren online eller i din nærmeste boghandel.Mogens og Mahdi af Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

Sådan giver du dit barn læseglæden tilbage

Mogens og Mahdi er historien om to drenge, som ikke har en dyt til fælles, bortset fra at de er lige gamle, bor i samme gård, spiller de samme spil, synes de samme ting er grineren og drømmer lige heftigt om at være seje og rige.

Bogen er en tegneserie med 10 historier, som er både er sjove, forunderlige og måske også lidt underlige… Bogen er fuld af humor og geniale drengestreger, der vil være til glæde og grin for mange flere.

Fra ca. 9 år

Du kan købe Mogens og Mahdi online her eller i din nærmeste boghandel.


Geminiforbandelsen af Kim Ace

Geminiforbandelsen, kim ace, fantasy, sjove bøger

Geminiforbandelsen – En episk fortælling om tis og trolddom er første bind i denne spændende og sjove fantasytrilogi.

Rasmus er det, man kalder en ægte fantasynørd, som aldrig rigtig har haft nogen venner. Men det ændrer sig, da Xander flytter til byen. Rasmus oplever nemlig for første gang, hvordan det føles at have en rigtig ven.

LÆS OGSÅ: ”I dag er jeg glad for, at jeg ventede med at skrive bogen”

Samtidig begynder der dog at ske flere uforklarlige ting omkring dem. Og pludselig en dag står drengene over for et skrækindjagende monster, der tvinger dem ind i en verden fuld af magi, eventyr, ondskab og hemmeligheder.

Fra ca. 8 år

Du kan købe Geminiforbandelsen online eller i din nærmeste boghandel.


Isens hjerte af Ida-Marie Rendtorff

Isens hjerte, Ismanerne fra Tild, Ida-Marie Rendtorff, fantasy til børn

Aira er ismaner, Ulk er fanger. De bor i en verden af is og magi – men noget truer den.

En dag kommer Ulk hjem fra en rejse sydpå og kan berette, at byen Tild er begyndt at smelte. Samtidigt er byens ismanere sporløst forsvundet.

Så får Airas bedstemor et frygteligt syn. Onde kræfter er på spil, og Aira og Ulk er de eneste, der kan forhindre det. Og de må gøre det snart – inden al isen er smeltet, og det er for sent.

Første bind i en ny spændende fantasyserie til børn.

Fra ca. 7 år.

Du kan købe Isens hjerte (1) – Ismanerne fra Tild online eller i din nærmeste boghandel.