Børnebøger Carlsen

Klar, parat, læs! Sådan får dit barn den bedste læsestart

Carlsens læsestart, læsestart, lixtal, lettal, lær at læse, skolestart, letlæsning, selvlæsning, nye læsere

Et nyt skoleår banker snart på døren, og vi er nok mange forældre, der er mindst lige så spændte på både skole- og læsestart som børnene. For hvordan griber man nu den del an? Og hvad er det nu lige lettal og lixtal er for en størrelse?

Her har vi samlet nogle enkle råd til, hvordan du kan hjælpe dit barns læsning godt på vej og anbefaler bøger til den første læsning.

God læselyst!


Sådan griber du læsningen an

Før læsning
Start med at kigge på forsiden sammen. Læs derefter bogens titel og tal om forsiden. I kan også bladre i bogen og kigge på illustrationerne – hvad handler bogen mon om?

Mens dit barn læser
Hvis dit barn har brug for det, så læs bogen højt sammen med barnet første gang. Bagefter kan han eller hun prøve kræfter med historien selv.

Hvis dit barn går i stå
1. Hjælp med at sige den eller de første bogstavlyde
2. Lad barnet læse ordet igen
3. Læs hele sætningen
4. Hjælp med at lydere/stave hele ordet
5. Fortæl hvad der står
6. Læs hele sætningen igen


Gode råd til læsning i hjemmet

  • Lad ikke læsning til skolen træde i stedet for godnathistorier. Sengetid er en hyggestund, ikke lektietid.
  • Sørg for at dit barn kan lide bogen, der skal læses til skolen. Præsentér et udvalg og lad dem diskret ligge, hvor barnet naturligt ser dem.
  • Kend ikke kun dit barns dansklærer, men også dit barns skolebibliotekar.
  • Gode læsevaner og tid sammen med dig er gavnligt for dit barns følelsesmæssige udvikling. Ved skolestart tager nogle børn et skridt bagud i deres udvikling pga. de store omvæltninger. Bliv ikke bekymret hvis dit barn vælger bøger, som det egentlig er blevet for gammel til – alle har brug for noget trygt, let og ukompliceret fra tid til anden.

Carlsens læsestart

Carlsens læsestart er en begynderlæsningsserie, som henvender sig til de nye læsere. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet. Typografien er stor, åben og let læsbar, og bøgerne har mange illustrationer, der fungerer som støtte for læsningen.

Carlsens læsestart indeholder bøger på tre niveauer:

Carlsens læsestart, læsestart, lær at læse, selvlæsning, letlæsning, lixtal, lettal, skolestart

 

Niveau 1: 16-32 sider. Til den allerførste læsning. Bøgerne indeholder mange lydrette ord, mange gentagelser og korte sætninger. Lixtal 3-7.

Niveau 2: 32-48 sider. Til de letøvede læsere, der kan læse flere ord, og som er i stand til at læse lidt længere tekster. Lixtal 6-12.

Niveau 3: 40-48 sider. Til de læsere, der er kommet godt i gang med læsningen. Lixtal 8-15.

Udvalget af bøger i Carlsens læsestart-serien spænder bredt – lige fra hverdagshistorier og vittigheder til dyrebøger i serien Læs med Sebastian Klein og bøger om fodboldstjerner i serierne Læs med landsholdet og Læs med fodboldstjernene

Du kan læse mere om alle bøgerne i Carlsens læsestart her

 


Hvad er lixtal og lettal?

Lixtal og lettal er to måder at udregne, hvor svær eller let en tekst er at læse. Nogle lærere benytter lixtal – andre benytter lettal. Carlsens læsestart angiver begge dele. Bøger, der har samme lixtal, kan godt have forskellige lettal.

Lix er en forkortelse for læsbarhedsindeks. Udregningerne tager udgangspunkt i i antallet af ord, ordenenes længde og længden på sætningerne. Men da lixtal ikke tager hensyn til ords gentagelser eller understøttende billeder, er lixtallet kun vejledende.

Herunder er en vejledende oversigt over, hvilke lixtal barnet ca. skal kunne læse på de enkelte klassetrin:

0. klassetrin: Lixtal 2-5

1. klassetrin: Lixtal 5-10

2. klassetrin: Lixtal 10-15

Lettal står for læsegnethedstal. Tallet beregnes ud fra antal ord, antal lange ord, sætningslængde, syntaktiske træk samt sidetal. Disse elementer vurderes på en skala, der angiver et tal for tekstens sværhedsgrad. Det laveste lettal er 5; det højeste er 20.