Bøger til godnatlæsning Børnebøger Carlsen

Sådan indretter du hjemmet, så dit barn får lyst til at læse

Jo tidligere du begynder at læse med dit barn des bedre. Gennem de historier, I læser sammen, styrker du både dit barns sprog, og barnet lærer at forstå verden og at begå sig i den. Dog må dit barn aldrig føle sig presset til at læse og opfatte læsning som en pligt. Det kan tids nok komme i forbindelse med skole og lektier. Du kan til gengæld indirekte påvirke dit barns naturlige læselyst. Her giver skolebibliotekar og lærer Camilla Lund sine bedste tips til at hjælpe børns glæde ved bøger godt på vej.

Gør bøgerne synlige – og nemme at få fat i 

Sørg altid for at bøgerne står med forsiden, og ikke ryggen, udad. Forlagene tænker meget over forsiderne og laver dem, så de gør størst mulige indtryk på børn – så den effekt må du ikke gå glip af! Lad bøgerne være nemt tilgængelige og opbevaret, så der kan bladres mellem bøgerne.

Små, sjove møbler på gulvet kan bruges til bogopbevaring, f.eks. en dukkeseng, en trækvogn, en gåvogn eller en smuk trækasse – gerne med hjul.

Gallerihylder og tallerkenrækker er velegnede som dekorativ bogopbevaring på væggen, men husk også at skifte de ”udstillede” bøger ud med jævne mellemrum.

Bøger som legetøj

Når dit barn leger i stuen eller på værelset, kan du tage tre eller fire bøger – forskellige hver dag – og lægge dem sammen med legetøjet. Dit barn vil vænne sig til at se dem og tage dem op af sig selv. På den måde bliver bøger forbundet med leg, og det kan endda være, at du bliver bedt om at læse en af dem højt.

Det store barn

Større børn og teenagere er meget på deres værelser, så sørg for at de har en veludstyret bogreol. Vælg desuden nogle bøger og lad dem ligge synligt fremme, f.eks. på natbordet. Dit barn kan kigge på dem uden at føle sig presset og overvåget. Du skal ikke gøre et stort nummer ud af det.

Du er dit barns forbillede

Vær synlig når du selv læser. Du skal være et godt forbillede, både når det drejer sig om at læse for fornøjelsens skyld, og når det drejer sig om at slukke for skærme. Her er tre ting, som er gode at huske på i hverdagen:

  1. Giv bøger som gaver! Vis at bøger er noget, man gerne vil have, og som folk bliver glade for.
  2. Del og anbefal bøger og læseoplevelser. Gør dit hjem til et sted, hvor man taler om bøger og læsning.
  3. Hold dig det samlede billede for øje. Det tager lang tid at få opbygget gode og livsvarige læsevaner – det bliver ikke bare lige klaret på en dag.

God læselyst til store og små! Du kan finde flere god råd og inspiration til børnenes bogreol her og på carlsen.dk.

læselyst, læsetræning, forlaget carlsen, børnebøger

Læselyst, børnebøger, indretningstips, læsetræning 

Læselyst, børnebøger, indretningstips, læsetræning, læsetræning, læsetræning , læsetræning.  læsetræning , læsetræning. indretningstips, indretningstips, indretningstips.